Apr 22, 2014 Autor: Lector Ayurveda

Reţete pentru cei care suferă de hemoroizi - masa de seara

Cele mai importante mese de peste zi sunt micul dejun și prânzul. Și cele mai consistente. Dar plecam de la servici pe la ora 16-17, mai mergem pe la cumpărături sau prin oraș. Când ajugem, e important să nu uităm să consumăm o porție de HemostopFibre.

Dar ce mâncăm după ce ajungem acasă, astfel încât să nu ne înfometăm, să ne protejăm sănătatea (dacă avem hemoroizi, fisuri anale sau suferim de constipație mâncarea să ne fie și medicament!), să nu ne îngrășăm, să nu muncim prea mult (suntem deja obosiți după o zi lungă), și să ne și placă?

Dificil de ales, dar nu imposibil. Printre principalele noastre alegeri ar trebui să fie preparatele pe bază de legume și cele proteice ușoare (brânzeturi, pește). Salate ușoare, pește la grătar, legume sote, sosuri parfumate, brânzeturi degresate, fructe acrișoare, pot fi incluse în masa de seară. Renunțați însă la deserturi copioase, paste făinoase rafinate (albe), mâncăruri grase. Se digeră greu și obosesc organismul astfel încât, în loc să ne trezim odihniți, suntem mai greoi de dimineață. Și ne mai și îngrașă și ne pot amplifica diverse afecțiuni.

Pornind de la aceste principii simple, încercăm să vă dăm câteva idei:

1. Pește la grătar cu cartofi natur

Carnea de pește reprezintă cea mai bună variantă pentru a înlocui carnea de porc grasă și grea și care se digeră atât de greu. Prin conținutul său de acizi grași omega-3, de minerale, fosfor, iod, fier, consumul de carne de pește ajută în reducerea colesterolului și trigliceridelor, contribuie la scăderea tensiunii arteriale, ajută la diminuarea proceselor inflamatorii. Cunoscând cât de importantă este reducerea colesterolului în manegementul hemoroizilor, înțelegem cât de sănătos este acest aliment pentru persoanele afectate de hemoroizi.

Ingrediente:

  1. 3-4 pești (carne slabă precum cod, păstrăv, biban, știucă, crap) sau file de pește (circa 300 grame o bucată)
  2. 3-4 linguri de ulei
  3. O lămâie
  4. 800-1000 g cartofi
  5. 50 g unt
  6. O legătură de pătrunjel
  7. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Peștele proaspăt se usucă puțin cu ajutorul unui șervet curat sau un prosop de hârtie. Se sărează ușor, se unge cu lei și se pune pe grătarul încins în prealabil.
  2. Între timp se curăță cartofii și se fierb întregi. Se scurg bine, se taie bucăți și se amestecă cu untul tăiat bucățele mici, până ce acesta se topește. Se sărează ușor și se pune pătrunjelul tăiat mărunt și puțin piper măcinat.
  3. Se servesc cu peștele peste care s-a stors puțină lămâie.
  4. Dacă nu este posibilă prepararea peștelui la grătar, se va alege cuptorul. Pestele se pune într-o tavă, în care s-a pus puțin ulei de măsline, câteva felii de ardei gars și câteva felii de roșii curățate de pieliță.

2. Salată de ton cu legume și porumb

Porumbul dulce este o sursă bogată de substanțe nutritive esențiale, grăsimi esențiale, fibre, amidon, vitamine, saponine, alcaloizi, sintosterol, glucide solubile, minerale etc. Datorită conținutului ridicat de fibre alimentare, porumbul îmbunătățește digestia și contribuie la eliminarea resturilor din colon și la curățarea acestuia, aspect esențial în tratarea hemoroizilor.

Ingrediente:

  1. 400 g de ton proaspat
  2. un ardei gras
  3. o ceapă
  4. 2-3 roșii proaspete
  5. o cutie mică de porumb
  6. 3 linguri de ulei de măsline
  7. o jumătate de lâmăie
  8. puțin piper pisat
  9. câteva boabe de muștar, sau o cantitate foarte mică de muștar (o linguriță)
  10. cimbru

Mod de preparare:

  1. Peștele se prepară la grătar sau la cuptor ca în rețeta precedentă.
  2. După ce se răcește peștele, acesta este tăiat bucățele sau fâșii subțiri.
  3. Legumele se curăță, se taie mărunt, se amestecă cu peștele.
  4. Se face un sos din ulei, suc de lâmâie, sare, puțin muștar și sare.
  5. Se amestecă toate ingredientele și se adaugă și porumbul boabe.
  6. Se lasă pe masă circa 15 minute și apoi se poate servi cu o felie de pâine neagră prăjită.

3. Pui la grătar cu cartofi natur. Salată de pui cu legume și porumb.

Pentru aceste rețete se aplică metodele de mai sus, se înlocuiește peștele cu piept de pui.

4. Salată de avocado și legume

Avocado este un fruct care are în compoziție un procent mare de grăsimi sănătoase și fibre și unul foarte mic de carbohidrați. Conține acizi grași esențiali, printre care omega 9 care efecte antiinflamatorii. Se digeră foarte ușor. Stimulează digestia și formarea bolului fecal ceea ce contribuie la îndepărtarea cauzelor care au dus la apariția hemoroizilor și/sau a fisurilor anale și a constipației.

Ingrediente:

  1. Roșii proaspete
  2. Salata iceberg sau rucola
  3. Ulei de măsline
  4. O lămâie
  5. 2 avocado coapte
  6. Porumb dulce
  7. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Se curăță salata și roșiile și se taie bucățele
  2. Se taie avocado bucățele
  3. Se amestecă toate ingredientele cu ulei, sare și suc de lămâie
  4. Se servește cu pâine prăjită

5. Mămăligă pripită cu ou fiert și brânză degresată

Mămăliga este un produs alimentar deosebit de eficientă în curățarea intestinelor. Un consum frecvent de mămăligă reglează disfuncțiile tiroidiene, nivelul glucozei din sânge, scade colesterolul, se digeră ușor, conferă rapid senzația de sațietate fiind săracă din punct de vedere caloric. Prin toate aceste beneficii este un aliment esențial pentru persoanele afectate de constipație, hemoroizi și/sau fisuri anale.

Ingrediente:

  1. 400 g mălai
  2. 3 ouă
  3. 200 g brânză telemea slabă și puțin sărată
  4. Sare

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouăle moi
  2. Se curăță ouăle și se mărunțesc
  3. Se pun într-un vas de yenna și se amestecă cu brânză mărunțită
  4. Se fierbe mămăliga
  5. Se pune mămăliga fierbinte peste ouă și brânză
  6. Se lasă 10 minute în repaos și se servește cu puțin unt sau cu smântănă degresată

6. Brocolli la cuptor cu brânză

Broccoli este o adevărată legumă minune pentru sănătate. Are un conținut foarte ridicat de fibre prin care contribuie la stimularea digestiei, prevenirea constipației, formarea bolului fecal, reglarea glicemiei și a colesterolului. Ajută și la scăderea în greutate prin conținutul sărac în calorii dar bogat în nutrienți, vitamine (B3, B5, A, C, acid folic), minerale (calciu, zinc, magneziu, fier, potasiu, seleniu, fosfor etc). Are proprietăți antioxidante. Prin aceste efecte, și în special prin conținutul de fibre este deosebi de benefic în prevenirea și tratarea hemoroizilor.

Ingrediente:

  1. 500 g broccoli
  2. 200 ml smântână
  3. 200 g brânză
  4. 1 ou
  5. 30 g unt
  6. mărar
  7. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Se pune apă cu sare la fiert
  2. Când fierbe apa, se pune buchețelele de brocolli pentru 10-15 minute
  3. Se scurge broccoli, se pune într-un vas yenna uns cu unt
  4. Se bate oul cu smântână, se mărunțește brânza, se adaugă mărarul tocat mărunt
  5. Se pune amestecul peste broccoli
  6. Se bagă la cuptorul încins pentru 20-30 min
  7. Se poate servi și cald și rece
  8. Se poate servi și cu piept de pui fiert sau preparat la grătar

7. Conopidă cu pui la cuptor

Conopida este considerat un aliment-medicament. Are o compoziție bogată în fibre, complexul de vitamine B, vitamina C, caroten, vitamina K, minerale precum calciu, fier, zinc, potasiu, mangan, magneziu, enzime. Are efecte detoxifiante puternice, reglează digestia, ajută la formarea rapidă a bolului fecal, elimină constipația, este utilă în dietele de slăbire, contribuie la întărirea imunității. Efectele benefice asupra digestiei și colonului o fac utilă pentru persoanele cu hemoroizi și/sau fisuri anale.

Ingrediente:

  1. 600 g piept de pui
  2. 500 g de conopidă
  3. O ceapă
  4. 2 roșii
  5. Un ardei gras
  6. Mărar
  7. 2-3 căței de usturoi
  8. Ulei
  9. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Se fierbe puiul în apă cu sare și se scurge bine
  2. Se opărește și conopida desfăcută bucățele în aceeași apă și se scurge
  3. Se toacă mărunt ceapa și ardeiul gras și se înăbușă câteva minute cu 3 linguri de ulei și cu usturoiul tăiat mărunt
  4. Se pune puiul tăiat bucățele și conopida într-un vas yenna
  5. Se toarnă uleiul cu ceapa și ardeiul înăbușite
  6. Se adaugă sarea, piper și rosșiile curățate de pieliță și tăiate mărunt
  7. Se bagă la cuptorul încins în prealabil pentru 20 de minute

8. Andive umplute

Ca și broccoli și conopida, și andivele sunt foarte bogate în vitaminele C și E, vitaminele B, betacaroten, fibre, săracă în grăsimi și carbohidrați. Stimulează digestia, curate intestinele, sursă de minerale, reglează colesterolul și glicemia. Au effect pozitiv asupra constipației și sunt benefice în curele de slăbire.

Ingrediente:

  1. 4 andive potrivite
  2. 200 g brânză telemea slabă
  3. Un ou
  4. 100 g smântână
  5. Mărar
  6. O ceapă
  7. Ulei
  8. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Se spală și se curăță andivele sub jet de apă rece (ca să nu rămână prea amare)
  2. Se taie în jumătate pe lungime și se scobesc
  3. Bucățile de la andive rămase de la scobirea acestora se înăbușă cu 2 linguri de ulei și ceapa tăiată mărunt
  4. Se amestecă apoi cu oul bătut cu smântână și brânza mărunțită în care s-a pus și sarea, mărarul tocat și piperul
  5. Se unge o tavă cu ulei, se pun 2 linguri de apă, se umplu andivele cu umplutura pregătită, se pun în tavă și se dau la cuptor pentru 20 de minute
  6. Se servesc calde cu smântână sau sunt foarte bune și reci, ușoare și răcoroase
  7. Umplutura se poate varia, după imaginație: cașcaval, carne tocată de pui, legume înăbușite, ciuperci etc

9. Dovlecei umpluți

Dovleceii sunt o sursă foarte bogată de fibre, vitamine din complexul B, vitaminele A, K și C, minerale precum mangan și potasiu. Prin gătire se pierd o serie de nutrienți dar rămân fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, și de aceea, este recomandat și în forma gătită cardiacilor, celor cu problem de digestive, care suferă de constipație, obezitate, hemoroizi etc.

Ingrediente:

  1. 3 dovlecei potriviți
  2. 200 g brânză telemea slabă
  3. Un ou
  4. 100 g smântână
  5. Mărar
  6. Ulei
  7. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Se spală și se curăță dovleceii
  2. Se taie în jumătate pe lungime și se scobesc
  3. Se pune apă cu sare la fiert și când dă în clocot se fierb dovleceii pentru 5 minute
  4. Se amestecă oul bătut cu smântâna și brânza mărunțită în care s-a pus și sarea, mărarul tocat și piperul
  5. Se unge o tavă cu ulei, se pun 2 linguri de apă, se umplu dovleceii cu umplutura pregătită, se pun în tavă și se dau la cuptor pentru 20 de minute. Se pot pune deasupra și feliuțe mici de roșii.
  6. Se servesc calzi cu smântână sau sunt foarte buni și reci, ușori și răcoroși
  7. Umplutura se poate varia, după imaginație: cașcaval, carne tocată de pui, legume înăbușite, ciuperci etc

10. Cartofi umpluți

Cartofii copți combat deosebit de eficienți sindromul colonului iritabil și constipația, se digeră ușor astfel încât sunt indicate persoanelor care suferă de aceste afecțiuni sau de altele conexe, precum hemoroizii sau fisurile anale. Cartofii copți conțin atât fibre solubile cât și fibre insolubile, astfel încât, pe lângă reglarea constipației, ele reglează și colesterolul.

Ingrediente:

  1. 6 cartofi medii
  2. 200 g brânză telemea
  3. 2 ouă
  4. 100 g cașcaval
  5. 100 g smântână
  6. Ulei
  7. Sare, piper, tarhon

Mod de preparare:

  1. Se spală cartofii și se coc la cuptor (în coajă)
  2. Se lasă să se răcească, se taie pe din două, se scobesc
  3. Miezul de la cartofi se pisează, se amestecă apoi cu brânza mărunțită, ouăle bătute, smântâna, sarea și piperul
  4. Se umplu jumătățile de cartofi scobiți
  5. Se bag la cuptorul încins pentru 15 minute
  6. Se servesc cu smântână
  7. Se pot umple și cu ciuperci tocate mărunt și ceapă înăbușită, în loc de brânză și smântână

11. Dovlecei cu iaurt si usturoi

Iaurtul conține lactobacterii care sunt deosebit de benefice pentru menținerea sănătății colonului. Aceste bacterii măresc înmulțirea bacteriilor sănătoase din colon care curăță colonul, contribuie la reglarea tranzistului intestinal, previn iritarea colonului. Astfel, pe lângă beneficiile dovleceilor, iaurtul contribuie și el la o digestie bună și furnizează o masă rapidă și ușoară.

Ingrediente:

  1. 3 dovlecei medii, nu foarte mari
  2. 200 g iaurt degresat
  3. 5-6 căței de usturoi
  4. Mărar
  5. Sare, piper

Mod de preparare:

  1. Se spală dovleceii, se curăță de coajă și se taie cuburi
  2. Se pune apă cu sare la fiert
  3. Când apa fierbe, se pun dovleceii și se fierb circa 5-10 minute
  4. Se pun într-o strecurătoare la scurs
  5. Se curăță usturoiul, se pisează, se amestecă cu iaurtul, mărarul tocat mărunt și sarea.
  6. Se pun dovleceii scurși într-un castron, se toarnă amestecul de iaurt (se pot pune și câteva linguri de smântână)
  7. Se servesc cu pâine prăjită

12. Salata Couscous

Cuscusul conține o cantitate mare de fibre, seleniu, vitamine din grupul B, proteine. Este indicat pentru persoanele cu intoleranță la gluten și celor cu probleme digestive. Reglează colesterolul din sânge și glicemia. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Este util în curele de slăbire.

Ingrediente:

  1. 200 g cușcuș
  2. 200-300 ml zeamă de supă fierbinte (de legume sau pui)
  3. Un castravete
  4. Un ardei gras
  5. 3 roșii
  6. O cutie de porumb dulce
  7. O ceapă mică
  8. 20 de măsline fără sâmburi
  9. Ulei de măsline
  10. Suc de lâmâie
  11. Pătrunjel proaspăt
  12. O linguriță de turmeric
  13. Semințe de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Se încălzește supa și se adaugă lingurița de turmeric. Se toarnă peste cușcuș, se acoperă cu un vas și se lasă la înmuiat.
  2. Se spală castravetele, ardeiul, ceapa, roșiile și se toacă mărunt.
  3. Se adaugă porumbul dulce, măslinele, uleiul de măsline, suc de lămâie, sare, piper și semințele de floarea-soarelui
  4. Se amestecă toate cu cușcușul scurs de excesul de supă
  5. Se presară cu pătrunjelul tocat și se servește

13. Salata de broccoli

Ingrediente:

  1. 800 g cartofi sau 400 g paste integrale
  2. 300 g broccoli
  3. Un avocado
  4. 3 linguri de smântână
  5. Ulei de măsline
  6. Suc de lâmăie
  7. Piper, coriandru măcinat, boia de ardei dulce, sare
  8. Câteva nuci, semințe de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Se fierb cartofii în coajă, se răcesc și se curăță de coajă sau se fierb pastele integrale și se scurg bine
  2. Se desface broccoli în buchețele mici și se spală
  3. Se face sosul din uleiul de măsline, smântână, zeamă de lâmâie, sare și condimente
  4. Se pun într-un castron cartofii tăiați cuburi sau pastele scurse, se adaugă broccoli, mucile mărunțite, semințele, și avocado tăiat bucățele
  5. Se toarnă sosul și se amestecă

14. Salată de pui cu avocado

Carnea de pui constituie o sursă bogată de seleniu și fosfor, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Proteinele din carnea de pui conțin opt aminoacizi esențiali care sunt foarte importanți pentru dezvoltarea musculaturii și stimularea imunității. Avocado ajută la stimularea digestiei, astfel încât acest preparat să fie potrivit pentru o cină savuroasă.

Ingrediente:

  1. 500 g de piept de pui
  2. 1 avocado
  3. 2 roșii
  4. Un castravete
  5. Suc de lămâie
  6. Ulei de măsline
  7. Sare, piper, curry, cimbru
  8. Semințe de susan

Mod de preparare:

  1. Se prepară pieptul de pui la grătar sau se fierbe în apă cu sare
  2. După ce să răcește carnea se taie bucățele
  3. Se curată și se taie castravetele, avocado și roșiile
  4. Se amestecă cu carnea tăiată și semințele de susan. Se toarnă dressingul preparat de ulei, suc de lămâie, curry, cimbru, sare și piper.

15. Salată de fasole verde

Fasolea verde este o legume bogată în nutrient foarte importanți pentru sănătate precum protein, fibre alimentare, minerale, beta carotene, fier, potasiu. Are un conținut redus de calorii fiind indicate și în curele de slăbire. Prin conținutul de fibre reglează digestia, ajută la eliminarea constipației, este foarte indicată în alimentația persoanelor cu hemoroizi și/sau fisuri anale.

Ingrediente:

  1. 500 g fasole verde congelată sau fiartă
  2. 3 linguri de semințe de susan
  3. Ulei
  4. 3-4 căței de usturoi
  5. 3 linguri de semințe de floarea-soarelui
  6. Curry sau turmeric, sare

Mod de preparare:

  1. Dacă avem fasole verde proaspătă, aceasta se curate, se spală și se fierbe în apă fiartă și se scurge foarte bine și se înăbuță 10 minute în ulei
  2. Dacă fasolea e congelată se desface într-o tigaie încinsă cu puțin ulei
  3. Se curată usturoiul, se pisează, se amestecă cu fasolea verde, cu semințe, curry sau turmeric
  4. Se poate servi simplă sau ca și garniture la pui la grătar, carne de vită fiartă, ciuperci la grătar

16. Legume sote cu carne de vită

Legumele au un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile care ajută digestia, contribuie la formarea bolului fecal, reglează colesterolul și glicemia, elimină constipația, reglează tranzitul intestinal. Semințele de susan conțin fibre, carbohidrati, grăsimi sanatoase, magneziu, minerale precum fier, fosfor, zinc, mangan, cupru, vitaminele B1 și E. Ele reglează digestia şi protejează colonul. Mangan din seminţele de susan este foarte util în curele de slăbire pentru că reduc pofta de dulciuri și ard grăsimile.

Ingrediente:

  1. Un rasol de vită de circa 800 g
  2. 200 g fasole verde
  3. 150 g broccoli
  4. 200 g mazăre
  5. Un morcov
  6. O țelină mica
  7. O ceapă
  8. Un dovlecel
  9. Ulei de măsline
  10. Suc de lămâie
  11. Usturoi
  12. Rozmarin
  13. O lingură de semințe de susan
  14. Vin alb demisec

Mod de preparare:

  1. Se pune carnea în apă rece și se fierbe foarte bine
  2. Se fierb separate legumele: fasolea verde, mazărea, morcovul, țelina, ceapa întreagă, broccoli, și spre sfârșit și dovlecelul
  3. Se pot folosi și legume congelate, dar nu sunt așa de gustoase ca cele proaspete
  4. Se scurg bine legumele și se stropesc cu puțin ulei și puțin vin și se bagă la cuptor pentru 10 minute. Se scot și se amestecă cu semințele de susan.
  5. Carnea de vită fiartă și scursă se pune și ea la cuptor cu puțin ulei, jumătate de pahar de vin, sare, rozmarin, piper boabe. Când sosul a scăzut, se scoate și se pune peste legumele sote

17. Legume sote cu ciuperci la grătar

Ciupercile conțin fibre care contribuie la prevenirea constipației și la reglarea digestiei. Amidonul din ciuperci este transformat în hrană pentru bacteriile din colon și astfel este reglat și tranzitul intestinal și este menținută sănătatea intestinală.

Ingrediente:

  1. 600-700 g ciuperci proaspete
  2. 200 g fasole verde
  3. 150 g broccoli
  4. 200 g mazăre
  5. Un morcov
  6. O țelină mică
  7. O ceapă
  8. Un dovlecel
  9. Ulei de măsline
  10. Suc de lămâie
  11. Usturoi
  12. Măghiran
  13. O lingură de semințe de susan
  14. Vin alb demisec

Mod de preparare:

  1. Se fierb separate legumele: fasolea verde, mazărea, morcovul, țelina, ceapa întreagă, broccoli, și spre sfârșit și dovlecelul
  2. Se pot folosi și legume congelate, dar nu sunt așa de gustoase ca cele proaspete
  3. Se scurg bine legumele și se stropesc cu puțin ulei și puțin vin (câte 4-5 linguri), măghiran, 2-3 căței de usturoi tăiați bucățele și se bagă la cuptor pentru 10 minute. Se scot și se amestecă cu semințele de susan.
  4. Ciupercile se frig pe grătar sau în tigaie specială fără ulei. Se pun peste legume.

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!