Statisticile arată că circa 75% din oameni au sau au avut hemoroizi cel puțin o dată în viață. Hemoroizii nu reprezintă o afecțiune gravă în sine, deși pot da complicații dacă nu sunt tratați, dar creează stări neplăcute (durere, mâncărimi, usturime) care afectectează viața zilnică și starea noastră de bine. Tot ceea ce mâncăm și tot ceea ce bem ne afectează organismul. Și alcoolul este o substanță cu efecte deosebite, mai ales în cantități mari sau prin consum frecvent.
Consumul de alcool nu determină în mod direct apariția hemoroizilor dar creează condiții pentru dezvoltarea acestora și mai ales pentru amplificarea simptomelor. Consumul cronic de alcool are efecte deosebit de intense asupra întregului organism până la cel mai profund nivel, afectând organele interne și țesuturile. Au loc modificări morfologice și fiziologice care duc la dezechilibre majore la nivel structural, celular și biochimic. Apar deficiențe nutriționale și vitaminice cu efecte negative majore.
Persoanele care beau alcool în mod excesiv au probleme cu tranzitul intestinal și cu peristaltismul. În timpul ingerării de alcool, acesta ajunge rapid din stomac în intestinul subțire care este astfel supus unei concentrații ridicate de alcool care afectează structura celulară și metabolismul de la acest nivel. În acest mod se creează condițiile pentru erodarea hemoragică a vililor intestinali și pentru apariția duodenitei. Toate aceste dereglări de la nivelul intestinului subțire duc la dereglări de absorbție care influențează și formarea bolului fecal. La nivelul colonului, alcoolul determină o scădere a activității non-propulsive colonice și o creștere a motilității propulsive, ceea ce dereglează peristaltismul și tranzitul intestinal, agravând astfel hemoroizii.
Se știe că alcoolul prezintă o acțiune diuretică puternică, ceea ce duce la deshidratarea organismului. Lipsa de lichide din organism face ca în intestin să fie absorbită o cantitate mai mare de apă, ceea ce duce la formarea unui scaun tare care se elimină mult mai greu. Astfel, alcoolul determină constipație, care duce la apariția de hemoroizi sau îi agravează pe cei existenți deja.
Alcoolul consumat în cantități mari sau în mod frecvent duce și la creșterea presiunii sanguine care va determina o presiune suplimentară asupra venelor din zona anală. Această presiune va duce la umflarea și mărirea hemoroizilor existenți și chiar la sângerări abundente. La o persoană sănătoasă, țesutul din jurul anusului este bine irigat cu sânge pentru a reglementa mișcările intestinului. Atunci când există o presiune mare asupra acestei zone sau apar alți factori care limitează fluxul sanguin, venele se umflă și agravează semnificativ hemoroizii.
Alcoolismul duce la afectarea gravă a ficatului, chiar la ciroză. Atunci când ficatul este afectat la nivel celular, sângele nu mai circulă liber nici prin acesta și nici prin venele care care leagă ficatul de restul organelor interne (vena portă, iliacă). În această situație, sângele care vine dinspre abdomen spre inimă, va circula și pe căi alternative și astfel va crește presiunea exercitată asupra venelor anale. Această presiune crescută, mărește riscul apariției de hemoroizi dar, în special, îi agravează pe cei existenți.
Deasemeni, alcoolul în exces influențează structura venelor, elasticitatea și flexibilitatea acestora, le face mai friabile, și le predispune la rupturi și la sângerări. Prin efectul său vasodilatator, alcoolul dilată și mai mult venele hemoroidale agravând hemoroizii. Alcoolul crește presiunea în intestinul subțire și subțiază sângele.
Consumul excesiv de alcool determină eliberarea în circulație a unor hormoni de stres care provoacă contractarea vaselor de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale. Pe lângă aceasta, alcoolul slăbește tonusul muscular și mușchii nu mai pot susține în mod adecvat venele din zona anală, slăbindu-le rezistența și determinând umflarea acestora.
Un alt efect direct al consumului de alcool este lipsa de vitamine și minerale, în special cele din complexul B. Lipsa de vitamine B determină pierderea tonusului muscular și astfel duce la afectarea țesutului colonului care determină afectarea mișcărilor acestuia, cresc incidența constipației și amplifică hemoroizii sau creează condiții pentru apariția acestora. Administrarea de vitamina B6 duce la o ameliorare a hemoroizilor. Lipsa de vitamina C este specifică în cazul consumului excesiv de alcool. Ea determină creșterea fragilității vaselor de sânge și agravează, astfel, hemoroizii.
Până în urmă cu câteva decenii, hemeoroizii erau întâlniți în special la persoane cu vârste de peste 50 de ani. În ultimii ani, consumul excesiv de alimente hiperprocesate și de cantități mari de alcool de către persoane tinere a dus la creșterea frecvenței hemoroizilor la pacienți cu vârsta în jur de 20 de ani. Statisticile au arătat și o legătură directă între consumatorii de alcool și sângerarea hemoroizilor, explicate prin creșterea fragilității capilare.
După cum constatăm, consumul excesiv de alcool are efecte deosebit de intense asupra afecțiunii hemoroidale și asupra întregului organism în general. Pentru a ne păstra sănătoși și pentru a ne trata corect atunci când suferim de hemoroizi, este indicată cumpătarea, un consum moderat de alcool și cafea. Plăcerile de moment ne pot costa afecțiuni grave, agravarea hemoroizilor, dureri intense și perioade lungi de tratare și recuperare. O viață echilibrată și cumpătată ne pot asigura o stare bună de sănătate.