Mar 05, 2018 Autor: Lector Ayurveda

Hemoroizii și anemia

Hemoroizii sângerânzi reprezintă o agravare a acestei condiții medicale și, de obicei, este specifică hemoroizilor interni. Sângele roșu aprins este caracteristic sângerării de origine hemoroidală. În situația în care sângele are o culoare mai închisă, el provine de undeva de mai sus din canalul anal și sunt necesare alte investigații medicale pentru determinarea cauzei hemoragiei.

Deși hemoroizii sângerânzi sunt, de obicei, interni, nu sunt excluși nici cei externi. Sângerarea hemoroizilor interni poate duce la apariția de sânge proaspăt în scaun, în vasul de toaletă sau/și pe hârtia igienică. În general cantitatea de sânge pierdut este foarte mică. Dar există și situații în care pierderea de sânge cauzată de hemoroizi poate fi destul de mare, astfel încât poate determina anemie și lipsă de fier. În situații rare, sângerarea hemoroizilor poate fi atât de mare încât vasul de toaleta este inundat cu sânge după fiecare defecare. Dar pentru majoritatea persoanelor care suferă de hemoroizi, deși, sângerarea acestora este, de obicei redusă, totuși nu poate fi neglijată. Cantitățile de sânge, pierdute câte puțin în fiecare zi, după o perioadă pot duce la aceleași efecte, lipsă de fier și anemie.

Hemoroizii sângerânzi sunt relativ nedureroși, deoarece terminațiile nervoase nu sunt la fel de predominante pe plan intern, majoritatea hemoroizilor sângerânzi fiind interni. În cazul în care hemoroizii sângerânzi sunt lăsați netratați, simptomele specifice, precum mâncărimile, arsurile și durerile rectale, se vor amplifica.

Cauzele hemoroizilor sângerânzi sunt multiple: constipația severă, stresul venei portă, orificiile anale și rectale și venele din aceeași zonă sunt extrem de slabe, mișcările intestinale și presiunea crescută din timpul sarcinii, consumul excesiv de băuturi alcoolice sau cafeină, hipertensiunea, creșterea presiunii asupra venelor rectale datorate tonusului muscular necorespunzător, postură incorectă, cum ar fi așezatul prelungit pe un scaun de toaletă sau munca îndelungată la birou, afecțiunile hepatice grave care afectează venele hemoidale.

Cunoscutul site medical MedlinePlus afirmă că sângerarea severă a hemoroizilor sau chiar și cea redusă din punct de vedere cantitativ, dar repetată mult în timp, poate duce la anemie prin deficit de fier, care are loc prin descreșterea numărului de celule roșii din sânge datorită concentrației scăzute de fier.

Sângerarea apare și în cazul fisurilor anale dar acesta este redusă și nu are efectele hemoroizilor sângerânzi în ceea ce privește anemia.

Hemoragiile provocate câte puțin, în mici cantități, mai sunt cunoscute și sub denumirea de hemoragii oculte. Ele duc, în timp, la o reducere lentă a hemoglobinei, ceea ce conduce la anemie.

Pentru că procesul se petrece încet, pacientul se adaptează la scăderea hemoglobinei și, de aceea nu este depistată de multe ori, până când anemia este profundă și pacientul începe să prezinte simptome mai intense. Datorită vitezei reduse, organismul se adaptează și nu mai apar simptome evidente imediat. Pacienții care sunt anemici din cauza pierderii de sânge au, de obicei, și un deficit de fier, deoarece fierul este parte din molecula de hemoglobină și sângerarea continuă consumă din resursele de fier din organism.

Clinica Mayo și Spitalul din Rochester, Minnesota, au făcut o diagramă a pacienților cu hemoroizi sângerânzi afectați și de anemie, pe perioada 1976-1990, pentru a evidenția incidența sângerărilor hemoroidale care provoacă și anemie la o populație stabilă (fixă), pentru a descrie pacienții care au sângerări hemoroidale care le-au cauzat anemie, și să se definească observațiile cu privire la rezolvarea anemiei lor. 1 Conform acestui studiu, incidența sângerării hemoroidale care a cauzat anemie a fost dovedită pentru 0,5 pacienți la 100.000 oameni, pe an, în Olmsted County, în perioada 1976-1990. Este foarte important să se evalueze foarte bine cauzele anemiei. În cazul în care motivul clar al anemiei a fost sângerarea hemoroidală, s-a constatat că după tratarea hemoroizilor sângerânzi, s-a revenit rapid, în circa 2-6 luni, la hemoglobina normală, fiind rezolvată anemia.

Anemia provocată de sângerarea hemoroizilor este, de obicei, una cronică, instalată în timp. Pacienții raportează în mod gradual o stare de slăbiciune crescândă, o scădere a performanței, oboseală, somnolență, transpirații, amețeli, palpitații la puțin efort fizic, paloarea pielii. Apariția anemiei în cazul hemoroizilor sângerânzi necesită tratarea acestora dar și investigații și tratament de specialitate pentru anemie pentru a fi siguri că nu sunt implicate și alte cauze ale anemiei. Iar aceste cauze pot fi câteodată destul de grave și trebuie confirmate de specialist.

Dacă anemia este provocată doar de sângerarea hemoroidală, ea este trecătoare și se corectează rapid prin tratarea adecvată atât a hemoroizilor cât și a anemiei.

Într-adevăr acest tip de anemie este rar întâlnită, de cele mai multe ori se rezolvă rapid, dar diagnosticul trebuie foarte bine pus, astfel încât să fie eliminate orice alte cauze posibile.

Iar dacă observăm sau știm că avem hemoroizi sângerânzi, chiar daca sângerările sunt reduse, este indicat să nu le neglijăm. Cremele pe bază de plante hemostatice, precum tătăneasa sau/și gălbenele sau băile cu ceai de coada-șoricelului, sunt eficiente și ajută rapid la oprirea sângerărilor. E mai bine să prevenim cronicizarea efectelor, apariția anemiei, decât să o tratăm apoi!

Note:

1. Kluiber R.M., et al, Evaluation of anemia caused by hemorrhoidal bleeding, Dis Colon Rectum. 1994 Oct;37(10):1006-7.

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!