Este binecunoscut faptul că vremea ne influențează starea de sănătate. Temperatura prea scăzută sau prea mare, umezeala sau uscăciunea, vântul puternic, schimbarea presiunii atmosferice, alternanțele meteo bruște, ne dau dureri de cap, răceli, amețeli, contracții musculare, creșterea tensiunii arteriale, crize de spasmofilie, dureri reumatismale, articulare etc. Pot apărea, de asemenea tulburări de auz, cu sau fără senzație de vertij (amețeală), dereglări ale glandei tiroide, colici renale, biliare sau intestinale.
Dar oare și hemoroizii sunt influențați de vreme?
Doctorii proctologi și furnizorii de medicamente și suplimente specifice pentru tratarea hemoroizilor au observat că pacienții care suferă de aceste afecțiuni apelează mai des la ajutor medical și la tratament în perioada iernii. În această perioadă, organismul uman, în procesul fiziologic normal de menținere a temperaturii, pornește de la o temperatură mai scăzută decât în alt anotimp. Din acest motiv temperatura corpului scade puțin sub 37C (36.5 grade Celsius, în medie) și, ca urmare, se reduce și circulația sanguină. Astfel, hemoroizii se vindecă mai greu deoarece, datorită temperaturii mai scăzute, mușchii sunt mai contractați determinând o presiune mai mare asupra zonei rectale. Vasoconstricția se produce pentru a împiedica pierderea căldurii și astfel venele hemoroidale sunt supuse unei tensiuni suplimentare.
Când presiunea atmosferică scade mult (sub 760 mm coloană de mercur) suferă și oamenii sănătoși. Creste semnificativ pulsul, poate să apară tahicardia sau/și creșterea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută inflențează negativ tot organismul și sistemul circulator, artere și vene, inclusiv venele hemoroidale.
La extrema iernii, cu temperaturi scăzute, se află vara cu temperaturi ridicate și umezeală excesivă sau uscăciune excesivă. Când organismul este expus brusc unei temperaturi ridicate se va produce o vasodilatație, valorile tensiunii arteriale scad și acționează negativ asupra venelor hemoroidale și așa dilatate.
Pe timpul verii dacă alimentația este prost administrată (fructe, legume împreună cu lactate sau alimente procesate sau/și picante) se pot produce efecte precum constipația sau cel mai adesea, gastroenterite însoțite de diaree. Diareea repetată are efecte de agravare și chiar de producere a noi hemoroizi.
Și totuși, în timpul verii, tratamentul hemoroizilor se face mult mai ușor și cu efecte mai rapide decât iarna. În timpul iernii nutriția este bazată pe alimente mai grase, mai uscate, intens procesate, fapt care determină constipația și agravarea hemoroizilor. În schimb, pe timpul verii se consumă mai multe fructe și legume proaspete cât și mai multe lichide care contribuie în mod esențial la eliminarea constipației. De asemenea, pe timp frumos, oamenii fac mai multă mișcare în timp ce iarna sunt mai sedentari. Iar vara ziua fiind mai lungă, fiind și vacanță, avem mai mult timp pentru a ne îngriji corpul.
Care sunt soluțiile pentru a contracara efectele condițiilor meteo asupra hemoroizilor?
Pe timpul iernii să ne ferim de temperaturile scăzute și în special de trecerea bruscă de la cald la frig prin haine potrivite, călduroase și care să nu permită expunerea corpului la frig și umezeală. Mai bine purtați un pantalon gros si un pulover călduros decât o fustă elegantă și ciorapi care ne expun ușor frigului.
La fel, căutați să consumați, pe cât posibil cât mai multe legume și fructe proaspete, chiar și de seră. Tot sunt mai sănătoase decât slănina și sarmăluțele.
Faceți cât mai multă mișcare dar fără a forța cu exerciții fizice dificile. Nici o extremă nu este bună!
Vara evitați să mâncați alimente amestecate sau fructe și legume nespălate, carne insuficient preparată (grătar în sânge). Și tratați rapid orice gastroenterită apărută pentru a evita diareea repetată.
O viață echilibrată, o dietă potrivită ne mențin sănătoși. E mai ușor să previi decât să tratezi.