Pentru regenerarea ficatului este esențial regimul alimentar. Întotdeauna când avem mai multe probleme de sănătate trebuie să ținem cont de toate și să alegem acele alimente care sunt benefice pentru toate afecțiunile. Nu este simplu mereu, dar dacă vrem să ne tratam vom găsi și resurse pentru a respecta un regim adecvat.
Vă propunem câteva rețete care să fie indicate persoanelor care suferă de diverse afecțiuni hepatice dar și de hemoroizi:
1. Supă de pui cu tăiței
Carnea de pui constituie o sursă bogată de seleniu și fosfor, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Proteinele din carnea de pui conțin opt aminoacizi esențiali care sunt foarte importanți pentru dezvoltarea musculaturii și stimularea imunității.
Ingrediente:
- Carne de pui pentru ciorbă (spinări, aripi sau un pui mai mic)
- O ceapă
- 2 morcovi, o țelină mică, o rădăcină de pătrunjel
- Un ardei gras
- 200 g tăiței
- Sare, pătrunjel
- 1-2 linguri ulei
Mod de preparare:
- Se pune carnea cu 1,5-2 l de apă la fiert. Se spumează.
- Se curăță legumele și se toacă mărunt
- Se adaugă legumele în supă și se continuă fierberea
- După 20 de minute se adaugă și tăiței
- Se presară pătrunjel tocat mărunt și uleiul dacă puiul a fost slab și nu a lăsat grăsime
2. Pui la cuptor cu broccoli și sos de iaurt
Broccoli este o adevărată legumă minune pentru sănătate. Are un conținut foarte ridicat de fibre prin care contribuie la stimularea digestiei, prevenirea constipației, formarea bolului fecal, reglarea glicemiei și a colesterolului. Ajută și la scăderea în greutate prin conținutul sărac în calorii dar bogat în nutrienți, vitamine (B3, B5, A, C, acid folic), minerale (calciu, zinc, magneziu, fier, potasiu, seleniu, fosfor etc). Are proprietăți antioxidante. Prin aceste efecte, și în special prin conținutul de fibre este deosebi de benefic în prevenirea și tratarea hemoroizilor.
Ingrediente:
- Un pui sau 3-4 copane de pui sau 2-3 piepturi de pui, după preferințe
- Un broccoli mare
- O ceapă
- cimbru
- Mărar
- 2-3 căței de usturoi
- 3-4 linguri de ulei, sare
- 200 ml iaurt
Mod de preparare:
- Se fierbe puiul 10 minute într-un litru de apă
- Se spumează. Se pune scoate puiul din zeama.
- În zeama de la fierberea puiului se opăresc buchețelele de broccoli
- Se pun într-o tavă de cuptor puiul cu broccoli, uleiul, sarea, cimbru și ceapa curățată și tăiată în sferturi
- Se toarnă zeama de pui deasupra
- Se dă la cuptor pana scade zeama foarte mult, dar nu de tot
- Se scoate, se îndepărtează bucățile de ceapă și se toarnă peste mâncare un sos făcut din iaurt și mărar tocat mărunt și o lingură de ulei de măsline
3. Supă cremă de conopidă
Conopida este considerat un aliment-medicament. Are o compoziție bogată în fibre, complexul de vitamine B, vitamina C, caroten, vitamina K, minerale precum calciu, fier, zinc, potasiu, mangan, magneziu, enzime. Are efecte detoxifiante puternice, reglează digestia, ajută la formarea rapidă a bolului fecal, elimină constipația, este utilă în dietele de slăbire, contribuie la întărirea imunității. Efectele benefice asupra digestiei și colonului o fac utilă pentru persoanele cu hemoroizi și/sau fisuri anale.
Ingrediente:
- O conopidă mare
- O ceapă
- O țelină
- 2 cartofi
- O legătură de pătrunjel și una de mărar
- Sare, frunze de dafin
- 1-2 linguri de ulei
- Un iaurt de 100 g
- Crutoane de pâine
Mod de preparare:
- Se pune apa la fiert
- Se curăță legumele și se taie bucăți potrivite
- Se pun legumele și frunzele de dafin în apă și se fierb 30-40 minute
- Se scot legumele și se pasează la blender sau printr-o sită
- Se amestecă cu zeama, se adaugă uleiul, pătrunjelul și mărarul tocate mărunt
- Se servește cu crutoane de pâine și cine dorește și cu puțin iaurt
4. Salată de hrișcă și alge marine
Hrișca nu este o cereală, ci o plantă ierboasă din familia Polygonaceae din care fac parte și ștevia creață, rubarba etc. Pe lângă amidon (70%), fructele de hrișcă mai conțin proteine (18%), cu mulți aminoacizi esențiali, minerale precum fierul, zincul, seleniu, rutin, taninuri, calciu. Nu conține gluten. Eficient în diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, menține sănătatea vasculară, deci poate contribui și la sănătatea vaselor sanguine, deci și a venelor hemeroidale.
Ingrediente:
- 500 g hrișcă
- 100 g alge marine deshidratate
- 2 linguri de semințe de susan
- 2 linguri ulei de măsline
- 50 g de brânză tofu
- O lingură de zeamă de lămâie
- 2-3 roșii
- cimbru
- o linguriță de sare
Mod de preparare:
- se pune hrisca la înmuiat în apă rece cu sare (circa 1,5 l) pentru 5-6 ore
- se scurge bine
- se pun și algele la înmuiat în apă rece pentru 15 minute, se scurg foarte bine
- se amestecă cu brânza sfărâmată, roșiile tăiate bucățele, semințele de susan, cimbru, sarea, uleiul și sucul de lămâie
- se lasă 30 de minute să se pătrundă ingredientele înainte de a fi consumată
5. Fasole verde cu rasol de vită și sos de roșii
Fasolea verde este o legume bogată în nutrient foarte importanți pentru sănătate precum protein, fibre alimentare, minerale, beta carotene, fier, potasiu. Are un conținut redus de calorii fiind indicate și în curele de slăbire. Prin conținutul de fibre reglează digestia, ajută la eliminarea constipației, este foarte indicată în alimentația persoanelor cu hemoroizi și/sau fisuri anale.
Ingrediente:
- Un rasol de vită de circa 800 g
- 1 kg de fasole verde proaspătă sau congelată
- 5 roșii coapte sau roșii în bulion
- Cimbru, dafin, puțin ghimbir, turmeric
- 4-5 linguri de ulei
- Sare
Mod de preparare:
- Se pune carnea de vită în apă rece și se pune la fiert până se desprinde de pe os
- Fasolea verde se curăță și se spală și se fierbe dacă este proaspătă
- Dacă fasolea este congelată se fierbe doar 3-5 minute și se scurge foarte bine
- Într-o tavă mai adâncă se pune fasolea verde, carnea tăiată bucăți. Se prepară un sos din roșii, ulei, zeamă de la fierberea cărnii, sare, cimbru, dafin, turmeric și o jumătate de linguriță de ghimbir dat pe răzătoare.
- Se toarnă sosul peste carne și fasole. Se pune totul la cuptorul încins pentru 15 minute
6. Pește cu legume sote
Carnea de pește reprezintă cea mai bună variantă pentru a înlocui carnea de porc grasă și grea și care se digeră atât de greu. Prin conținutul său de acizi grași omega-3, de minerale, fosfor, iod, fier, consumul de carne de pește ajută în reducerea colesterolului și trigliceridelor, contribuie la scăderea tensiunii arteriale, ajută la diminuarea proceselor inflamatorii. Cunoscând cât de importantă este reducerea colesterolului în manegementul hemoroizilor, înțelegem cât de sănătos este acest aliment pentru persoanele afectate de hemoroizi.
Ingrediente:
- 1-2 pești slabi – șalău, știucă sau file
- Un dovlecel
- Un ardei gras
- 100 g fasole verde
- Un morcov
- O țelină mică
- Câteva bucățele de broccoli
- Un dovlecel
- 3-4 linguri de ulei
- 2-3 roșii
- O linguriță de zeamă de lămâie
- O jumătate de linguriță de ghimbir ras
- Cimbru, dafin, pătrunjel
Mod de preparare:
- Legumele se curăță și se fierb în apă cu sare (întâi fasolea verde, morcovul, țelina, broccoli și la sfârșit dovlecelul)
- Se scurg bine.
- Se fierbe peștele doar 10 minute, se scurge bine. Sau se face la grătar.
- Se pun pe un platou peștele și legumele fierte.
- Se prepară sosul într-un blender din roșii, ulei, zeamă de lâmăie, cimbru, pătrunjel, puțină sare și ghimbirul ras.
- Se toarnă sosul peste pește sau legume. Se poate folosi și un sos din puțin unt topit cu condimente și lămâie.
7. Borș de sfeclă roșie
Sfecla roșie are proprietăți vindecătoare în afecțiuni ale sângelui, în cele hepatice. Pigmenții roșii din sfeclă au un efect deosebit în menținerea sănătății și a elasticității vaselor de sânge, în special a venelor. Sfecla roșie este bogată în fibre alimentare, care detoxifică tubul digestive, și în special, colonel. Sfecla roșie contribuie la regenerarea rapidă a țesutului hepatic și menține funcționarea normală.
Ingrediente:
- 2-3 sfecle roșii medii
- O ceapă
- 2 morcovi
- O țelină mică
- 3 cartofi
- 0,5-1 l borș
- Leuștean, pătrunjel verde
- 2 linguri ulei
- 100 g iaurt degresat
Mod de preparare:
- Se curăță și se pun la fiert 2 din cele 3 sfecle roșii
- Se adaugă și morcovul, țelina și ceapa tocate mărunt
- Se fierbe circa 20 de minute, se adaugă și cartofii curățați și tăiați cuburi
- Se pune puțină sare
- Se continuă fierberea până se înmoaie și cartofii
- Se pune și leușteanul, pătrunjelul, tocate mărunt. Se adaugă 500 ml de borș.
- Se mai fierbe 5 minute. Se oprește, se adaugă sucul stors de la cea de a treia sfeclă, se adaugă puțină verdeață proaspătă. Se pune și uleiul.
- Se servește dreasă cu iaurt.
8. Salată de hrișcă și sfeclă roșie
Hrișca conține rutin, o substanță care servește la consolidarea pereților capilarelor și pentru a reduce cazurile de hemoragie la persoanele care suferă de hipertensiune arterială. De asemenea, crește microcirculația la pacienții cu insuficiență venoasă cronică. D-chiro-inozitolul, conținut în hrișcă, este, de asemenea benefic în diabet zaharat de tip-2. De asemeni contribuie la reducerea nivelului de colesterol.
Ingrediente:
- 150 g hrișcă
- 1-2 sfecle medii
- Un ardei gras
- 2 linguri de ulei de măsline
- Zeamă de lămâie
- Pătrunjel, oregano
- sare
Mod de preparare:
- se pune hrișca la înmuiat în apă rece cu sare pentru 4-6 ore
- se dă pe răzătoarea mare sfecla
- se toacă ardeiul gras
- se amestecă toate ingredientele cu ulei, zeamă de lămâie, pătrunjelul tocat mărunt, oregano
- se poate servi cu cartofi natur
9. Pilaf cu spanac și piept de pui la grătar
Spanacul conţine clorofilă, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, carotene, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier. Spanacul are efecte laxative ușoare, depurative, antianemice, remineralizante.
Ingrediente:
- 1 kg de spanac
- O cană de orez
- Zeamă de supă de pui sau legume (5 căni)
- O ceapă
- 2 piepturi de pui
- Oregano, cimbru, sare, turmeric
- 2-3 linguri de ulei
Mod de preparare:
- Se curăță și se spală spanacul
- Se pune 1,5 l apă la fiert
- Se fierbe spanacul 20 minute
- Se scurge foarte bine
- Se pasează spanacul fiert ca să fie ca un pireu
- Se face un pilaf din orez fiert în zeama de supă cu sare și turmeric
- Se amestecă pilaful cu spanacul pasat. Se pune uleiul, cimbru și oregano si se pune la cuptor pentru 10 minute.
- Se servește cu piept de pui făcut la grătar
10. Ciuperci cu legume sote la cuptor
Legumele au un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile care ajută digestia, contribuie la formarea bolului fecal, reglează colesterolul și glicemia, elimină constipația, reglează tranzitul intestinal.
Ingrediente:
- 2 ardei grași
- O vânătă
- Un dovlecel
- O conopidă mică
- 2-3 căței de usturoi
- Zeamă de lămâie
- 300 g ciuperci (pleurotus, champignon)
- 3 linguri sos de soia
- 2-3 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare:
- Se curăță legumele, se taie cubulețe
- Se face un sos din ulei, sos de soia și zeama de lămâie
- Se toarnă peste legume și se lasă 2 ore să se pătrundă
- Se unge o tavă cu puțin ulei sau unt
- Se pun legumele amestecate cu ciupercile tăiate bucăți și cu 2-3 bucățele de usturoi pentru aromă
- Se pun pentru 20 de minute la cuptor
- Se pot servi simple sau ca si garnitură la peste sau carne slabă fiartă sau făcută la grătar
11. Salată de anghinare și rucola
Rucola este rudă cu conopida și cu varza kale. Și seamănă foarte mult cu păpădia! Are un conținut bogat în fibre alimentare, atât de necesare pentru o bună digestie, vitamine precum A, C, K, flavonoizi. Are proprietăți antimicrobiene, imunostimulante, antioxidant. Protejează colonul și detoxifică ficatul.
Ingrediente:
- 3-4 anghinare mari proapstete sau un borcan cu anghinare în ulei (se găsesc în supermarket)
- 2-3 căței de usturoi
- Cimbru, măghiran, rozmarin
- Pătrunjel
- Ulei de măsline
- Suc de lămâie
- 150 g rucola
- 2 roșii
- Sare
Mod de preparare:
- Se curăță anghinarele (se spală mâinile cu pușin suc de lămâie pentru a nu se păta, se taie apoi vârful frunzelor de anghinare, se taie și partea inferioară a anghinarei până se vede receptaculul având forma unui disc, frunzele exterioare se îndepărtează, se pun în apă rece cu lâmăie).
- Se pune apă cu sare la fiert și se fierb anghinarele pentru 20 de minute. În apă se pun și câțeii de usturoi pentru aromă.
- Se toacă mărunt cele 2 roșii, se curăță și se spală rucola care se supe în bucăți medii
- Se face un sos din ulei, suc de lâmăie, condimente. Se amestecă în salată. Se dă la rece pentru 2 ore apoi se servește.
- Se pot adăuga și boabe de porumb dulce.
12. Papanași cu brânză fierți
Ingrediente:
- 300 g brânză dulce
- 2 linguri de făină
- 1 ou
- 2 linguri de griș
- 100g pesmet
- Esență de vanilie sau zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 50 de grame de unt
- 2-3 linguri de zahăr brun
Mod de preparare:
- Se amestecă brânza, oul, sarea, vanilia, făina și grișul. Se frământă bine.
- Se modelaeză papanașii sub formă de bile sau inelușe de circa 2 cm diametru.
- Se dau prin făină și se pun pe un suport din lemn, sau pe masa presărată cu făină
- Se pun în apă clocotită toți o data. Se fierb la foc mic timp de 8 minute, după ce se presc se mai lasă în apă, acoperiți, încă 5 minute.
- Se topește untul pe baie de apă, se amestecă cu pesmetul și cu zahărul brun
- Papanașii se scur foarte bine și se trec prin pesmetul îndulcit.
13. Salată de cartofi și sfeclă roșie
Sfecla roșie are proprietăți vindecătoare în afecțiuni ale sângelui, în cele hepatice. Pigmenții roșii din sfeclă au un efect deosebit în menținerea sănătății și a elasticității vaselor de sânge, în special a venelor. Sfecla roșie este bogată în fibre alimentare, care detoxifică tubul digestive, și în special, colonel. Sfecla roșie contribuie la regenerarea rapidă a țesutului hepatic și menține funcționarea normală.
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- o sfeclă
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- Suc de lămâie
- sare
- O jumătate de linguriță de ghimbir dat pe răzătoare
- Un ou
Mod de preparare:
- Cartofii se spală bine și se coc la cuptor.
- Sfecla se coace tot la cuptor.
- Se lasă să se răcească și se taie bucăți mici
- Se fierbe oul
- Se taie și oul bucățele
- Se pune uleiul și sucul de lămâie și puțin ghimbir dat pe răzătoare
- Se servește singură sau ca și garnitură la rasol de curcan sau din carne de vită
14. Salată de pui cu ananas
Ananasul este o plantă tropicală originară din America Centrală. Fructele de ananas au o compoziţie bogată în: vitamine (B1, B2, B6, C), carotenoide, acizi organici şi o enzimă proteolitică (bromelaina) cu rol în digestia proteinelor. Ananasul conține și o cantitate semnificativă de fibre solubile de tip pectinic și din gume. Enzimele din ananas au proprietăți antiinflamatoare foarte importante. Ananasul reglează foarte bine tranzitul intestinal și stimulează digestia. O digestie bună și un tranzit eficient previn apariția hemoroizilor.
Ingrediente:
- 2 piepturi de pui
- O jumătate de ananas
- Un ardei capia roșu
- 3-4 linguri de ulei
- 80 ml de sos de soia
- Suc de lămâie
- Sare
- O lingură de miere de albine
Mod de preparare:
- Carnea de pui se gătește la grătar
- Se pune într-un vas yenna sosul de soia, uleiul, sucul de lămâie, ardeiul tăiat cubulețe, mierea de albine și sarea și ananasul tăiat cubulețe
- Se bagă la cuptor și după ce mai scade puțin se adaugă și carnea de pui tăiată bucățele
- Se mai lasă la cuptor până scade mult sosul
15. Salată de muguri de soia cu piept de pui
Mugurii de soia au un conținut ridicat de aminoacizi esențiali, izoflavonoide, fitoestrogeni, calciu, fier, potasiu etc. Sursă foarte bună de proteine, poate înlocui carnea în alimentație. Mugurii sunt benefici în caz de edeme, crampe, afecțiuni digestive, crampe etc.
Ingrediente:
- Muguri de soia proaspeți sau în conservă (se găsesc la unele magazine naturiste)
- 2 piepturi de pui
- O bucățică de ghimbir
- 40 ml sos de soia
- 3 linguri de ulei de măsline
- Sare, oregano
- Suc de lămâie
Mod de preparare:
- Pieptul de pui se frige la grătar
- Se taie carnea bucățele
- Se dă puțin ghimbir pe răzătoare
- Se amestecă toate într-un castron
- Se prepară sosul din ulei de măsline, suc de lămâie, sos de soia, sare, oregano
- Se toarnă peste salată, se amestecă și se lasă în repaos 30 de minute
16. Salată de grâu încolțit
Grâul încolțit are o compoziție bogată în magneziu, calciu, vitamine precum A, B, K, D, PP, fitohormoni, fosfor etc. Are efect detoxifiant, este util în afecțiuni hepatice, boli de piele, anemie, imunitate scăzută, boli respiratorii etc.
Ingrediente:
- 4 linguri de grâu încolțit (se spală bine grâul, se pune într-o farfurie și se acoperă cu apă, se lasă o zi la temperatura camerei, a doua zi se spală bine grâul într-o sit, se pune iar pe farfurie și se pune foarte puțină apă. Se repetă 3-4 zile până apar mici rădăcinuțe albe, atunci avem deja grâu încolțit. Acesta se spală, se scurge, se poate păstra la frigider. Se poate găsi și gata preparat în magazine naturiste)
- O andivă
- 150 g de rucola
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 roșii
- 1 lingură sos de soia
- Suc de lămâie sau 2 linguri de iaurt
- Sare
Mod de preparare:
- Se amestecă grăul încolțit cu roșiile tăiate cuburi, cu rucola tăiată bucăți
- Se pregătește vigneta din ulei de măsline, soia, sare și suc de lâmăie sau iaurt.
- Se toarnă peste salată, se amestecă, se lasă în repaos circa 15 minute, înainte de servire.
17. Salată de quinoa cu avocado
Avocado este un fruct care are în compoziție un procent mare de grăsimi sănătoase și fibre și unul foarte mic de carbohidrați. Conține acizi grași esențiali, printre care omega 9 care efecte antiinflamatorii. Se digeră foarte ușor. Stimulează digestia și formarea bolului fecal ceea ce contribuie la îndepărtarea cauzelor care au dus la apariția hemoroizilor și/sau a fisurilor anale și a constipației.
Quinoa are un conținut bogat de proteine și de aminoacizi esențiali, nu conține gluten, conține riboflavină care contribuie la reducerea migrenelor, este slabă caloric fiind indicată în cure de slăbire. Are efecte prebiotice, favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin. Se digeră ușor.
Ingrediente:
- 200 g quinoa
- 5 roșii cherry
- Un ardei gras
- 2 avocado
- Ghimbir
- Busuioc, oregano, cimbru
- Suc de lămâie
- 2-3 ulei de măsline
- 2 linguri ulei de susan
- Coriandru
- Porumb fiert
Mod de preparare:
- Se fierbe quinoa în 2 căni de apă cu sare, puțin suc de lămâie și busuioc, oregano, cimbru
- Se scurge bine și se lasă să se răcească
- Se face un sos din avocado, ulei de susan, suc de lămâie, ghimbir dat pe răzătoarea mică, sare, ulei de măsline
- Se pun într-un castron quinoa, roșiile, boabele de porumb. Se toarnă sosul. Se amestecă și se dă la rece pentru 30 de minute.
18. Salată de broccoli cu orez și pește la grătar
Broccoli este o adevărată legumă minune pentru sănătate. Are un conținut foarte ridicat de fibre prin care contribuie la stimularea digestiei, prevenirea constipației, formarea bolului fecal, reglarea glicemiei și a colesterolului. Ajută și la scăderea în greutate prin conținutul sărac în calorii dar bogat în nutrienți, vitamine (B3, B5, A, C, acid folic), minerale (calciu, zinc, magneziu, fier, potasiu, seleniu, fosfor etc). Are proprietăți antioxidante. Prin aceste efecte, și în special prin conținutul de fibre este deosebi de benefic în prevenirea și tratarea hemoroizilor.
Ingrediente:
- Un broccoli mediu
- O cană de orez
- 5 căni de supă de legume sau pui
- Turmeric
- Sare
- 50 g unt
- Un pește slab
Mod de preparare:
- Se fierbe broccoli în apă cu sare 5-10 minute
- Se fierbe orezul în zeama de supă cu sare și turmeric
- Se amestecă orezul cu broccoli
- Se pune untul într-un vas yenna, se toarnă amestecul și se bagă al cuptor pentru 10-15 minute
- Se servește cu piept de pui sau pește la grătar
19. Cremă de curmale și roșcove
Curmalele au în compoziție uleiuri esentiale, minerale precum calciu, fier, fosfor, potasiu, mangan, cupru. Curmalele sunt deosebit de benefice în combaterea constipației (conțin fibre solubile), în diete de slăbire, diaree, diverse afecțiuni intestinale.
Roșcovele conțin minerale, fibre, vitamine, substanțe cu proprietăți antioxidante. Au un indice glicemic foarte scăzut, sunt utile în regenerarea hepatica și reglarea glicemiei.
Nucile sunt foarte bogate în fibre alimentare, ajută la menținerea unei digestii sănătoase fiind o sursă bogată și de proteine.
Ingrediente:
- 20 de curmale fără sâmburi
- 5-8 linguri de pulbere de rășcove
- 5 linguri de miere de albine
- 2-3 miezi de nucă
- Esență de vanilie
Mod de preparare:
- Se pun curmalele la înmuiat în puțină apă rece
- Se pun toate ingredientele într-un blender și se omogenizează bine
- Crema obținută se consumă pe loc sau se introduce la frigider și constituie un desert foarte bun și sănătos