Printre cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor se numără constipația și o dietă bogată în alimente procesate și rafinate (zahăr, făină albă, alimente conservate, cele de tip fast-food) sau puternic condimentate (muștar, ardei roșu) cât și consumul excesiv de cafea și alcool. Aceste alimente descresc elasticitatea vaselor sanguine, apare congestia acestora care duce la apariția hemoroizilor. Modificarea alimentației nu este importantă doar în procesul de tratare a hemoroizilor ci și în cel de prevenire a formării acestora.
Care sunt alimentele cu rol de "medicament" în tratarea hemoroizilor?
- Cele mai cunoscute și indicate sunt fibrele! Nutriționiștii recomandă un consum de minim de 25 grame de fibre pe zi pentru femei și de 38 grame de fibre pentru bărbați. Acestea cresc capacitatea de retenţie a apei în colon şi ajută la mărirea și înmuierea bolului fecal determinând astfel deplasarea acestuia mai rapidă către evacuare. Eliminarea constipației determină decongestionarea zonei anusului și reduc sau chiar elimină hemoroizii. O mulțime de alimente sunt bogate în fibre: stafide, caise, portocale, mere, salată verde, porumb, varză, vinete, pepene galben, lucernă, ovăz, semințe de in, mazăre, fasole, mere, morcovi, orz, fructe de pădure etc.
Vă prezentăm o listă a alimentelor și a conținutului de fibre (grame la 100 g de produs):
Aliment Fibre (g/100 g aliment) ciuperci uscate 70,1 cereale instant 53,1 tărâțe de grâu 50 semințe de in măcinate 42,8 condimente uscate (coriandru, șovârf, rozmarin, salvie) 40 roșcove, pulbere 40 cacao 39,8 pătrunjel uscat 33,9 fasole 27,3 ridichii 24,9 morcovi deshidratați 23,9 făină de secară 23,6 ardei grași 22,6 orez 21,6 soia 21 năut 17,7 ciocolată menaj, neindulcită 17,4 tomate 16,6 alune, miez de nucă de cocos 16,5 ovăz 16,3 orz 15,6 germeni de grâu 15,4 mazăre 15,1 mere 15 migdale 12,5 pâine, cu puține calorii, din tărâțe de ovăz 12,2 pâine, cu puține calorii, din secară 12 pâine, cu puține calorii, din grâu 12 semințe, miezul semințelor de susan, uscate (decorticate) 12 ciuperci, shiitake, uscate 11,6 semințe, miezul semințelor de floarea-soarelui, prăjit, fără sare 11,5 curmale 11,5 coacăze-negre 8,7 avocado 7 zmeură 6,7 anghinare 6,5 banane 5,4 praz 4,5 dovleac 4,5 varză 3,5 cartofi 2,8 pere 2,5 caise 2,4 prune 2,1 piersici 2 stafide 1 struguri 1
Daca nu reusiti sa includeti in dieta zilnica cantitatea minima de fibre necesara organismului va recomandam sa luati in considerare suplimentele alimentare pe baza de fibre. - O condiție esențială în tratarea hemoroizilor este și eliminarea alimentelor iritante – așa numitele condimente tari (ardei iute, piper, chili etc). Dar, deși ceapa, usturoiul și ghimbirul sunt considerate condimente tari, ele pot fi consumate moderat pentru că au efect de descompunere a fibrinei - proteină filamentoasă din sânge care intervine în procesul de coagulare și de vindecare a plăgilor. În cazul hemoroizilor, fibrina este depusă în exces în apropierea acestora, iar prin descompunerea acesteia se grăbește vindecarea.
- Conform cercetătorilor de la Universitatea Maryland Medical Center, iaurtul și chefirul care conțin probiotice sunt utile în tratarea hemoroizilor prin promovarea unei digestii optime, prin stimularea peristaltismului și prin reducerea deshidratării din zona colonului.
- De asemeni este foarte important să se consume o cantitate mare de apă – minim 1,5-2 litri pe zi (între 6 și 8 pahare de lichide nealcoolice pe zi). Să nu uităm că suntem în cea mai mare proporție, apă! Cum să menținem funcționarea unui sistem bazat pe atâta apă (60-69%) fără să-i furnizăm suficient "carburant"?
- Sucurile proaspete de fructe sau legume au efecte miraculoase! Și ne mai furnizează și vitamine, minerale în cel mai bun mod posibil: natural! Sucurile de pere și prune sunt cunoscute pentru efectele sale benefice asupra organismului și în special în constipație. Dar știți cumva cât de utile sunt sucurile din fructe de pădure, afine, coacăze-negre, zmeură? Toate fructele închise la culoare sunt bogate în antociani și proantocianidine. Proantocianidinele au o acțiune antioxidantă foarte intensă - de 20 de ori mare decât a vitaminei C și de 50 de ori mai mare decât a vitaminei E. În acest sens au un efect benefic asupra elasticității și rezistenței vaselor sanguine și astfel ajută la vindecarea hemoroizilor. Același efect îl au și flavonoidele și vitamina C. Surse bogate de flavonoide și vitamina C sunt lămâile, merele, tomatele, ceapa, morcovii.
- Lipsa de magneziu din organism contribuie, pe lângă alte probleme de sănătate, și la constipație. O dietă echilibrată în magneziu ajută astfel și la prevenirea apariției hemoroizilor și la reducerea acestora. Consumarea de broccoli, cartofi, banane, avocado, cereale (germeni de grâu, ovăz etc) ne furnizează nu doar fibre ci și magneziu necesar în dietă.
- Zincul este un mineral foarte important în organism. El ajută în lupta împotriva infecțiilor și are rol important în procesul de vindecare și în reducerea iritării țesutului afectat din apropierea hemoroizilor. Alimentele bogate în zinc sunt: avocado, fasole, hrișcă, grâu, linte, stridii, scoici, germeni de grâu.
- Se spune că suntem ceea ce mâncăm! O alimentație echilibrată și potrivită (fibre, fructe, legume, cereale, apă suficientă, sucuri de fructe, probiotice, alimente cu conținut de magneziu, zinc, fier) vor reduce hemoroizii, îi vor face să dispară și, foarte important, vor preveni reapariția acestora.
VA RECOMANDAM SA CITITI SI URMATORUL ARTICOL: