Jan 23, 2014 Autor: Lector Ayurveda

Reţete pentru cei care suferă de hemoroizi - un prânz sănătos

Masa principală a zilei este prânzul. Din acest motiv este foarte important să fim atenți la ceea ce mâncăm la această masă ca să ne simțim bine, digestia să decurgă ușor, să nu ne îngreuneze, să ne furnizeze nutrienții necesari iar tranzitul intestinal să funcționeze "ceas"!

Este o masă complexă care cuprinde de obicei felul întâi, constând dintr-o supă sau o ciorbă, și felul doi, o mâncare consistentă și hrănitoare. Mulți consumă și desertul tot acum, dar mai bine ar fi să-l amâne pentru o gustare de mai târziu.

Pentru că în privința alimentației sunt câteva reguli de bază. Atenție, nu uitați niciodată, nu mâncați fructe crude o dată cu alimente gătite. Ele fermentează în timpul digestiei și ne pot cauza probleme digestive. Iar noi vrem să mâncăm sănătos ca să ne ajute în tratarea hemoroizilor, nu dorim să ne alegem și cu alte probleme. Fructele se consumă între mesele principale, ca o gustare cu 1-2 înainte de masă sau după masă. La fel și dulciurile, e bine să le consumăm la circa 2 ore după prânz.

De asemenea este foarte important cum îmbinăm diferitele ingrediente. Nu se amestecă proteinele animale (carne, brânzeturi, ouă) cu amidon din paste, cartofi, orez, prăjituri etc. Alimentele grase care conțin unt, untură, smântână, uleiuri grase nu se combină cu alimente cu multe proteine.

Vom încerca, în continuare, să vă dăm idei pentru câteva prânzuri sănătoase, bazându-ne pe alimentele permise pentru persoanele care au hemoroizi sau/și fisuri anale și respectând cât mai mult regulile de combinare a alimentelor.

I. Supă cremă de ciuperci si tocăniță de fasole verde cu dovlecei

Supa cremă de ciuperci este o supă sățioasă, concentrată, prin conținutul proteic și totuși ușoară prin legumele conținute și prin modul de preparare. Legumele furnizează fibrele atât de necesare în dieta zilnică a oricărei persoane dar în special celor care au hemoroizi.

Ingrediente:

  1. 500 g de ciuperci
  2. un morcov
  3. o țelină
  4. o ceapă
  5. 2 linguri de ulei de măsline
  6. sare și piper
  7. 4-5 căței de usturoi
  8. 50 g de iaurt degresat

Mod de preparare:

  1. Legumele și ciupercile, spălate și tocate, se înăbușă, în puțin ulei și 1 lingură de apă, timp de 5-10 minute
  2. Se adaugă 1-1,5 litri de apă încălzită în prealabil
  3. După ce fierb bine, se mixează cu blenderul
  4. Se sărează, se condimentează, se poate adăuga și usturoiul pisat
  5. Se poate adăuga și puțin iaurt degresat pentru un plus de gust
  6. Se presară pătrunjelul tocat mărunt

Tocăniță de fasole verde cu dovlecei – un fel de mâncare bogată în fibre și bine de asociat cu supa de ciuperci care este o mâncare mai concentrată. Fasolea verde conține atât fibre solubile cât și insolubile. Astfel ea contribuie și la reglarea constipației, cauza principal a hemoroizilor, cât și la reglarea nivelului de colesterol și glucoză din sânge.

Ingrediente:

  1. 1 kg de fasole verde
  2. 3 dovlecei
  3. o ceapă
  4. o cană cu suc de roșii
  5. 3 linguri de ulei
  6. sare, măghiran
  7. o legătură de mărar

Mod de preparare:

  1. Se toacă mărunt ceapa și se înăbușă câteva minute în puțin ulei
  2. Se adaugă fasolea verde spălată și ruptă bucăți și o cană cu apă încălzită.
  3. Se pune un capac și se fierbe înăbușit 15 minute.
  4. Se adaugă dovleceii curățați și tăiați cuburi.
  5. Se fierbe încă 15 minute. Se adaugă și sucul de roșii, sarea și măghiranul. Se fierbe pănă scade bine sosul și se înmoaie fasolea.
  6. Se adaugă usturoi după gust. Și mărarul tocat mărunt.

II. Supă de pui si orez integral cu legume

Supă de pui – o mâncare ușoară, care furnizează și o fel de carne slabă, fără grăsimi. Persoanele care au hemoroizi au nevoie de mai multe fibre și obligatoriu de mai multe lichide. Pe lângă apă, ceai, o supă gustoasă este o metodă foarte bună de a suplimenta cantitatea zilnică de lichide. Și digestia are loc mai ușor! Și e bună și la răceală!

Ingrediente:

  1. Un pui potrivit, fără grăsime și piele (se îndepărtează). Pieptul și copanele se pot folosi apoi pentru felul doi sau pentru masa de seara.
  2. 2 morcovi
  3. o ceapă
  4. o țelină mică
  5. un ardei gras
  6. tăiței de casă (se găsesc unii foarte buni și în comerț)
  7. 1 lingură de ulei
  8. sare, pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Se pune puiul, tranșat, la fiert în apă fierbinte
  2. Se înlătură spuma cu o lingură
  3. Se adaugă toate legumele tocate mărunt
  4. Se fierbe până se înmoaie morcovul
  5. Se adaugă câțiva tâiței (nu se pun prea mulți, supa să fie mai subțire)
  6. Se fierb 7-10 minute, se sărează, se adaugă pătrunjelul tocat după oprirea focului.

Orez integral cu legume – sursă de carbohidrați și fibre, atât solubile cât și insolubile. Deși este o mâncare vegetariană, este sățioasă și hrănitoare. Iar fibrele contribuie în mod esențial la reglarea tranzitului intestinal atât de important pentru cei care suferă de hemoroizi. Este indicat ca legumele să fie în cantitate mai mare decât cea de orez pentru a nu constipa.

Ingrediente:

  1. 150 g orez integral
  2. 300 g de fasole verde
  3. 1 dovlecel
  4. o ceapă
  5. un morcov
  6. o rădăcină de pătrunjel
  7. 3 linguri de suc de roșii
  8. 50 g măsline fără sâmburi
  9. 3 linguri de ulei de măsline
  10. sare, curry

Mod de preparare:

  1. Se fierbe orezul în apă cu sare
  2. Se scurge foarte bine
  3. Într-o tigaie de ceramică se înăbușă legumele cu o lingură de ulei până sunt puțin înmuiate (al dente cum zic italienii pentru a se păstra mai bine calitățile și savoarea lor).
  4. Se amestecă cu orezul fiert, cu sucul de roșii, măslinele, curry și se mai tine pe foc 3 minute, amestecând continuu.
  5. Se presară pătrunjelul tăiat mărunt după ce s-a oprit focul.

III. Supă cremă de legume cu crutoane și pește la cuptor cu roșii și ardei gras

Supă cremă de legume cu crutoane – una din mâncărurile cu cel mai bogat conținut de fibre atât de necesare celor cu hemoroizi și nu numai.

Ingrediente:

  1. 2 morcovi
  2. o ceapă
  3. o țelină
  4. o rădăcină de păstârnac
  5. un dovlecel
  6. 3 cartofi
  7. 2 ardei gras
  8. o conopidă mică
  9. pătrunjel
  10. sare, cimbru
  11. 3 linguri de ulei
  12. o pâine din făină neagră sau de secară

Mod de preparare:

  1. Morcovii, ceapa, țelina, păstârnacul și ardeiul se toacă mărunt și se înăbușe 3-5 minute în puțin ulei.
  2. Se pun în apă fierbinte și se lasă la fiert timp de 15 minute
  3. Se adaugă cartofii curățați și tăiați cubulețe, se continuă fierberea încă 10 minute iar apoi se adaugă dovleceii cubulețe și conopida desfăcută buchețele.
  4. Se continuă fierberea încă 10 minute. Se sărează după gust.
  5. Se mixează la blender (se poate trece și prin sită).
  6. Pâinea tăiată cubulețe se usucă în cuptor după ce stropește inițial cu puțin ulei.
  7. Supa se servește cu crutoane și cu pătrunjel verde tocat mărunt.

Pește la cuptor cu roșii și ardei gras

Ingrediente:

  1. 1 kg de file de pește slab (păstrăv, biban, știucă, crap)
  2. 2 cepe mari
  3. 3-4 ardei grași mari
  4. 5 roșii coapte
  5. 5 linguri de ulei de măsline
  6. 50 ml de vin alb
  7. sare, piper alb, măghiran și coriandru

Mod de preparare:

  1. Se pun într-un vas de yena peștele, legumele tocate (fără roșii), uleiul, sarea și condimentele
  2. Se introduc la cuptorul încins și se lasă 10 minute la foc mediu
  3. Se adaugă roșiile curățate de pieliță, tocate mărunt, peste pește
  4. După încă 5 minute de coacere se adaugă și vinul
  5. Se mai lasă 5 minute să scadă
  6. Se poate servi cu mămăliguță, și chiar cu usturoi.

IV. Ciorbă de perișoare din carne de pui și ardei umpluți vegetarieni

Ciorbă de perișoare din carne de pui – o ciorbă de perișoare mai ușoară decât cea de vită. Și mai rapid de preparat. Sursă de proteine, fibre din legume și supliment de lichide, atât pentru cei sănătoși cât și pentru cei care au hemoroizi.

Ingrediente:

  1. 1 kg carne tocată de pui
  2. 2 ouă
  3. 2 morcovi
  4. o ceapă
  5. un ardei gras
  6. o țelină
  7. 3 linguri de ulei
  8. 500 ml de borș
  9. 100 g orez
  10. 2 roșii sau 4 linguri de suc de roșii
  11. o legătură de mărar

Mod de preparare:

  1. Se toacă legumele și se înăbușă în puțin ulei, pentru 5-10 minute.
  2. Se adaugă în oala cu apă adusă la fierbere.
  3. Se fierbe circa 15 minute.
  4. Se adaugă ¾ din orez și se lasă să mai fiarbă 3-4 minute
  5. Se amestecă carnea tocată cu restul de orez, opărit în prealabil cu apă clocotită, și cu cele două ouă, cu sare și mărar.
  6. Se modelează perișoarele și se adaugă în oala cu ciorbă
  7. Se continuă fierberea încă 10-15 minute
  8. Se adaugă și roșiile curățate de pieliță, tăiate cubulețe
  9. După încă 5 minute, se adaugă și borșul și se mai fierbe câteva minute
  10. Se adaugă mărarul tocat mărunt.

Ardei umpluți vegetarieni - sursă de fibre solubile și insolubile, o mâncare sățioasă dar fără a fi grasă! În loc de ardei se pot folosi foi de varză sau de viță de vie și se fac sărmăluțe.

Ingrediente:

  1. 8 ardei grași mari
  2. 300 g orez, de preferat cel integral
  3. o ceapă
  4. un morcov
  5. 300 g de ciuperci
  6. 10 nuci
  7. 2 ouă
  8. o legătură de mărar
  9. 4-5 linguri de ulei
  10. 2 roșii sau 4-5 linguri de suc de roșii
  11. cimbru, măghiran

Mod de preparare:

  1. Se curăță ardeii de cotor prin tăierea unui capac
  2. Se opăresc ardeii în apă la fierbere (1-2 minute). Se lasă la răcit.
  3. Se opărește orezul (dacă folosiți orez integral e bine să-l prefierbiți pentru 10 minute)
  4. Se scurge orezul, se lasă puțin să se răcorească
  5. Morcovul ras, ceapa mărunt tocată și ciupercile tocate mărunt se înăbușă în puțin ulei pentru 5 minute
  6. Legumele și ciupercile se amestecă cu orezul, ouăle, miezul de nucă mărunțit, cimbru și măghiran. Se umplu ardeii, se pune deasupra câte un capac din roșie.
  7. Se așază ardeii într-un vas de ceramică, sau un tuci în care s-a pus puțin ulei, se pune apă până în partea de sus, se fierb la foc potrivit. Aproape de sfârșit se adaugă sucul de roșii.

V. Ciorbă de cartofi și ciuperci cu roșii și ardei

Ciorbă de cartofi – o sursă bună de carbohidrați și de fibre din legume care să ușureze tranzitul intestinal pentru cei care suferă de constipație și hemoroizi.

Ingrediente:

  1. 10 cartofi
  2. o ceapă
  3. 2 morcovi
  4. o țelină
  5. un ardei gras
  6. 150 g smântână degresată
  7. 2 ouă
  8. o legătură de pătrunjel
  9. cimbru

Mod de preparare:

  1. se dau morcovii pe răzătoare, se toacă mărunt ceapa, țelina și ardeiul gras și se înăbușă în puțin ulei
  2. se pun la fiert în apă fierbinte
  3. se adaugă cartofii curățați și tăiați cubulețe
  4. se sărează
  5. după ce toate ingredientele au fiert se adaugă smântăna bătută cu cele două ouă, amestecând ușor pentru omeogenizare
  6. se dă un clocot și se oprește
  7. se presară pătrunjelul tocat mărunt

Ciuperci cu roșii și ardei

Ingrediente:

  1. 1 kg de ciuperci champignon
  2. 3 legături de ceapă verde
  3. 3 ardei grași
  4. 3-4 roșii mari sau 5 linguri de suc de roșii
  5. mărar, măghiran, cimbru
  6. 5-10 căței de usturoi
  7. sare după gust
  8. 50 ml de ulei

Mod de preparare:

  1. Se curăță și se toacă legumele și ciupercile
  2. Se pun într-un vas de gătit din ceramică sau yena, cu puțin ulei, sare, condimente
  3. Se pun la cuptor timp de 30 de minute
  4. Se poate presăra și puțină brânză
  5. Ideal de servit cu mămăliguță!

VI. Supă de roșii și Piept de pui la grătar cu legume sote

Supă de roșii – o mâncare ușoară și răcoroasă de vară (se poate găti și iarna cu suc de roșii), cu fibre necesare pentru o digestie optimă. Reprezintă și o sursă foarte bună de lichide. Mai ales pentru persoanele constipate sau cu hemoroizi care nu beau destulă apă.

Ingrediente:

  1. 2 morcovi
  2. o ceapă
  3. 2 ardei grași
  4. o țelină mică
  5. 3 linguri de ulei
  6. 1,5 kg de roșii proaspete sau 1 l suc de roșii
  7. o legătură de pătrunjel
  8. o ceșcuță de orez
  9. sare, o linguriță de zahăr

Mod de preparare:

  1. Se spală și se toacă mărunt legumele
  2. Se înăbușă puțin în ulei
  3. Se adaugă într-o oală cu apă fierbinte
  4. Se fierb 15 minute
  5. Se adaugă orezul
  6. După ce a fiert și orezul, se adaugă roșiile curățate și tocate mărunt sau sucul de roșii
  7. Se sărează, se adaugă zahărul.

Piept de pui la grătar cu legume sote

Ingrediente:

  1. un piept mare de pui
  2. 2 cartofi
  3. un dovlecel
  4. 200 g fasole verde
  5. 2 ardei grași
  6. 2 morcovi
  7. o ceapă
  8. puțin ghimbir
  9. o vânătă
  10. 2 roșii
  11. 3-4 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Se curăță legumele
  2. Se fierb 15 minute morcovii, cartofii întregi și fasolea verde
  3. Ceapa tocată mărunt și ardeii grași tăiați cubulețe se pun la înăbușit în puțin ulei, se adaugă câteva linguri de apă, se pun și dovleceii și se fierb până scade apa.
  4. Toate legumele se scurg, se adaugă o lingură de ulei de măsline
  5. Pieptul de pui se frige la grătar sau într-o tigaie specială, fără a folosi ulei
  6. Se servește împreună cu legumele.

VII. Supă cremă de mazăre și ciuperci umplute la cuptor

Supă cremă de mazăre – o supă sățioasă, consistentă, nutritivă, cu un conținut bogat de fibre.

Ingrediente:

  1. 1 kg de mazăre verde proaspătă sau jumătate de kg de mazăre congelată, în funcție de anotimp
  2. o ceapă
  3. 2 morcovi
  4. un păstârnac
  5. 3 linguri de ulei
  6. 4 linguri de suc de roșii
  7. sare, mărar
  8. crutoane de pâine integrală

Mod de preparare:

  1. Dacă avem mazăre proaspătă, întâi o curățăm și o punem la fiert
  2. Tocăm ceapa, morcovul, și păstârnacul și le înăbușim 5 minute în puțin ulei
  3. Le turnăm în oala de ciorbă plină cu apă fierbinte
  4. După ce le fierbem 10 minute adăugăm și mazărea
  5. Punem sare după gust și sucul de roșii și mai dăm un clocot
  6. Amestecăm totul la blender sau le pasăm printr-o sită deasă
  7. Adăugăm mărarul tocat mărunt
  8. Servim cu crutoane

b. Ciuperci umplute la cuptor – sursă de proteine dar și de fibre prin legumele din compoziție, gătite la cuptor, cu foarte puțină grăsime

Ingrediente:

  1. 1 kg de ciuperci
  2. o ceapă
  3. 5 morcovi
  4. 2 rădăcini de păstârnac
  5. o țelină medie
  6. 100 g de măsline fără sâmburi
  7. 4 linguri de ulei
  8. oregano, busuioc
  9. 20 ml sos de soia
  10. un ou

Mod de preparare:

  1. Ciupercile se curăță și li se scot codițele și se spală
  2. Se dau morcovul și păstârnacul pe răzătoare, se toacă ceapa mărunt, se pun și codițele ciupercilor, se înăbușă 5 minute în puțin ulei
  3. După ce se răcesc, legumele se amestecă cu măslinele, oul și condimentele. Și sare.
  4. Se umplu ciupercile cu acest amestec și se pun într-o tavă unsă cu puțin ulei. Se pun la cuptorul încins. Se adaugă și sosul de soia peste ele.
  5. Se coc circa 20-30 de minute.

VIII. Ciorbă de burtă...vegetariană și Tocăniță de legume cu cuburi de soia

a. Ciorbă de burtă...vegetariană – sățioasă și fără grăsimi! Amestec delicios de proteine și fibre, un mod sănătos de a înlocui ciorba de burtă!

Ingrediente:

  1. 500 g de ciuperci pleurotus
  2. 2 morcovi
  3. o rădăcină de pătrunjel
  4. o ceapă
  5. o țelină
  6. 100 g de smântână degresată
  7. oregano
  8. 5-8 căței de usturoi
  9. 3 linguri de oțet de mere
  10. 3 linguri de ulei
  11. 2 ouă

Mod de preparare:

  1. Se dau pe răzătoare morcovii și rădăcina de pătrunjel
  2. Se pun la fiert cu țelina și ceapa curățate, dar lăsate întregi
  3. După 15 minute se adaugă ciupercile tăiate bucățele potrivite
  4. Se continuă fierberea încă 15 minute
  5. Se adăugă usturoiul pisat, sarea și condimentele.
  6. După un clocot de 2-3 minute se adaugă și oțetul și uleiul și se mai dă un clocot
  7. Se bat ouăle cu smântână. Se ia ciorba de pe foc și se adaugă ouăle amestecând foarte energic cu o furculiță.

b. Tocăniță de legume cu cuburi de soia – sursă bogată de fibre dar și de proteine vegetale. Ideală și în post și pentru vegetarieni.

Ingrediente:

  1. o ceapă
  2. 1 dovlecel
  3. 2 morcovi
  4. o conopidă mică
  5. o țelină mică
  6. 2 ardei grași
  7. 2-3 roșii sau 30 ml suc de roșii
  8. mărar, pătrunjel, maghiran, turmeric (curry)
  9. o punguliță cu cuburi de soia
  10. 100 g brânză degresată și puțin sărată

Mod de preparare:

  1. Ceapa, morcovii, țelina și ardeii se toacă mărunt și se înăbușă în puțin ulei
  2. Se pun apoi la fiert într-un litru de apă fierbinte. După 15 minute se adaugă și dovleceii tăiați cubulețe și conopida desfăcută buchețele.
  3. După ce au fiert legumele, se adaugă roșiile tăiate cubulețe, sarea, verdeața și condimentele.
  4. Cubulețele de soia se fierb separat, se scurg bine și se înăbușă în puțin ulei
  5. Se pun peste legume și se pun la cuptor până scad foarte bine, se presară spre sfârșit brânza rasă.
  6. Se poate servi și caldă dar și rece.

IX. Ciorbă de pește și Cartofi natur cu ciuperci la grătar

a. Ciorbă de pește – o ciorbă delicioasă, sursă de proteine și fibre, un mod plăcut de a suplimenta consumul zilnic de lichide.

Ingrediente:

  1. 3 morcovi
  2. 2 cepe
  3. o țelină
  4. 2 ardei grași
  5. 150 g orez
  6. o legătură de leuștean
  7. 1 l borș
  8. un crap de circa 1 kg
  9. 4-5 linguri de ulei

Mod de preparare:

  1. Se curăță legumele, se taie cuburi, se înăbușă în puțin ulei
  2. Se pun în 1,5 l apă fierbinte la fiert timp de 30 minute
  3. Se adaugă orezul și se mai fierbe 15 minute
  4. Se adaugă peștele tăiat bucăți și se fierbe încă 10 minute
  5. Se adaugă roșiile, curățate de pieliță și tocate mărunt, borșul, sarea și leușteanul
  6. Se mai fierbe 5 minute

b. Cartofi natur cu ciuperci la grătar – o mâncare fără grăsime, rapid de preparat și de servit.

Ingrediente:

  1. 1 kg de cartofi
  2. 500 g de ciuperci champignon
  3. 3 linguri de ulei (sau unt cu conținut scăzut de grăsime)
  4. o legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Cartofii, tăiați cubulețe, se fierb, se scurg foarte bine și se adaugă uleiul sau untul peste ei, se presară pătrunjelul tocat mărunt
  2. Ciupercile se frig pe grătar sau în tigaia specială fără ulei
  3. Se pot servi cu salată de sezon

X. Borș din rasol de vită și Orez integral cu ciuperci și măsline

a. Borș din rasol de vită – pe lângă proteine și fibrele, borșurile aduc suplimentar și minerale și vitamine din grupa B.

Ingrediente:

  1. un rasol de vită de circa 1 kg
  2. o ceapă
  3. 3-4 morcovi
  4. o rădăcină de pătrunjel
  5. o rădăcină de păstârnac
  6. o țelină
  7. un ardei gras
  8. 2-3 cartofi
  9. 1 l borș
  10. leuștean proaspăt sau congelat
  11. sare

Mod de preparare:

  1. se pune carnea, spălată și tăiată, în apă rece
  2. se fierbe în oala sub presiune (dacă aveți) sau într-o oală obișnuită
  3. se înlătură spuma
  4. se adaugă legumele tocate și o parte din leuștean
  5. după ce au fiert se adaugă și cartofii tăiați cuburi și sarea
  6. se mai fierbe 15 minute
  7. se adaugă borșul și se mai dau câteva clocote
  8. se oprește și se adaugă restul de leuștean tocat mărunt

b. Orez integral cu ciuperci și măsline – orezul integral are un conținut bogat și în fibre spre deosebire de cel alb care e doar o sursă de amidon. Se digeră mai bine. Doar că fierbe mai greu.

Ingrediente:

  1. 1 cană de orez integral
  2. 500 g ciuperci
  3. o ceapă
  4. 100 g de măsline fără sâmburi
  5. 3-4 linguri de ulei
  6. curry, oregano

Mod de preparare:

  1. Se fierbe orezul în apă cu sare și se scurge.
  2. Într-o tigaie se înăbușă bine ciupercile cu o ceapă tăiată mărunt în ulei, se adaugă măslinele. Se pun curry, sare și oregano.
  3. Tot amestecul se răstoarnă peste orez, se amestecă. Se servește și cu verdeață proaspătă deasupra.

XI. Supă de pui cu găluști și Budincă de cartofi cu brânză și ouă

a. Supă de pui cu găluști – o supă ușoară, redusă caloric dar foarte bună pentru a suplimenta cantitatea de lichide și pentru o digestie eficientă.

Ingrediente:

  1. 1 pui sau o pungă cu amestec de carne de pui pentru supă
  2. 3 morcovi
  3. o ceapă
  4. un ardei gras
  5. 3 ouă
  6. 200 g de griș
  7. sare, ulei
  8. o legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Se fierbe carnea de pui și se înlătură spuma
  2. Ceapa se taie în 2, morcovii și ardeii se toacă mărunt și se pun în supă ca să fiarbă
  3. Se sărează
  4. Se bat albușurile spumă, gălbenușurile se amestecă ușor cu grișul și se adaugă apoi albușurile
  5. Se lasă 10 minute pe masă
  6. Se formează apoi găluștile cu ajutorul unei linguri și li se dau drumul în supă
  7. Se fierb încă 15 minute, la foc mic
  8. După ce se oprește supa, se presară pătrunjelul tocat mărunt

b. Budincă de cartofi cu brânză și ouă – ca să nu fie grea această mâncare, atât brânza cât și untul trebuie să fie degresate.

Ingrediente:

  1. 1 kg de cartofi
  2. 200 g de telemea puțin sărată și degresată
  3. 3 ouă
  4. 100 g de unt cu procent redus de grăsime
  5. sare, mărar

Mod de preparare:

  1. Se fierb cartofii în coajă
  2. După ce se răcesc, se curăță și se taie felii de 1 cm grosime
  3. Se unge un vas de yena sau de ceramică cu unt
  4. Se pune un strat de cartofi, se presară brânza dată pe răzătoare
  5. Se mai pune un start de cartofi deasupra
  6. Se bat ouăle cu sare și mărar
  7. Se adaugă ouăle peste budincă
  8. Se coace la cuptor 20-30 minute.

XII. Ciorbă de cartofi cu sfeclă roșie și Mâncare de mazăre cu carne de pui

a. Ciorbă de cartofi cu sfeclă roșie – sursă de carbohidrați și de fibre. Indicată și celor cu hemoroizi, constipație și alte probleme de sănătate precum anemia.

Ingrediente:

  1. 3 sfecle
  2. 2 morcovi
  3. o țelină
  4. 2 ardei grași
  5. o ceapă
  6. ½ kg cartofi
  7. ½ l borș
  8. Sare, tarhon, pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Legumele și 2 sfecle se curăță și se pun la fiert în apă rece cu sare
  2. Când aproape au fiert se adaugă și cartofii tăiați cubulețe
  3. Se pune borșul și se dă un clocot
  4. La sfârșit se adaugă sucul proaspăt stors dintr-o sfeclă, tarhonul și pătrunjelul tocat mărunt

b. Mâncare de mazăre cu carne de pui – sursă consistentă de proteine dar și de fibre din mazăre.

Ingrediente:

  1. 1 kg de mazăre congelată (sau dace e vară luăm mazăre proaspătă, 1,5 kg)
  2. 1 kg de ciocănele de pui
  3. 2 cepe
  4. 2 roșii sau 50 ml de suc de roșii
  5. 30 ml de ulei
  6. mărar

Mod de preparare:

  1. Ceapa, tocată mărunt, se înăbușă câteva minute în ulei
  2. Se adaugă circa 500-800 ml apă fierbinte, în care s-au opărit în prealabil ciocănelele de pui.
  3. Se adaugă mazărea și se continuă fierberea.
  4. Ciocănele de pui se rumenesc puțin la cuptor într-o tavă cu ulei și puțină apă (sau vin)
  5. Când a fiert și scăzut mazărea, se adaugă sarea, mărarul și sucul de roșii
  6. După ce scade bine, se oprește și se pun ciocănelele de pui

XIII. Supă cremă de brocoli și Pui la cuptor cu legume

a. Supă cremă de brocoli – o supă consistentă și foarte bogată în fibre atât de necesare celor cu hemoroizi.

Ingrediente:

  1. un brocoli mare
  2. o ceapă
  3. o țelină mică
  4. un morcov
  5. 2-3 cartofi
  6. 6 linguri de ulei
  7. sare, mărar, pătrunjel
  8. 150 g iaurt degresat
  9. 3-4 felii de pâine

Mod de preparare:

  1. Ceapa curățată și tocată mărunt și morcovul ras se înăbușă puțin (câteva minute) în ulei
  2. Se adaugă 1 l apă fierbinte
  3. Se pun și țelina tocată mărunt, și brocoli desfăcut bucățele.
  4. După 10 minute se adaugă și cartofii tăiați cuburi.
  5. După ce toate legumele s-au fiert, se opreste, se lasă să se mai răcească, se pune la blender și se amestecă bine (sau, dacă nu aveți blender, pisați legumele ca la pireu).
  6. Se condimentează, se sărează. Se servește cu crutoane (făcute din feliile de pâine unse cu ulei și puse la cuptor încins să se usuce).
  7. Opțional se poate drege cu iaurt sau smântână degresată.

b. Pui la cuptor cu legume – un amestec delicios, sursă de proteine și fibre, gătite ușor, fără grăsimi.

Ingrediente:

  1. 1 kg de pulpe de pui sau piept de pui
  2. o ceapă
  3. 2 ardei grași
  4. un dovlecel
  5. O vânătă
  6. 2-3 roșii
  7. 200 g fasole verde
  8. o cutie de mazăre
  9. 30 ml ulei
  10. sare, oregano, curry

Mod de preparare:

  1. Se curăță legumele, se toacă potrivit ca mărime
  2. Se spală carnea de pui și se așază într-o tavă de cuptor mai adâncă (ideal din ceramică sau yena)
  3. Se aranjează legumele pe lângă carne (ceapa, ardei, vânăta, fasolea verde)
  4. Se toarnă circa 500 ml apă și uleiul
  5. Se bagă la cuptor timp de 30-40 minute
  6. Se adaugă mazărea din conservă și roșiile tocate mărunt. Se sărează și se pun condimentele.
  7. Se mai lasă la cuptor până scade bine și se rumenește puțin carnea.

XIV. Ciorbă de varză și Rasol de vită cu legume și ciuperci

a. Ciorbă de varză – o ciorbă foarte bogată în fibre și săracă în calorii, ideală și pentru cei care suferă de constipație, hemoroizi dar și în dietele de slăbit.

Ingrediente:

  1. o varză medie
  2. o ceapă
  3. 3-4 linguri de ulei,
  4. sare, mărar
  5. 3-4 roșii sau 100 ml de suc de roșii
  6. 2 căței de usturoi
  7. ½ l de borș

Mod de preparare:

  1. Se înăbușă ceapa și usturoiul pentru câteva minute
  2. Se adaugă varza tocată
  3. Se toarnă apă deasupra și se lasă la fiert
  4. Când s-a înmuiat varza, se adaugă roșiile tocate mărunt sau sucul de roșii
  5. Se adaugă, după 5 minute, și borșul, sarea și mărarul
  6. Se poate drege cu puțină smântână degresată (fără a exagera!)

b. Rasol de vită cu legume și ciuperci – o combinație foarte plăcută de carne slabă, fără grăsimi și bogată și în fibre.

Ingrediente:

  1. un rasol de vită de circa 1 kg
  2. un dovlecel
  3. o ceapă
  4. o cutie de mazăre
  5. o cutie de fasole verde
  6. 500 g de ciuperci proaspete sau un borcan de ciuperci conservate în saramură
  7. 3-4 roșii sau suc de roșii
  8. ulei, sare, oregano, cimbru

Mod de preparare:

  1. Carnea de vită se pune în apă rece cu sare și se fierbe. Se scurge apoi bine
  2. Într-o tigaie se înăbușă ceapa tocată mărunt, se stinge cu zeamă în care s-a fiert carnea, se adaugă dovlecelul tăiat cubulețe, mazărea și fasolea verde, și ciupercile curățate și tăiate fideluță. Se lasă pe foc până scad bine. Se adaugă roșiile tocate, sarea, oregano și cimbru. Se mai țin pe foc până se leagă puțin.
  3. Se toarnă peste carnea de vită fiartă.

XV. Ciorbă de praz și Dovlecei umpluți la cuptor

a. Ciorbă de praz – o ciorbă foarte bună pentru zilele reci de toamnă.

Ingrediente:

  1. 5-6 bucăți de praz cu frunze
  2. 2 morcovi
  3. o ceapă
  4. 2 ardei grași
  5. o țelină
  6. ½ l borș
  7. cimbru, mărar
  8. 100 g de iaurt degresat
  9. un ou

Mod de preparare:

  1. Se taie prazul rondele mici și se pune la înăbușit în puțin ulei
  2. Se adaugă, după 5 minute, și ceapa, ardeiul, țelina și morcovul tocate.
  3. Se mai înăbușă circa 5 minute
  4. Se adaugă apa și se fierbe circa 30 de minute
  5. Se adaugă borșul, cimbru și mărarul. Se mai dă un clocot
  6. Se drege cu iaurtul amestecat cu oul bătut.

b. Dovlecei umpluți la cuptor– îmbinarea delicioasă dintre o carne fără grăsimi și legume. Fără prăjeli!

Ingrediente:

  1. 6-8 dovlecei medii
  2. 1 kg de carne tocată de pui
  3. 2 ouă
  4. mărar
  5. sare
  6. 2-3 roșii
  7. 50 ml de ulei
  8. o ceapă

Mod de preparare:

  1. Se toacă ceapa mărunt și se înăbușă în puțin ulei și apă
  2. După ce se răcește, se amestecă cu carnea, ouă, sare
  3. Se taie dovleceii pe din două
  4. Se scoate miezul
  5. Se umplu cu amestecul de carne
  6. Se pun într-o cratiță mai adâncă, se pun roșii pe de-asupra
  7. Se pune apă până aproape se acoperă dovleceii și se adaugă și câteva linguri de ulei
  8. Se bagă la cuptor și se lasă până scade apa aproape de tot. Dacă mai dorim mai putem adăuga puțin suc de roșii, după gust.

XVI. Borș rusesc și Ciulama de ciuperci

a. Borș rusesc – altă variantă de zeamă din carne și legume, cu fibre și proteine și cât mai puține grăsimi.

Ingrediente:

  1. o bucată slabă de carne de vită de circa 500 g
  2. o ceapă
  3. 2 morcovi
  4. o țelină
  5. o sfeclă roșie
  6. o jumătate de varză
  7. un ardei gras
  8. 2-3 cartofi
  9. leuștean, pătrunjel
  10. 1 l borș

Mod de preparare:

  1. Se pune carnea în apă rece cu sare și se fierbe spumându-se (circa 40 de minute)
  2. Se adaugă legumele tocate mărunt și se fierb 15 minute
  3. Se adaugă și cartofii cubulețe, sarea și verdeața
  4. După încă 10-15 minute de fierbere, se adaugă borșul, se mai dă un clocot
  5. Se poate drege cu iaurt degresat
  6. Se pune pătrunjel proaspăt după ce oprim borșul

b. Ciulama de ciuperci– o variantă dietetică, cu smântână degresată și fără prăjeli.

Ingrediente:

  1. 1 kg de ciuperci champignon, pleurotus, și de pădure (amestecate)
  2. 2 cepe
  3. un dovlecel
  4. 200 g smântână degresată
  5. mărar
  6. 5 linguri de ulei
  7. coriandru, oregano, măghiran

Mod de preparare:

  1. Se curăță ciupercile și se înăbușă, în ulei și puțină apă, împreună cu ceapa tocată mărunt până se înmoaie bine. Se pun și condimentele, oregano, coriandru, măghiranul.
  2. Se adaugă dovleceii taiați cuburi mici
  3. Se amestecă mereu până scade sucul lăsat de legume și ciuperci
  4. Se adaugă smântâna și se amestecă 2 minute
  5. Se oprește și se presară și puțin mărar tocat mărunt.

XVII. Ciorbă de fasole verde și Sărmăluțe în foi de viță cu carne de pui

a. Ciorbă de fasole verde – o ciorbă care este o binecuvântare pentru sistemul digestiv al celor care suferă de constipație, hemoroizi sau chiar diabet. Sursă de fibre solubile și insolubile. Un adevărat reglator digestiv! Natural!

Ingrediente:

  1. 500 g de fasole verde
  2. 2 morcovi
  3. o ceapă
  4. o țelină mică
  5. un ardei gras
  6. 2 roșii
  7. 1 litru borș
  8. sare, mărar, pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Se pun legumele tăiate mărunt în apă fierbinte la fiert
  2. Se adaugă fasolea tăiată bucăți
  3. După ce au fiert legumele, se adaugă roșiile decojite și tocate mărunt
  4. Se sărează și se adaugă după 5 minute și borșul
  5. Se mai fierbe 3-5 minute
  6. Se oprește și se presară verdeață tocată mărunt

b. Sărmăluțe în foi de viță cu carne de pui - o formă de sărmăluțe mult mai ușor de digerat, speciale pentru cei care au probleme de digestie, de tranzit, au hemoroizi sau au probleme cu greutatea.

Ingrediente:

  1. 1 kg de carne tocată de pui
  2. 50 de foi de viță de vie
  3. o ceapă
  4. o căniță de orez
  5. 2 ouă
  6. mărar, curry, sare
  7. 5 linguri de ulei
  8. 4 linguri de suc de roșii

Mod de preparare:

  1. Se opărește orezul câteva minute, în apă clocotită și se scurge apoi
  2. Se toacă mărunt ceapa, se adaugă peste orez. Se pun și sarea, condimentele și sucul de roșii
  3. Se adaugă ouăle și se amestecă bine
  4. Se modelează sărmăluțe din umplutură în foile de viță opărite în prealabil
  5. Se pune apă și 2-3 linguri de ulei peste sărmăluțe
  6. Se fierb la foc mic
  7. Se mai poate adăuga puâin suc de roșii și condimente spre sfârșit

XVIII. Ciorbă de salată verde și Musaca de cartofi cu ciuperci și carne de pui

a. Ciorbă de salată verde – să profităm de salata fragedă de primăvară, îmbinând-o în mod plăcut cu gustul altor legume.

Ingrediente:

  1. 4 salate mari
  2. o ceapă
  3. o legătură de usturoi verde
  4. 2 morcovi mici, noi
  5. 150 g de smântână degresată
  6. 2 ouă
  7. ulei, sare
  8. suc de la o lămâie
  9. mărar

Mod de preparare:

  1. Ceapa, morcovii și usturoiul, tocate mărunt se înăbușă în puțin ulei, la foc mic
  2. Salata se spală bine, se desprind foile și se taie fideluță
  3. Se adaugă salata peste legume și se înăbușă și ea până i se micșorează volumul
  4. Se adaugă apa și se fierbe ciorba circa 15-20 de minute
  5. Se acrește cu zeamă de lâmâie
  6. Se bat gălbenușurile de la cele două ouă și se amestecă cu smântâna.
  7. Se adaugă în ciorbă amestecând energic
  8. Se mai fierbe încă 3 minute
  9. Se oprește și se adaugă verdeața tocată mărunt

b. Musaca de cartofi cu ciuperci și carne de pui – după o ciorbă ușoară, de salată, ne trebuie și un fel hrănitor și consistent. Zeama de la supă și fibrele vor ajuta mult procesul digestiei!

Ingrediente:

  1. 1,5 kg de cartofi
  2. 500 g de ciuperci
  3. 500 g de carne de pui (piept de pui sau carne tocată)
  4. o ceapă
  5. 2 ouă
  6. 5 linguri de ulei
  7. cimbru, oregano
  8. 50 ml suc de roșii

Mod de preparare:

  1. Se fierb cartofii în coajă. După ce se răcesc, se curăță.
  2. Se curăță ciupercile, se toacă mărunt și se înăbușă împreună cu ceapa tocată până scade sucul
  3. Pieptul de pui se fierbe si apoi se mărunțește (dacă se folosește carne tocată se pune ca atare, crudă).
  4. Ciupercile înăbușite și carnea se amestecă cu un ou, sare și condimentele
  5. Se pune puțin ulei într-o cratiță pentru cuptor și se pune un strat de cartofi tăiați felii. Se pune umplutura
  6. Se pune deasupra iar un strat de cartofi, se bate un ou și se pune deasupra
  7. Se toarnă apă sau zeama de la fiert carnea
  8. Se pune la cuptor până se rumenește

XIX. Ciorbă de potroace și Spanac cu orez și ciuperci

a. Ciorbă de potroace – o ciorbă consistentă dar și plăcută, mai ales după zile festive cu mese încărcate!

Ingrediente:

  1. 1 kg de carne de pui pentru ciorbă – aripioare, spinări, pipote, inimi
  2. o ceapă
  3. 2 morcovi
  4. o țelină mică
  5. 2 ardei grasi
  6. 1/2 l borș
  7. 2 ouă
  8. 150 g smântână degresată
  9. leuștean, pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Carnea se pune la fiert și se spumează
  2. Se adaugă apoi legumele tocate
  3. Se pune borșul, se sărează
  4. Se adaugă ouăle bătute cu smântâna și se amestecă energic
  5. După un minut se oprește și se pune verdeața tocată mărunt

b. Spanac cu orez și ciuperci – îmbinare delicioasă între fibrele din spanac și proteinele din ciuperci. Cu foarte puține grăsimi.

Ingrediente:

  1. 2 kg spanac proaspăt (sau 1 kg de spanac congelat)
  2. o cană de orez
  3. 400 g de ciuperci champignon
  4. o ceapă
  5. 50 ml ulei
  6. 3-4 căței de usturoi
  7. 3 linguri de suc de roșii
  8. 2-3 linguri de smântână degresată sau lapte

Mod de preparare:

  1. Spanacul proaspăt se curăță și se spală foarte bine
  2. Se fierbe și se scurge în strecurătoare
  3. Orezul se fierbe 10 minute apoi se scurge
  4. Ciupercile se curăță și se toacă mărunt, apoi se înăbușă cu ceapa tocată mărunt și cu usturoiul bucățele
  5. Spanacul se pisează puțin cu o lingură de lemn și se adaugă peste ciuperci
  6. Se pune si orezul scurs și laptele sau smântâna degresată
  7. Se dă vasul la cuptor până scade bine și se adaugă spre sfârșit și sucul de roșii. Se mai pune la cuptor 5 minute.

XX. Ciorbă de ciuperci și Mâncare de linte cu legume și cu soia sau piept de pui

a. Ciorbă de ciuperci – varianta pentru cei care preferă ciorbele acrite cu borș în loc de supe!

Ingrediente:

  1. 1 kg de ciuperci de mai multe tipuri, pleurotus, champignon, gălbiori, de pădure
  2. o țelină
  3. o ceapă
  4. leuștean
  5. ½ l de borș
  6. 3 căței de usturoi
  7. un ou
  8. mărar
  9. ulei, sare, oregano

Mod de preparare:

  1. Țelina, ceapa și usturoiul tocate, se înăbușă ușor. Se adaugă ciupercile curățate și mărunțite.
  2. Se pun la fiert în apă fierbinte pentru 20 minute
  3. Se adaugă borșul, sarea, mărarul și oregano
  4. Se mai fierbe circa 3-5 minute
  5. Se oprește și se pune oul, bătut bine, amestecând energic
  6. Se presară deasupra verdeață proaspătă

b. Mâncare de linte cu legume și cu soia sau piept de pui – o mâncare deosebit de consistentă și cu multe fibre atât de necesare în dietă.

Ingrediente:

  1. 1 piept de pui mare sau o pungă de șnițele de soia
  2. 400 g de linte
  3. o ceapă
  4. un morcov
  5. sare, cimbru, măghiran
  6. 50 ml ulei
  7. 4 linguri de suc de roșii

Mod de preparare:

  1. Pieptul de pui se fierbe sau se face la grătar (snitele de soia se fierb și se pun puțin la cuptor cu ulei și suc de rosii)
  2. Lintea se fierbe în apă cu sare
  3. Ceapa și morcovul se înăbușă în puțin ulei și se adaugă peste lintea în fierbere
  4. Se pun condimentele și sucul de roșii
  5. Se adaugă pieptul de pui băcățele sau șnițelele de soia făcute la cuptor

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!