Jul 22, 2014 Autor: Lector Ayurveda

Hemoroizii și afecțiunile hepatice

Hemoroizii reprezintă venele hemoroidale umflate care apar în anus sau în rect, exterior sau interior sau mixt. Aceștia apar atunci când asupra venelor se exercită o presiune excesivă care determină umflarea și inflamarea lor.

Cauzele lor sunt multiple, printre acestea fiind constipația, obezitatea, diareea cronică, dieta scăzută în fibre, consumul de alcool sau/și cafea în mod excesiv, sarcina. În ultimul timp s-a discutat tot mai mult despre o legătură între apariția hemoroizilor și existența unor afecțiuni hepatice.

Pacienții care au ciroză hepatică sunt mai expuși riscului de a dezvolta hemoroizi. Deoarece ficatul nu mai funcționează la capacitatea sa normală, sângele nu mai circulă liber prin ficat și prin venele legate de acesta (vena portă, iliacă). Din acest motiv, sângele care se întoarce din partea de jos a abdomenului către inimă, este nevoită să circule pe căi alternative, ccea ce duce la creșterea presiunii exercitate asupra venelor din zona anală și pot provoca, astfel, apariția hemoroizilor.

De multe ori se dezvoltă, de fapt, varice rectale care pot fi confundate ușor cu hemoroizii. Varicele hemoroidale au ca și cauză de apariție hipertensiunea portală (adică presiunea ridicată în vena portală) care este frecventă în unele cazuri de ciroză hepatică. Ele seamănă foarte mult cu hemoroizii interni, dar sunt afecțiuni diferite.

Cu toate acestea, s-a constatat că persoanele care au boli hepatice în stare avansată și au și hemoroizi prezintă un risc mai mare de sângerare. Pentru pacienții care suferă de diverse afecțiuni hepatice, și nu numai, este foarte importantă identificarea și prevenirea riscului de sângerare, nu doar la nivel gastroesofagian (varice esofagiene) ci și la nivel colorectal (gastropatie portală hipertensivă). Printr-un examen medical specific, coloscopia se determină dacă sunt prezente leziuni precum colopatia hipertensivă portală, varice colorectale sau/și hemoroizi. Determinările realizate în diversestudii clinice au evidențiat o prevalență foarte diferită a acestor probleme la pacienții cua fecțiuni hepatice avansate: colopatia între 3% și 84%; varicele colorectale între 3,6% și 89%: hemoroizii între 22% și 79%.1

Hemoroizii sunt deci acele dilatară vasculare care afectează plexurile vasculare arterio-venoase interne și externe ale canalului anal și pot fi externi, interni sau mixști. Varicele colorectale sunt vene albăstrui, dilatate, vene sinuoase submucosale care se întind prin colon dinspre canalul anal pe deasupra nivelului hemoroizilor.

Hemoroizi sunt diferiți de varicele anorectale și, așa cum susțin unele studii științifice, nu au legătură cu gradul de hipertensiune portala. Deși hemoroizii și varicele anorectale sunt entități separate și distincte, în ambele cazuri poate să apară sângerarea și este foarte importantă diagnosticarea corectă pentru a se evita tratamentul inadecvat.2

Studiile clinice realizate până în prezent au arătat că prevalența hemoroizilor nu este mai mare la pacienții cu hipertensiune portală, în timp ce prevalența varicelor anorectale și colopatiei este mai mare la acești pacienți. S-a mai constatat o prezență ridicată a varicelor esofagiene la pacienții cu ciroză și care au și hemoroizi.

Cu toate acestea s-a constatat o creștere a sângerărilor hemoroizilor la pacienții cu ciroză. Sângerarea la persoanele cu afecțiuni hepatice apare din mai multe cauze, precum dezechilibre de coagulare a sângelui determinate de sinteza defectuoasă a unor factori de coagulare în ficat, trombocitopenia (număr scăzut de trombocite), deteriorarea structurală a vaselor de sânge sau/și presiunea mărită în venele esofagiene sau rectale. Ultimile două cauze amintite pot duce la sângerări masive ale hemoroizilor sau/și varicelor colorectale.

De asemeni, trebuie amintit faptul că la pacienții cu afecțiuni hepatice, cum sunt hepatita cronică sau ciroza, sunt frecvente simptome precum diareea sau constipația, care se manifestă de multe ori alternativ. Acestea sunt cauze frecvente ale apariției hemoroizilor, care se pot apoi agrava rapid datorită creșterii sângerărilor și a afectării vaselor de sânge din cauza afecțiunilor hepatice.

În concluzie ar trebui reținute câteva aspecte esențiale:

  1. Pacienții care au hemoroizi nu au în mod obligatoriu și afecțiuni hepatice, dar dacă mai sunt prezente și alte simptome (oboseală, icter, inapetență, greață etc), ar fi indicat un consult medical de specialitate la gastroenterolog;
  2. Pacienții care au afecțiuni hepatice trebuie să verifice prezența sau absența hemoroizilor sau/și a varicelor colorectale. De asemeni, să le trateze și să le prevină pentru că în cazul lor riscul de sângerare este mai mare față de pacienții care nu au ficatul afectat. Sângerarea excesivă poate duce la alte complicații precum anemia.
  3. Este necesară diagnosticarea corectă a hemoroizilor și a varicelor colorectale, deoarece tratamentul este diferit.

Este foarte clar că între afecțiunile hepatice și hemoroizi există o legătură, în special în ceea ce privește agravarea acestora și creșterea sângerării, care nu trebuie, în nici un caz neglijată.

Note:

1. Antonio Diaz-Sanchez et all, Portal hypertensive colopathy is associated with portal hypertension severity in cirrhotic patients, World J Gastroenterol. 2009 Oct 14; 15(38): 4781–4787.

2. Hosking SW et all, Anorectal varices, haemorrhoids, and portal hypertension., Lancet. 1989 Feb 18;1(8634):349-52.

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!