Greutatea excesivă mărește presiunea exercitată asupra zonei rectale și astfel determină apariția hemoroizilor.
Apetitul excesiv și supraalimentația determinate de stres, alimentație proastă, foame emoțională, mese neregulate, hrana superprocesată de tip fast-food, cât și unele afecțiuni – hormonale, digestive, metabolice - determină apariția obezității.
Pentru a reveni la o siluetă armonioasă și la o stare dorită de sănătate trebuie să acționăm în primul rând pentru a obține o digestie bună, echilibrată cât și pentru a scădea pofta de mâncare, și pentru a intensifica și a regla metabolismul lipidic și glucidic.
Una din principalele cauze ale obezității este alimentația proastă, dezechilibrată! Primul pas este alegerea unei diete și în schimbarea obiceiurilor proaste: alimente sănătoase, fructe, legume, sucuri naturale, eliminarea prăjelilor, grăsimilor, alimente supraprocesate și mai ales reducerea drastică a dulciurilor.
Pe lângă fructe și legume proaspete, cel mai cunoscut și indicat aliat e reprezentat de fibre! Nutriționiștii recomandă un consum de minim de 25 grame de fibre pe zi pentru femei și de 38 grame de fibre pentru bărbați. Fructele, sub formă de piure sau suc, și suplimentele cu fibre, în special cu psyllium, reglează funcționarea sistemului digestiv.
Dieta trebuie cuplată cu cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, cu reducerea orei la care se servește ultima masă (circa ora 19), cu consumul a cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, consumul de suplimente alimentare adjuvante care să reducă pofta de dulciuri și să confere mai rapid starea de sațietate, furnizând însă totți nutrienții necesari.
Vă sugerăm câteva rețete pe care le puteți include în dieta zilnică:
1. Salată cu quinoa și andive
Quinoa are un conținut bogat de proteine și de aminoacizi esențiali, nu conține gluten, conține riboflavină care contribuie la reducerea migrenelor, este slabă caloric fiind indicată în cure de slăbire. Are efecte prebiotice, favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin. Se digeră ușor.
Ca și broccoli și conopida, și andivele sunt foarte bogate în vitaminele C și E, vitaminele B, betacaroten, fibre, săracă în grăsimi și carbohidrați. Stimulează digestia, curate intestinele, sursă de minerale, reglează colesterolul și glicemia. Au effect pozitiv asupra constipației și sunt benefice în curele de slăbire.
Ingrediente:
- 100 g quinoa
- O andivă
- 2 roșii
- Un castravete
- O ceapă mică
- 2 linguri ulei de măsline
- Suc de lămâie
- Mărar, busuioc, oregano, cimbru
- Sare
Mod de preparare:
- Se fierbe quinoa în 2 căni de apă cu sare, puțin suc de lămâie și busuioc, oregano, cimbru
- Se scurge și se lasă să se răcească
- Andiva se curăță și se spală sub jet de apă rece, se taie feliuțe
- Roșiile, castravetele și ceapa se curăță și se taie bucăți medii
- Se amestecă andiva cu legumele și cu quinoa. Se adaugă uleiul de măsline, suc de lămâie și foarte puțină sare
- Se lasă 15-20 de minute să se pătrundă înainte de consumare
2. Salată de vară cu pui
Carnea de pui constituie o sursă bogată de seleniu și fosfor, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Proteinele din carnea de pui conțin opt aminoacizi esențiali care sunt foarte importanți pentru dezvoltarea musculaturii și stimularea imunității. Avocado ajută la stimularea digestiei, astfel încât acest preparat să fie potrivit pentru o cină savuroasă.
Ingrediente:
- Un piept de pui
- 2 roșii
- un ardei gras
- o salată verde
- suc de lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
Mod de preparare:
- Pieptul de pui se fierbe sau se prepară la grătar
- Se curăță și taie bucăți legumele
- Se amestecă uleiul , sarea și sucul de lămâie cu carnea tăiată bucăți și cu legumele
3. Salată de pește cu castraveți murați
Castraveții murați au foarte puține calorii și sunt recomandați de dr. Oz în curele de slăbire pentru că ei conțin multe minerale, și o cantitate amre de fibre. Stimulează digestia, mai ales în cazul consumului de carne. Curăță colonul și stimulează digestia.
Ingrediente:
- 2 bucăți de file de pește slab
- O cană de porumb dulce
- 2-3 castraveți murați
- O roșie
- Un ardei gras
- 2 linguri de ulei de măsline
- Suc de lămâie
- Sare, mărar, cimbru
Mod de preparare:
- Se prepară peștele la grătar
- Se taie castraveții cubulețe
- Se curăță ardeiul și se taie fâșii subțiri, iar roșia cubulețe
- Se amestecă toate ingredientele cu peștele mărunțit, se adaugă uleiul, sucul de lamâie, sare cimbru și mărarul tocat mărunt
4. Budincă de conopidă și broccoli
Conopida este considerat un aliment-medicament. Are o compoziție bogată în fibre, complexul de vitamine B, vitamina C, caroten, vitamina K, minerale precum calciu, fier, zinc, potasiu, mangan, magneziu, enzime. Are efecte detoxifiante puternice, reglează digestia, ajută la formarea rapidă a bolului fecal, elimină constipația, este utilă în dietele de slăbire, contribuie la întărirea imunității. Efectele benefice asupra digestiei și colonului o fac utilă pentru persoanele cu hemoroizi și/sau fisuri anale.
Ingrediente:
- Un broccoli mare
- O conopidă medie
- 500 g brânză degresată
- Un ardei gras roșu
- 2 ouă
- 100 g iaurt sau smântână degresate, dietetice
- 50 g unt cât mai slab
- Mărar, oregano
Mod de preparare:
- Se desfac conopida și broccoli în buchețele
- Se fierb în apă cu sare și se scurg bine
- Se unge o tavă adâncă sau un vas yenna cu unt se pun buchețelele de conopidă și broccoli și ardeiul gras tăiat bucățele
- Se bat ouăle cu sare și smântâna sau iaurtul la care se adaugă și mărarul tocat mărunt și oregano
- Se pun peste conopidă și broccoli
- Se bagă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se servește caldă sau rece.
5. Budincă de dovlecei cu pui la cuptor
Dovleceii sunt o sursă foarte bogată de fibre, vitamine din complexul B, vitaminele A, K și C, minerale precum mangan și potasiu. Prin gătire se pierd o serie de nutrienți dar rămân fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, și de aceea, este recomandat și în forma gătită cardiacilor, celor cu problem de digestive, care suferă de constipație, obezitate, hemoroizi etc.
Ingrediente:
- 4 dovlecei
- 200 g brânză degresată
- Un piept de pui
- 2 roșii
- 2 ouă
- 50 g unt
- Sare, cimbru, oregano
Mod de preparare:
- Se prepară pieptul de pui la grătar sau se fierbe
- Se curăță dovleceii și se taie bucăți, se fierb în apă cu sare doar câteva minute, se scurg foarte bine
- Se pun într-un vas yenna uns cu unt dovleceii, carnea de pui tăiată bucăți, oregano și cimbru
- Se bat ouăle, se amestecă cu brânza sfărâmițată și se pun deasupra
- Se bagă la cuptor pentru 30-40 de minute
6. Ciuperci cu tofu și ceapă verde
Tofu, brânza din soia este o sursă foarte bună de proteine, calciu și vitamina E. Are un indice glicemic scăzut, un conținut mic de calorii, dar oferă o stare de sațietate astfel încțt este foarte utilă în dietele de slăbire. Nu conține grăsimi saturate, ci din contră, reduce nivelul de colesterol.
Ingrediente:
- 400 g ciuperci champignon
- 200 g tofu
- 2-3 căței de usturoi
- 3-4 linguri de sos de soia
- 3 linguri de ulei de măsline
- Mărar, măghiran
- 2 legături de ceapă verde
- Suc de lămâie
Mod de preparare:
- Se pregătesc ciupercile la grătar sau la cuptor
- Se pregătește sosul din ulei, suc de lămâie, usturoiul pisat, sosul de soia, mărar și măghiran
- Se toarnă peste tofu tăiat bucățele și se pune la frigider pentru 2 ore
- Se toacă ceapa verde mărunt, se amesecă cu ciupercile și se toarnă sosul deasupra
7. Pui cu fasole verde și ghimbir
Ghimbirul are importante aplicații terapeutice dar este și un ingredient deosebit de plăcut în bucătărie datorită gustului picant. Puțini știu însă cât de benefic este acesta în curele de slăbire și în tratamentul hemoroizilor: ghimbirul stimulează digestia și o amplifică, arde grăsimile, înlătură constipația, are effect antiinflamator asupra tractului digestive, conferă stare de sațietate, detoxifică puternic organismul.
Ingrediente:
- 4 pulpe de pui sau un pui întreg
- 500 g de fasole verde congelată (sau 1 kg fasole verde proaspătă)
- 2-3 căței de usturoi
- Sare, mărar, oregano
- O linguriță de ghimbir dat pe răzătoare
- 3 linguri de ulei
Mod de preparare:
- Puiul se pregătește la grătar sau la cuptor
- Fasole verde, fiartă sau congelată, se pune într-o tigaie de ceramică sau teflon, cu uleiul, 2-3 linguri de apă sau supă, sare, mărar, oregano, usturoiul tăiat bucățele și ghimbirul mărunțit. Se înăbușă ușor, la foc mic.
- Se servește împreună cu carnea de pui caldă
8. Salată de varză cu piept de pui
Varza murată conține o cantitate mare de vitamine și minerale. Datorită conținutului ridicat de fibre ajută la reglarea tranzitului intestinal. De asemeni are efecte detoxifiante și depurative.Conferă rapid starea de sațietate, ceea ce o face utilă în curele de slăbire. Reglează procesul de digestie.
Ingrediente:
- O varză medie
- Un piept de pui
- O legătură de ceapă verde
- O lingură de ulei
- 2 roșii
- Sare, mărar
- Suc de lămâie
Mod de preparare:
- Se pregătește pieptul de pui la grătar sau se fierbe. În loc de piept de pui, vegetarienii pot folosi ciuperci sau tofu
- Se toacă varza fideluță, se freacă cu puțină sare
- Se amestecă cu uleiul, sucul de lămâie, mărarul. Se lasă 30 de minute în repaos
- Se amestecă apoi cu carnea tăiată bucăți, roșiile tocate cuburi.
9. Varză la cuptor cu carne de vită
Ingrediente:
- 500 g carne de vită macră, slabă
- O varză medie, proaspătă sau murată
- O ceapă
- 3 linguri de ulei
- Mărar, chimen, sare, curry
- 2 roșii coapte sau suc de roșii
Mod de preparare:
- Se pune carnea în apă rece și se fierbe bine
- Varza se toacă fideluță, se amestecă cu ceapa toccata mărunt, uleiul și condiment. Se amestecă cu carnea tăiată bucăți, se pune într-o tavă și se dă la cuptor la foc potrivit
- Dupa 15-20 de minute se adaugă și roșiile curățate și tăiate bucățele sau sucul de roșii
- Se mai coace încă 20 de minute
10. Omletă cu legume fără ulei
Legumele, ardei, ceapă, roșiile, un conținut ridicat de fibre care sunt esențiale în alimentație, mai ales pentru persoanele care suferă de constipație, hemoroizi sau alte afecțiuni digestive. Stimulează și reglează funcția digestivă.
Ingrediente:
- 2 ouă
- Un ardei gras, o roșie
- 2 fire de ceapă verde
- Sare, busuioc, oregano, coriandru
- O lingură de unt
Mod de preparare:
- Ardeiul ceapa și roșiile se curate, se taie bucățele și se înmoaie cu puțin unt într-o tigaie neaderentă
- Se bat ouăle și se adaugă peste legume. Se coc la foc mic, cu tigaia acoperită.
11. Budincă de quinoa cu fructe
Fructele au un conținut ridicat de fibre care sunt esențiale în alimentație, mai ales pentru persoanele care suferă de constipație, hemoroizi sau alte afecțiuni digestive. Quinoa are un conținut bogat de proteine și de aminoacizi esențiali, nu conține gluten, conține riboflavină care contribuie la reducerea migrenelor, este slabă caloric fiind indicată în cure de slăbire. Are efecte prebiotice, favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin. Se digeră ușor.
Ingrediente:
- 100 g quinoa
- O lingură de miere de albine
- Stafide, fulgi de migdale, fructe uscate sau proaspete
- Un iaurt degresat
Mod de preparare:
- Se fierbe quinoa, se scurge bine
- Se pun fructele și fulgii de migdale și mierea. Se amestecă bine
- Opțional se poate adăuga și iaurtul degresat
- Se servește la micul dejun
12. Perișoare din carne de pui cu sos de roșii
Carnea de pui constituie o sursă bogată de seleniu și fosfor, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Proteinele din carnea de pui conțin opt aminoacizi esențiali care sunt foarte importanți pentru dezvoltarea musculaturii și stimularea imunității.
Ingrediente:
- 2 piepturi de pui
- Un ou
- O jumătate de cană de orez
- O ceapă
- 2-3 linguri de ulei
- Suc de roșii
- 2-3 căței de usturoi
- O linguriță de ghimbir dat pe răzătoare
- Sare, mărar, oregano
Mod de preparare:
- Se fierbe carnea de pui și se scurge bine
- Se opărește orezul pentru 5 minute în apă clocotită
- Se scurge orezul, se omogenizează cu carnea tocată, cu sare, mărar și ou. Se fierb găluștile în zeama de la fierberea cărnii. Se scurg bine.
- Ceapa se toacă mărunt și se pune la fiert într-o cană de supă (de la fierberea puiului) și ulei. Se adaugă usturoiul tăiat bucăți, ghimbirul, sare și condimentele. După ce s-a înmuiat ceapa, se adaugă sucul de roșii și se fierbe până scade și se îngroașă
- Sosul îngroșat se toarnă peste perișoare și s ebagă la cuptor pentru 5-10 minute.
13. Mâncare de hrișcă
Hrișca nu este o cereală, ci o plantă ierboasă din familia Polygonaceae din care fac parte și ștevia creață, rubarba etc. Pe lângă amidon (70%), fructele de hrișcă mai conțin proteine (18%), cu mulți aminoacizi esențiali, minerale precum fierul, zincul, seleniu, rutin, taninuri, calciu. Nu conține gluten. Eficient în diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, menține sănătatea vasculară, deci poate contribui și la sănătatea vaselor sanguine, deci și a venelor hemeroidale.
Ingrediente:
- O cană de hrișcă
- un morcov
- O ceapă
- Un ardei gras
- 2 roșii
- Ulei de măsline
- Sare, măghiran
- 4-5 ciuperci champignon
Mod de preparare:
- Se pun două căni cu apă și sare la fiert. Când apa clocotește se adaugă hrisca spălată și se fierbe 30-40 de minute cu vasul acoperit (tuci sau oală din ceramică)
- După 30 de minute se verifică dacă a scăzut complet apa și se oprește.
- Ceapa, ardeiul și morcovul se toacă foarte mărunt și se fierb în apă de la supă de legume sau de pui. Se scurg bine.
- Ciupercile se pregătesc pe grătar și apoi se taie bucăți.
- Se amestecă cu hrișca, legumele fierte, roșiile tăiate cuburi sau suc de roșii, uleiul și condimentele și se pune la cuptor pentru 10 minute.
14. Muffins cu ovăz și brânză
Fibrele de ovăz conţin celuloză, polizaharid care acţionează ca laxativ de volum. Tărâțele de ovăz ajută la scăderea nivelului anormal de ridicat de colesterol din sânge, iar conținutul său ridicat de fibre este un mare ajutor în reglarea tranzitului intestinal zilnic. Când fibrele sunt consumate înainte de masă, acesta intră mai întâi în sistemul digestiv. Digerarea fibrelor durează mai mult decât în cazul altor alimente și astfel se încetinește digestia și golirea stomacului. Fiind o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, ovăzul ajută la digestia alimentelor și la eliminarea toxinelor din organism. Avena sativa furnizează, de asemenea, corpului, proteine, aminoacizi și minerale. Toate aceste efecte contribuie la eliminarea constipației și la tratarea hemoroizilor și fisurilor anale.
Ingrediente:
- 3 ouă
- 8 linguri de fulgi de ovăz
- 4 lunguri de fulgi de grâu
- 100 g brânză dulce degresată
- 2 linguri de sirop de arțar saus truguri (sau alt îndulcitor natural)
- Jumătate de plic de praf de copt
- Esență de vanilie, lămâie
- Un vârf de sare
Mod de preparare:
- Se amestecă foarte bine toate ingredientele. Se pune praful de copt stins cu puțin suc de lămâie.
- Se lasă pe masă circa 10-15 minute.
- Se umplu pe sfert hârtiile de muffin și se coc în cuptorul preîncălzit circa 25 de minute. Sunt ideale pentru micul-dejun sau pentru gustarea de la service.
15. Legume asortate la cuptor
Legumele au un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile care ajută digestia, contribuie la formarea bolului fecal, reglează colesterolul și glicemia, elimină constipația, reglează tranzitul intestinal.Și au un conținut scăzut de calorii fiind utile în curele de slăbire.
Ingrediente:
- Un dovlecel
- Un ardei gras
- Un morcov
- O țelină
- Câteva buchețele de conopidă și/sau broccoli
- O ceapă
- 2-3 cartofi
- 3-4 linguri de ulei
- Sare, măghiran, cimbru
- 2 roșii sau 50 ml suc de roșii
Mod de preparare:
- Toate legumele se curăță, se spală și se toacă cubulețe.
- Se pun într-un vas yenna sau de ceramică toate legumele, se pun uleiul și condimentele
- Se toarnă apă fierbinte astfel încât să fie acoperite legumele
- Se dă vasul la cuptor până scade apa, se adaugă sucul de roșii și se mai bagă 10 minute la cuptor
- Se pot servi simple, cu cașcaval ras sau ca și garnitură la carne, pește sau ciuperci la grătar.
16. Cremă de brânză cu fructe
Fibrele din fructe au efecte și acțiuni importante: laxative de volum, hipolipemiante, hipocolesterolemiante, detoxifiante, reglatoare a tranzitului intestinal, hipoglicemiante, antiinflamatoare şi protectoare la nivel intestinal, reechilibrante a florei intestinale. Deşi fibrele vegetale insolubile nu sunt digerate în tractul digestiv, ele au un rol extrem de important, intervenind în procesul de digestie prin reglarea peristaltismului şi tranzitului intestinal.
Ingrediente:
- 300 g brânză dulce
- 100 g iaurt dregresat
- 300 g ananas, 50 g stafide, 150 g piersici
- Fulgi de migdale
- Suc de lămâie
- 15 g gelatină
- 100 g frișcă vegetală
- 2 linguri de miere
- Esență de vanilie
Mod de preparare:
- Se pune gelatina la înmuiat în apă rece. După 15 minute se topește ușor pe bain-marie (la temperature cât mai scăzută!)
- Jumătate din fructe se pasează la blender, restul se taie cubulețe
- Brânza se amestecă cu pireul de fructe, sucul de lamiae, mierea, iaurtul. Se încorporează ușor și gelatin înmuiată omogenizând foarte bine.
- Se pune amestecul în cupe care se dau la frigider pentru 1-2 ore. La servire se decoraeză cu restul de fructe, fulgi de migdale și frișcă.
17. Supă cremă cu sparanghel
Sparanghelul este o leguma cu un conținut bogat de vitamine K, C, A, proteine, fibre dietetice, inulină, magneziu, fier, zinc, calciu. Inulina, un carbohidrat din sparanghel, are capacitate de reglare a digestiei de de reglare a florei intestinale (proprietăți probiotice). Previne astfel constipația și balonarea.
Ingrediente:
- 400 g sparanghel proaspăt sau de la borcan
- O țelină mică
- O ceapă
- 2 căni de supă de legume sau de pui
- 100 g iaurt degresat
- 2 linguri de făină
- 1-2 linguri de ulei
- Sare, pătrunjel
- crutoane
Mod de preparare:
- În zeama de supă se fierbe țelina și ceapa și sparanghelul curățat
- Făina se amestecă ușor cu iaurtul și apoi se omogenizează în legumele pasate, se subțiază cu zeama de la supă, se pune și sarea
- Se fierbe apoi câteva minute la foc mic amesteând continuu până se îngroașă
- Se pune uleiul și se oprește. Se presară pătrunjelul tocat mărunt
- Se servește cu crutoane
18. Dovlecei umpluți cu brânză la cuptor
Dovleceii sunt o sursă foarte bogată de fibre, vitamine din complexul B, vitaminele A, K și C, minerale precum mangan și potasiu. Prin gătire se pierd o serie de nutrienți dar rămân fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, și de aceea, este recomandat și în forma gătită cardiacilor, celor cu problem de digestive, care suferă de constipație, obezitate, hemoroizi etc.
Ingrediente:
- 3 dovlecei mijlocii
- 200 g de brânză telemea degresată
- un ou
- Mărar, sare, cimbru
- 2 roșii
- 2-3 linguri de ulei
Mod de preparare:
- Se taie dovleceii pe din două, pe lung, se golesc de miez
- Se fierb câteva minute în apă cu sare
- Se scurg și se lasă la răcit
- Se pregătește umplutura din brânză, ou, mărar, sare, cimbru
- Se unge o tavă cu ulei
- Se pun dovleceii în tavă, se decorează cu cubulețe de roșii
- Se dau la cuptor circa 30 de minute
19. Fursecuri din fulgi de ovăz
Fibrele de ovăz conţin celuloză, polizaharid care acţionează ca laxativ de volum. Tărâțele de ovăz ajută la scăderea nivelului anormal de ridicat de colesterol din sânge, iar conținutul său ridicat de fibre este un mare ajutor în reglarea tranzitului intestinal zilnic. Când fibrele sunt consumate înainte de masă, acesta intră mai întâi în sistemul digestiv. Digerarea fibrelor durează mai mult decât în cazul altor alimente și astfel se încetinește digestia și golirea stomacului. Fiind o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, ovăzul ajută la digestia alimentelor și la eliminarea toxinelor din organism. Avena sativa furnizează, de asemenea, corpului, proteine, aminoacizi și minerale. Toate aceste efecte contribuie la eliminarea constipației și la tratarea hemoroizilor și fisurilor anale.
Ingrediente:
- 200 g fulgi de ovăz
- 2 linguri de făină de grâu integral
- 100 g unt
- 3 linguri de sirop de arțar, de struguri sau alt îndulcitor
- Fulgi de migdale
- O jumătate de plic de praf de copt
- Suc de lămâie
- Esență de vanilie
Mod de preparare:
- Se amestecă toate ingredientele bine, se pune praful de copt stins cu suc de lămâie
- Se lasă la rece circa o oră
- Se formează fursecuri care se pun în tava unsă cu ulei sau acoperită cu hârtie de copt
- Se coc la foc potrivit circa 15 minute