Efectele nocive ale deshidratarii asupra hemoroizilor
Una din primele măsuri indicate pentru cei care suferă de hemoroizi este creșterea aportului zilnic de apă. Acesta reprezintă un tratament foarte simplu, non-invaziv, și foarte ieftin și ușor de administrat. O cantitate mai mare de apă ajută la eliminarea toxinelor, amplifică mișcările intestinelor și astfel grăbește tranzitul intestinal, reduce astfel constipația. Apa pe care o bem trebuie să fie o apă purificată, dintr-o sursă sigură, care să nu conțină substanțe chimice, cum este, de exemplu clorul, care irită și mai tare hemoroizii. De asemeni ea trebuie să fie și pură din punct de vedere microbiologic pentru a evita infecțiile tractului digestiv care pot provoca diaree sau pot afecta chiar direct hemoroizii deja inflamați.
Una din principalele cauze ale apariției și agravării hemoroizilor este constipația. Ca să o putem trata trebuie să îi înțelegem cauzele.
Constipația este simptomul gastro-intestinal care apare atunci când mișcările peristaltice sunt reduse și scaunul este evacuat rar și cu greutate. Există două tipuri de constipație. Cea mai comună cauză este tranzitul lent, iar acesta este determinat cel mai des de lipsa de fibre și de apă din dieta zilnică. Acesta este însoțită de un alt simptom, și anume deshidratarea. Cealaltă cauză a constipației, întârzierea evacuării scaunului este în legătură cu pierderea funcției în zona pelvină, cel mai adesea, la persoanele în vârstă dar și în cazul unor afecțiuni.
Intestinul gros are o funcție principală, și anume aceea de a absorbi apa din deșeurile rămase după digestie, și să transforme deșeurile în bolul fecal, și anume scaunul. Scaunele tari și uscate apar atunci cand colonul absoarbe prea multă apă, când aceasta este necesară pentru păstrarea echilibrului hidric din organism. De asemeni dacă contractiile musculare ale colonului sunt prea lente fac ca scaunul să se deplaseze prin colon prea lent.
Aceasta poate avea efecte negative asupra organismului, cum ar fi dezvoltarea de hernii, varice, hernie hiatală, diverticulita și diverticuloza (slăbirea și infecția peretelui colonului), hemoroizi, fisuri anale și fistule. Anumite tipuri de cancer colorectal pot fi, de asemenea, mai frecvente la pacienții cu constipație cronică.
Deshidratarea este un factor major care contribuie la agravarea hemoroizilor. Deshidratarea cauzează creșterea tensiunii arteriale, ceea ce duce în cele din urmă la inflamarea venelor din regiunea rectală și anală. Deshidratarea, adică lipsa de fluide în organism, determină formarea de scaune uscate si dure și duce la constipație. Aceasta conduce la congestionarea venelor și creează condiții ideale pentru dezvoltarea hemoroizilor.
Odată ce procesul de deshidratare a început, sunt create condiții pentru apariția constipației care este una dintre cauzele principale ale hemoroizilor. Când sunteți constipat presiunea exercitată în timpul tranzitului intestinal și în timpul evacuării, poate agrava hemoroizii existenti sau poate provoca apariția altora noi. În plus, un scaun dur poate irita hemoroizii existenti și poate provoca sângerări rectale și inflamări.
Lichidele, cum sunt apa și sucul, duc la creșterea cantității de apă din colon, ceea ce înmoaie scaunele care vor fi eliminate mai ușor. Colonul are nevoie de apă pentru a putea funcționa optim, din acest motiv deshidratarea poate fi o cauză majoră a constipației.
Deoarece cele mai multe persoane afectate de constipatie sunt deshidratate, un mod important de a preveni această problemă este de a bea mai multă apă, ajungând la un aport de 8-10 pahare pe zi (circa 2 l). În același timp trebuie evitate sau reduse foarte mult băuturile alcoolice și cafeina.
Cu toate acestea, apa, singură, nu poate rezolva problema. Fluidele nu pot promova funcționarea normală a intestinului pe cont propriu, pentru că intestinul subțire poate absorbi, de asemenea, surplusul de apă adăugat. Din acest motiv este indicată combinarea aportului sporit de apă cu creșterea cantității de fibre din dietă. De altfel, o dată cu creșterea cantității de fibre din dietă este absolut obligatorie și suplimentarea cantității de lichide. Altfel, aceste fibre vor avea exact efectul contrar, vor absorbi, prin capacitatea lor de gonflare, apa din intestine, și vor spori deshidratarea și constipația. Fibrele administrate fără suficiente lichide nu numai că nu ne vor ajuta, dar ne vor face rău.
Apa este esențială pentru funcționarea organismului. Ea ajută la eliminarea toxinelor prin urinare, transportă substanțele nutritive la celule, menține presiunea osmotică și previne deshidratarea. Apa joacă un rol important în modul în care funcționează fiecare celulă, țesut și organ din corpul nostru și este importantă pentru toate funcțiile metabolice.
Apa nu conține calorii, grăsimi, colesterol și are un nivel scăzut în sodiu. Ea suprimă pofta de mâncare în mod natural și ajută organismul în metabolizarea grăsimilor. Cercetările actuale au arătat că aportul de redus de apă produce o creștere a depozitelor de grăsime. În schimb, consumul ridicat de apă, reduce cantitatea de depozite de grăsime. Fără apă suficientă, rinichii nu funcționează corect, iar toxinele accumulate în sânge vor afecta și funcționarea optima a ficatului.
Apa este folosită și în diverse tehnici terapeutice. Așa este hidroterapia de colon. Curățirea colonului, hidroterapia de colon, sau irigarea de colon (clisma) este o practică controversată. Una dintre primele centre de hidroterapie de colon din Europa a fost înființată în 1829 de către Vincent Priessnitz în Grafenberg. Cât de utilă este însă această terapie?
Există o mare varietate de nume și tehnici asociate cu curățirea colonului și a hidroterapiei de colon, dar toate au la bază aceleași principii: eliminarea deșeurilor vechi stagnate, materialele fecale putrezite, compacte din colon. Deși colonul este, în esență, un tub de depozitare pentru deșeurile metabolice ale corpului înainte de a fi eliminate din organism, funcțiile sale principale sunt extragerea de apă și de săruri minerale din deșeuri.
Terapeuții care recomandă hidroterapia cred că, în cele mai multe cazuri, curățirea colonului este suficientă pentru a elimina acumularea de deșeuri și a afecțiunilor pe care acestea le provoacă. Terapeuții cred, de asemenea, că prin curățirea colonului se va reduce 'timpul de tranzit', timpul necesar pentru a expulza deșeurile metabolice după ce mâncarea este mâncată și digerată. Un timp de tranzit scurt înseamnă, de obicei, că o persoană nu mai are nici o problemă cu constipația.
Totuși, această tehnică este contraindicată în cazul în care aveți deja hemoroizi. Ea este o metodă bună de prevenire a apariției acestora prin eliminarea constipației.
Am văzut cât de importantă este apa în tratarea și prevenirea constipației și a hemoroizilor. Există multe persoane care uită însă să bea apă. Pur și simplu nu simt setea intens, nu acordă atenție, se lasă prinse în activitățile zilnice. Uitați câteva trucuri care să vă "păcălească" să beți mai multă apă:
- Puneți-vă alarma de la telefon să va amintească periodic să mai beți câte un pahar cu apă.
- Luați-vă cu voi, peste zi, o sticlă cu apă. Puteți să o și personalizați, să lipiți stickere pe ea, făceți-o cât mai simpatică. Să nu o puteți uita!
- Aromați-vă apa. Dacă sunteți obișnuit cu sucurile, puteți să vă păcăliți adăugând puțin suc de fructe în apă, sau ținând în apa de băut câteva fructe tăiate bucăți (pepene, lămâie, piersici, kiwi etc) pentru câteva ore.
- Folosiți un pai atunci când beți apa. Veți bea mult mai ușor și mai rapid o cantitate mai mare de apă.
- Stabiliți-vă zilnic un obiectiv, câte pahare de apă să beți sau puneți, de la începutul zilei, apa pe care doreți să o beți, într-o sticlă.
- Făceți-vă un obicei din a bea un pahar cu apă călduță imediat după trezire (detoxifică organismul, slăbește, menține greutatea). Și la culcare luați-vă o cană cu apă pe noptiera de lângă pat. Dacă vă treziți peste noapte, e la îndemână și o beți imediat.
- Făceți-vă o limonadă măcar o dată pe zi! Cu lămâie și puțină miere.
- Observați-vă organismul după ce ați băut o perioadă mai multă apă: ten mai curat, luminos, piele mai moale și mai catifelată, păr mătăsos, hidratat, normalizarea greutății corporale, mai multă energie.
Și nu uitați, antrenamentul zilnic și consecvența sunt foarte importante. La un moment dat toate acestea vor deveni reflex iar beneficiile sunt neprețuite!