Apr 25, 2013 Autor: Bioelite Vert

Alimente interzise atunci când avem hemoroizi | Dieta vindecă

În cazul oricăror afecțiuni, dieta alimentară pe care o adoptăm este un element esențial în procesul de vindecare. Și, de fapt, lucrurile ar trebui abordate din două perspective: cea a tratării unei afecțiuni dar, și, foarte important, cea a prevenției. În toată lumea, este din ce in ce mai intensă această tendință a prevenției. Doar se știe că este mult mai ușor și eficient să previi o boală decât să o tratezi. Acest aspect este valabil și în cazul hemoroizilor. Iar dieta preventivă este mult mai "blândă" decât cea necesară în cazul îmbolnăvirii. Și mult mai puțin restrictivă!

Dar să vedem ce trebuie să mâncăm cu moderație pentru a preveni apariția hemoroizilor (în special când sunt "îndeplinite" celelate condiții – sedentarism, constipație, muncă de birou, lipsa activității fizice, obezitate etc)! Și ce ne este, cu desăvârșire, interzis!

 1. Alimentele puternic condimentate și iritante ale tractului digestiv, cum sunt piperul, boiaua, muștarul iute, trebuie excluse complet din dieta dacă avem deja hemoroizi, pentru că nu fac decât să agraveze situația. Dacă vrem să prevenim apariția hemoroizilor vom consuma aceste alimente cu cumpătare, în cantități moderate. Putem înlocui aceste condimente cu altele mai blânde cum ar fi busuiocul, turmericul, menta, coriandrul, feniculul etc.
 2. Aproape toată lumea bea o mică ceașcă de cafea sau un pahar de vin bun. Dar dacă avem hemoroizi le vom exclude din dietă sau măcar le vom reduce drastic. Iar dacă suntem sănătoși tot trebuie să le consumăm cu moderație – în exces ne fac rău și în multe alte părți ale organismului – sistemul digestiv, cardiovascular, nervos, provocând afecțiuni grave.
 3. Alimente absolut interzise în cazul în care avem deja hemoroizi dar și în cel în care suntem sănătoși și dorim să rămânem așa (și cine nu dorește asta?!?) sunt alimentele intens procesate, cele de tip fast-food, conservate, grase. Nu doar că agravează foarte mult hemoroizii, dar ele sunt una din principalele cauze ale apariției lor! Știți că lipsa zincului și a cromului duce la afecțiuni vasculare, deci și la hemoroizi? Prin procesul de procesare și rafinare a alimentelor aceste elemente esențiale sunt eliminate! Mâncarea procesată este foarte săracă în nutrienți. Nu face decât să ne umple burta și să ne aducă o mulțime de probleme de sănătate!
 4. Alimentele prăjite sunt complet interzise! În acest proces, al prăjirii, la temperaturi mari, uleiurile se descompun și formează compuși foarte toxici pentru organism. Acești compuși se combină cu proteinele și glucidele din alimente care, apoi, provoacă constipația prin întărirea bolului fecal (ele nu se mai pot digera și ajung în intestinul gros). Constipația, pe de o parte, dar chiar și acești compuși toxici din intestin, pe de altă parte, provoacă apariția hemoroizilor sau îi agravează prin inflamarea și congestionarea vaselor de sânge din această zonă.
 5. Consumul excesiv de carne este dăunător sănătății în general, dar în cazul în care suferim de acești neplăcuți hemoroizi, ne înrăutățim singuri starea mâncând carne multă, grasă, prăjită! Grăsimea animală ajunge, de multe ori, nedigerată în colon, și afectează tranzitul bolului fecal. Dacă avem deja hemoroizi, această zonă este deja sensibilă și inflamată. Consumând carne în exces și, în special, grăsimi animale, e ca și cum am turna gaz pe foc!
 6. Dacă suferim de constipație să nu uităm că aceasta este una din principalele cauze ale apariției hemoroizilor. Eliminați, urgent, toate alimentele care provoacă constipația: orez alb, banane, ciocolată neagră, alimente procesate, conservate.
 7. Zahărul alb, rafinat, făina albă, pâinea albă, dulciurile rafinate, prăjiturile de patiserie sunt contraindicate în general, dar în mod special în cazul în care avem hemoroizi. Aceste alimente determină relaxarea musculară, descreșterea elasticității vaselor de sânge care duc, la rândul lor, la congestia acestora și agravează sau chiar provoacă apariția hemoroizilor.
 8. Băuturile carbogazoase balonează și afectează tranzitul intestinal, exercită o presiune crescută asupra zonei rectale, agravând hemoroizii.
 9. O greșeală frecventă în alimentație care determină apariția constipației și a hemoroizilor este o dietă săracă în fibre, legume, fructe și cereale integrale. Alimentele interzise enunțate mai sus trebuie să le înlocuim cu aceste fibre absolut necesare unei bune digestii și unei sănătăți bune. Dar nu uitați, totul cu moderație și echilibru. Orice exces, chiar dintr-un aliment benefic, se transformă în ceva nociv pentru organism. Fructele în exces pot fermenta și pot determina crampe musculare și diaree care acționează agresiv asupra zonei rectale și asupra hemoroizilor.

 

Deci, să recapitulăm, pe scurt, ce alimente sunt contraindicate dacă vrem să tratam sau sa prevenim aparitia hemoroizilor:

 

 1. Condimente puternice – piper, usturoi, ceapă, ghimbir, muștar
 2. Carne in exces (interzise cu totul carnea de porc, carnea de vânat, carnea de rață, carnea de gâscă), grăsimi, produse de origine animală grase (smântână, cașcaval, brânzeturi rafinate etc)
 3. Alimente procesate excesiv și rafinate – mezeluri, mâncare de tip fast-food, alimente prăjite, hamburgheri, cartofi prăjiți, sarmale, cârnați, maioneză, sosurile grase etc
 4. Fasolea albă, varză călită, murături
 5. Cafea, alcool, ceai negru în cantități mari
 6. Zahărul alb rafinat, pâinea albă, cerealele rafinate din făină albă, orez alb, prăjiturile de patiserie, dulciuri cu zahăr și grăsimi animale, intens procesate.
 7. Băuturile carbogazoase
 8. Înghețata și alte dulciuri rafinate

Nu uitați, întotdeauna alegem! Dacă alegem să ne facem toate poftele culinare (papilele gustative sunt încântate!) trebuie să fim conțienți și de urmările posibile!

VA RECOMANDAM SA CITITI SI URMATORUL ARTICOL:

Alimente recomandate pentru tratarea hemoroizilor

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Vert S.R.L.

Capstrimb radu vasile Feb 19, 2018 12:07

Pe toate saiturile scrie ca usturoiu si ceapa sunt bune voi spuneti ca nu ,explicatiDr. CarmenAveti dreptate, usturoiul si ceapa nu trebuie excluse ci consumate, in forma cruda, cu moderatie.In ceea ce priveste ceapa si usturoiul, aceste legume sunt, în general, recomandate, in cantitati moderate, persoanelor care sufera de hemoroizi interni sau hemoragici, deoarece acționează ca astringenți, oprind sângerarea și usurând disconfortul. Ceapa si usturoiul pot fi consumate în stare crudă sau fiartă in diverse mancaruri. Dar, in cazul hemoroizilor, se recomanda, ca ceapa cruda sa fie curatata si lasata intr-un castronel cu apa rece cateva ore inainte de a fi consumata. Se reduc astfel ingredientele picante, iuti din compozitie, care, consumate in cantitate ridicata, pot irita hemoroizii si pot provoca usturime. Usturoiul, prin ingredientul sau principal, alicina ajuta la consolidarea vaselor de sânge și distrugerea microbilor în regiunea rectală. De asemenea, reduc inflamația pielii. Proprietățile astringente ale plantei ajută la recuperarea rapidă a pereților deteriorați ai vaselor de sânge. Dar, si in cazul cepei si al usturoiului, este vorba de cantitatea consumata, un sfert dintr-o ceapa cruda, de marime medie, 3-4 catei de usturoi proaspeti. In forma fiarta, gatita, in mancaruri, cantitatea poate fi mult mai mare, si chiar furnizeaza si un supliment de fibre.

Surica Brill Jan 10, 2021 10:04

ROSIILE SINT SI ELE INTERZISE?INTREBAREA SOTULUI MEU DE 79 ANI CARE ARE O PERIOADA DE SINGERARE DELA HEMOROIZI SI RESPECTA DIETA RECOMANDATA DE DV.

Disclaimer: rezultatele reflectă experiența individuală a consumatorilor cu produsul nostru, iar rezultatele pot varia de la caz la caz.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!