Unul dintre cele mai eficiente moduri de a ne păstra sănătatea este prevenirea bolilor.
Acest proces nu este întotdeauna ușor - necesită informare corectă asupra cauzelor bolilor, urmată de efortul de a le elimina din viața noastră. Modificarea obiceiurilor de-o viață, precum cele legate de dietă, muncă, odihnă și relaxare, poate fi dificilă. Cu toate acestea, este un demers care merită. Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi. Mulți șoferi au grijă de mașinile lor pentru a preveni eventualele defecte. Cu toate acestea, câți dintre noi acordăm aceeași atenție propriului nostru corp? Nu putem uita că putem înlocui o mașină, dar corpul nostru, nu!
Înainte de a putea preveni o boală, este necesar să înțelegem cauzele acesteia. În cazul hemoroizilor, acestea pot include:
- Sederea prelungită pe scaun
- Constipația care duce la forțarea mecanică a zonei anusului
- Sedentarismul și obezitatea, care măresc presiunea asupra zonei rectale
- Sarcina și nașterea, care pot supune vasele sanguine din zona anusului și a colonului la o presiune excesivă
- Tusea severă și persistentă la persoanele cu diverse afecțiuni respiratorii sau fumători
- Ridicarea excesivă de greutăți
- Lipsa igienei în zona rectală
Acțiuni de prevenire a bolii hemoroidale:
- Dacă munca ta implică multă ședere, obișnuiește-te să te ridici și să te plimbi cel puțin 5 minute la fiecare oră! Schimbă-ți frecvent poziția pe scaun pentru a evita presiunea directă asupra zonei rectale.
- Adoptă o dietă care combate constipația. Dacă este necesar, urmează un tratament cu suplimente alimentare. Consumă alimente bogate în fibre, plante medicinale, lichide (apă, ceaiuri, sucuri naturale). Evită alimentele fast-food, prăjite, grase, băuturile alcoolice, cafeaua în exces, sucurile carbogazoase.
- Nu te forța să defeci. Lasă procesul să decurgă natural! Însă nici nu aștepta prea mult când simți nevoia să mergi la baie.
- Dacă suferi de diaree, identifică cauza și trateaz-o. Modifică regimul alimentar și urmează un tratament natural pentru a regla procesul digestiv.
- Mănâncă mai multe fructe și legume proaspete, cereale, pâine integrală, alimente bogate în fibre. Bea suficiente lichide zilnic și consumă iaurt și chefir (probiotice naturale). Evită condimentele tari și alimentele prăjite sau grase.
- Realizează mișcare regulată în aer liber. Alocă minim 10 minute pe zi pentru activitate fizică! Reglează-ți greutatea corporală prin dietă, exerciții fizice și suplimente alimentare.
- Încorporează în rutina ta exercițiile Kegel. Aceste exerciții dezvoltate de Dr. Arnold Kegel pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul platformei pelvine, prevenind astfel apariția hemoroizilor.
- În timpul sarcinii, evită supraponderalitatea, fă plimbări ușoare, nu sta mult timp pe scaun și dormi pe o parte. Continuă cu exercițiile ușoare după naștere.
- Tratează-ți afecțiunile respiratorii pentru a elimina tusea persistentă.
- Evită ridicarea de greutăți mari. Dacă acest lucru nu este posibil, nu îți reține respirația în timp ce ridici greutăți.
- Menține o igienă adecvată. Spală-te după fiecare utilizare a toaletei, nu forța defecarea și evită să citești în timp ce folosești toaleta. Dacă zona anală nu este curată, țesutul poate deveni iritat și inflamat.
- Schimbă-ți lenjeria intimă zilnic și folosește una din bumbac, lejeră, pentru a permite pielii să respire.
Este important să duci o viață echilibrată, fără a renunța la lucrurile care îți plac, păstrând mereu simțul proporției. Prevenția este întotdeauna mai simplă decât tratamentul. Învăță să previi și poți să te bucuri de tot ce viața îți oferă.