Mar 11, 2013 Autor: Lector Ayurveda

Tratează hemoroizii cu ajutorul băilor Sitz | Află cum

Toată lumea știe că o metodă de a acționa rapid în cazul hemoroizilor, în special în situații de criză dureroasă sau atunci când aceștia sângerează, este o baie de șezut Sitz. Mulți cunosc și modul de realizare. Dar puțin îi acordă atenția cuvenită, pentru că nu știu toate beneficiile acestui tratament simplu. Să vedem care sunt acestea!

Ce este în primul rând o baie Sitz? Este un hidro-tratament eficient pentru hemoroizi și fisuri anale, constipație, afecțiuni genitale, crampe uterine, inflamarea intestinului, infecții ale vezicii urinare, prostatei și nu numai.

Denumirea este derivată din termenul german sitz care înseamnă "a sta". Pentru că exact asta faci: stai într-o cadă cu apă!

Cum se realizează o baie Sitz?

Această baie poate fi realizată cu apă caldă, rece sau chiar alternativ, cu apă caldă și rece. În general, se folosește doar apă, dar se poate îmbogăți baia și cu săruri speciale, uleiuri esențiale, săculeți cu plante, în funcție de scopul acestei băi de șezut.

Durează circa 10 minute și sunt indicate două astfel de băi pe zi.

Se poate realiza în propria cadă sau se poate achiziționa un dispozitiv special, o cădiță specială care se poate fixa pe scaunul toaletei. O cadă obișnuită poate fi umplută cu 8-10 cm de apă caldă (aproximativ 38° C), și se stă timp de 10 minute sau până când apa se răcește. Se recomandă să se stea pe o pernă gonflabilă, sau pe un prosop răsucit în formă circulară, pentru a evita exercitarea unei presiuni asupra hemoroizilor. E bine să stăm cu picioarele și mâinile relaxate pe marginea căzii. Poziția trebuie să fie confortabilă.

Corpul stă în apă până la șolduri, apa acoperă doar zona pelviană, coapsele și fesele.

Nu uitați, trebuie să fie o experiență relaxantă. Așa că puteți să vă ocupați acest timp și cu o lectură plăcută!

După baie, ridicarea se face încet, în cazuri foarte rare pot apărea amețeli datorită dilatării vaselor de sânge și a amplificării circulației sanguine.

Dacă este posibil, lăsați ca zona să se usuce liber sau tamponați cu un prosop moale din bumbac. Nu frecați, pentru că puteți irita pielea și așa sensibilă datorită hemoroizilor și fisurilor anale.

Aplicați apoi o crema utila în tratarea hemoroizilor – cu gălbenele, tătăneasă sau propolis.

Care sunt efectele și beneficiile unei băi Sitz?
Băile calde sunt recomandate pentru a reduce mâncărimea, durerea și disconfortul asociate cu hemoroizii și fisurile anale. Apa caldă amplifică fluxul de sânge în zona rectală, în regiunile pelviene și abdominale, relaxează mușchii și promovează vindecarea.

În plus, înmuierea pielii ajută la reducerea umflării specifice hemoroizilor și înlătură senzația de mâncărime.

Dacă apa este rece sau folosim chiar gheață, se reduce inflamația și presiunea din zonă și diminuează semnificativ durerea.

Baia de șezut Sitz este o metodă foarte bună de curățare a zonei rectale, a anusului și a organelor genitale. Dacă pielea din zonă este inflamată sau sensibilă din cauza hemoroizilor sau/și fisurilor anale, o astfel de baie este cea mai bună și blândă cale de a o curăța. Săpunul sau frecatul zonei pot provoca usturime, iritare sau durere. De asemenea, baia Sitz, prin acest proces profund de curățare, reduce riscul de infecție asociat cu hemoroizii și fisurile anale și ajută la vindecarea pielii.

Cum puteți îmbunătăți și amplifica o baie Sitz?
O baie Sitz are beneficii deosebite, fiind atât de simplu de realizat. Și totuși încă se mai pot amplifica și îmbogăți efectele adăugând în baie diverse substanțe.

Astfel, puteți folosi sare Epsom pentru ameliorarea hemoroizilor. Sarea Epsom conţine sulfat de magneziu şi minerale care au proprietatea de a relaxa musculatura, de a elimina toxinele din organism.

În baie se pot adăuga plante sau săculeți cu plante cu efecte remarcabile de vindecare a hemoroizilor. Astfel, geranium, o plantă astringentă, micșorează umflarea țesuturilor și reduce sângerarea. Formează un strat protector pe piele și grăbește vindecarea rănilor. De asemenea, geranium întărește venele slăbite.

Hamamelis, are efecte benefice în tratarea varicelor, durerilor musculare și a sângerărilor. Planta conține o varietate de taninuri și proantocianidine, care contribuie la proprietățile astringente. Aceste proprietăți diminuează inflamația și ajută la protejarea și consolidarea vaselor de sânge.

Coada-șoricelului conține substanțe bioactive terapeutice care diminuează sângerarea și au proprietăți astringente și antimicrobiene. Având efecte antiinflamatoare diminuează durerea asociată hemoroizilor sau/și fisurilor anale.

Nu adăugați săpun sau spumă de baie în apă. Aceste ingrediente pot irita pielea sensibilă din jurul hemoroizilor.

Orice metodă ați alege, o baie Sitz simplă sau combinată cu săruri, uleiuri sau plante, bucurați-vă de relaxare obținând și efectele terapeutice dorite!

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!