Procesul de formare al scaunului este următorul: din digestive rezultă alimente semilichide care trec întâi prin intestinal subţire unde sunt absorbite substanţele nutritive cât şi o mare cantitate de apă. Astfel materialul rezidual rămas, care ajunge în capătul colonului formează scaunul solid pentru că cea mai mare parte a apei a fost absorbită. Scaunul ajunge la rect pentru a fi evacuate prin contracţiile muscular ale colonului. În caz de constipaţie scaunul este foarte tare şi uscat sau atunci când contracţiile musculare ale colonului sunt prea lente.
-
Consumul insuficient de lichide - apa, sucurile natural, ceaiurile, supele măresc cantitatea de apă din intestine astfel încât se formează materii fecale voluminoase, mai moi şi mai uşor de evacuate prin colon.
Cantitatea minimă de lichide consummate zilnic este de minim 2 litri. Dacă nu consumăm suficiente lichide, organismul îşi va extrage cât mai multă apă, esenţială în toate procesele fiziologice şi metabolice, din intestinal subţire, având ca rezultat apariţia constipaţiei.
-
Dietă săracă în fibre – fibrele, atât cele insolubile cât şi cele solubile au un rol esenţial în formarea şi eliminare scaunului. Cele solubile sunt în general reprezentate de mucilagii care formează în intestin un fel de masă gelatinoasă.
Fibrele insolubile se comporta ca un burette care absoarbe apa, se umflă si prin această acţiune ajută la formarea rapidă a unui scaun dedurizat şuâi uşor de eliminate. Dacă dieta este săracă în fibre dar bogată în alimente grase şi procesate precum cele din carne, lactate, ouă, alimentaţie tip fast-food, prăjeli, uscături, prea condimentate, scaunul care se formează este uscat şi tare provocând constipaţia.
-
Sedentarismul, lipsa mişcării fizice face ca şi musculature colonului să aibă o activitate mai lentă şi să întârzie astfel evacuarea scaunului. Din acest motiv persoanele bolnave, imobilizate la pat suferă de constipaţie.
-
Foarte multe medicamente determină apariţia constipaţiei prin încetinirea mişcărilor colonului: antiacide gastrice cu calciu şi/sau aluminiu, antihipertensive, analgezice (narcotice), antispastice, antidepresive, medicamente cu fier, laxativele şi diureticele în exces etc.
-
Diferite alte afecţiuni: sindromul de colon iritabil, scleroza multiplă, Parkinson, diabetul zaharat, hipo şi hipertoroidia, hipercalcemia, accidente vasculare cerebrale, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, cancerul de colon, obstrucţiile intestinale, aderenţele, diverticuloza.
-
Amănarea frecventă a nevoii de a merge la toaletă.
-
Sarcina.
-
Îmbătrânirea organismului.
-
Călătoriile şi/sau schimbarea locaţiei pentru o anumită perioadă –
-
cauză emoţională.