Șansele de apariție a hemoroizilor sunt mai mari la femeile gravide, atât în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru, cât și în timpul travaliului. De ce se întâmplă acest lucru? De vină sunt mai mulți factori determinați de prezența sarcinii:
- Uterul mărit și îngreunat de sarcină exercită o presiune mai mare asupra zonei pelviene.
- Fluxul sanguin crescut în zona pelviană determinat de necesitatea oxigenării și hrănirii adecvate a fătului, determină umflarea venelor din zona rectală.
- În timpul sarcinii se intensifică sau apare constipația care creează toate condițiile pentru apariția hemoroizilor: presiune crescută, "sugrumarea" venelor, forțarea mușchilor anusului etc.
- Secreția crescută de hormoni pe timpul sarcinii duce la o relaxare generală a țesuturilor inclusiv a pereților venelor ceea ce determină dilatarea și slăbirea elasticității lor.
- Creșterea în greutate a femeii gravide mărește presiunea exercitată asupra zonei pelviene.
- Secreția de progesteron încetinește digestia determinând constipația.
- Efortul la care sunt supuși mușchii din această zonă în timpul travaliului este foarte mare și poate "strangula" venele hemoroidale.
- Sarcinile repetate, o vârstă mai mare a femeii gravide, un bebeluș cu greutate mare, peste medie sunt tot atâția factori care pot duce la apariția hemoroizilor.
Ce este de făcut? Se știe că cel mai bun tratament este prevenția. Câteva măsuri luate din timp pot împiedica apariția hemoroizilor sau măcar pot diminua evoluția lor:
- Combateți constipația adoptând o dietă bogată în fibre, fructe, cereale, iaurt și beți cel puțin 2 litri de apă pe zi.
- Evitați să stați prea mult pe scaun sau în picioare. Chiar schimbați-vă poziția corpului cât mai des de-a lungul zilei.
- Dormiți mai ales pe o parte, nu pe spate, pentru a reduce presiunea exercitată de sarcină asupra zonei pelviene.
- Făceți-vă un obicei din a sta, de câteva ori pe zi, pe partea stângă, pentru 5-10 minute. Astfel îndepărtați presiunea din zona rectală.
- Nu vă forțați la toaletă – lăsați ca lucrurile să decurgă natural, firesc.
- Păstrați o igienă riguroasă în această zonă, după ce folosiți toaleta spălați-vă cu apă călduță și cu săpun. Folosiți prosoape moi și căutați să nu frecași zona ci să o uscași prin tamponare.
- Folosiți mai bine șervețele umede decât hârtie igienică pentru a evita iritarea țesuturilor din zona rectală. Chiar și cea mai fină hârtie poate fi prea abrazivă!
- Faceți zilnic exerciții Kegel – acestea întăresc mușchii rectali și vaginali fiind de un real folos atât pentru prevenirea apariției hemoroizilor cât și pentru a ușura nașterea.
- Nu ridicați obiecte grele, nu faceți eforturi fizice intense și bruște.
- Nu consumați cantități mari de carne roșie, alimente intens procesate, prăjeli, mezeluri, conserve, care determină constipația și iritarea zonei.
- Nu mâncați prea sărat - clorura de sodiu crește retenția de apă în organism și determină dilatarea venelor și mărirea presiunii asupra acestora.
Dacă o femeie gravidă are deja hemoroizi dinaintea sarcinii sau aceștia au apărut deja, pe lângă măsurile de mai sus mai adoptați câteva:
- Folosiți creme și/sau supozitoare cu castan sălbatic, gălbenele, tătăneasă sau aloe.
- Faceți de câteva ori pe zi băi călduțe timp de 10-15 minute.
- Aplicați comprese cu gheață pentru a reduce durerea și inflamarea.
- O baie călduță în care adăugați bicarbonat de sodiu poate fi, de asemeni, folositoare.
- Faceți exerciții ușoare – plimbări, înot.
- Beți ceaiuri laxative, tratați-vă cu tablete sau pulberi laxative ușoare, naturale.
- Beți sucuri de fructe proaspete, consumați miere de albine.
- Nu vă scărpinați – puteți irita și mai tare zona sau chiar puteți provoca infectarea.
Aducerea pe lume a unui copil este o imensă bucurie. Reduceți cât mai mult efectele mai puțin plăcute asupra corpului dumneavoastră. Pentru a vă putea bucura pe deplin de darul vieții!