Jan 23, 2013 Autor: Lector Ayurveda

Care sunt simptomele hemoroizilor? | Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene umflate şi/sau inflamte care se găsesc în interiorul sau în exteriorul canalului anal (ultimii 5 centimetri ai colonului).

Hemoroizii sunt de două tipuri, interni şi externi. Cei externi se pot observa mai uşor şi se pot şi palpa pentru că arată ca nişte bile din piele, lângă anus, având o culoare de la albăstrui la roşu amestecat în culoarea naturală a pielii.

După gradul de prolabare al hemoroizilor (adică venele inflamate şi dilatate ies sau nu prin orificiul anal), hemoroizii sunt de mai multe grade, care arată, de fapt, chiar gravitatea acestora:

  • Gradul I – cei care sângerează sau nu dar nu prolabează
  • Gradul II – cei care sângerează sau nu, prolabează dar se retrag apoi singuri în interiorul anusului
  • Gradul III – cei care prolabează dar pot fi reintroduşi în anus cu degetul
  • Gradul IV – cei care prolabează şi nu mai pot fi reintroduşi în interirul anusului

Mai demult, hemoroizii erau întâlniţi în special la persoane cu vârsta de peste 45 de ani dar, recent, s-a observat o creştere a incidenţei acestora şi la tineri, din cauza unui stil de viaţă nepotrivit şi a unei diete proaste şi nesănătoase.

Când apar simptomele pentru prima dată, senzaţia de durere, cuplată cu cea de mâncărime din zona anală, mulţi oameni nu se gândesc încă la hemoroizi. Cred că este o iritaţie sau o inflamare trecătoare a zonei. Dar, când simptomele se repetă, apar şi întrebările, grijile şi, câteodată, pacientul chiar se sperie să nu fie vorba o afecţiune mai gravă.

Atunci când aţi avut aceste două simptome, durerea la defecaţie sau chiar stând pe scaun, mâncărimea şi un al treilea – care însă nu este obligatoriu – cum e o uşoară sângerare, puteţi să vă gândiţi deja că aţi putea avea hemoroizi.

Un test simplu este acela de a vă palpa cu degetul zona anusului pentru a simţi prezenţa venei inflamate care se găseşte ca o biluţă chiar lângă anus. Şi care doare sau ustură la atingere. Sau vă vine să va scărpinaţi!

Foarte multe persoane suferă de hemoroizi, iar la unele simptomele se pot accentua semnificativ o dată cu agravarea acestora:

  • Dureri, mâncărimi sau senzaţie de arsură în zona anală
  • Sângerări uşoare asociate cu mişcările intestinului
  • Eliminarea de mucozităţi în scaun
  • Venele umflate şi ieşite în afara canalului anal, care se simt la palpare
  • Senzaţia de blocare, de obstrucţie în momentul defecaţiei.

Simptomele hemoroizilor externi sunt diferite de simptomele de hemoroizi interni. Simptomele hemoroizilor externi sunt mai clare şi astfel aceştia pot fi diagnosticaţi mai rapid:

  • noduli prezenţi în apropiere de zona anală,
  • durere, prurit, senzaţie de arsură
  • sângerare in timpul tranzitului intestinal
  • scurgere de fecale

Simptomele hemoroizilor interni sunt mai "ascunse". Aceştia apar chiar în interiorul canalului rectal. Un semn sigur e sângerarea, sângele e roşu închis şi, de multe ori este urmat de durere şi mâncărime în zona anală.

Dacă prin examen direct – adică prin palpare, nu se poate determina prezenţa unui hemoroid intern, se poate realize o investigaţie mai profundă – anascopie – se introduce în canalul anal un tub subţire prevăzut cu un sistem de iluminare.

În cazul hemoroizilor sângerările nu sunt foarte abundente. În cazul în care această sângerare creşte ca şi cantitate sau apare frecvent în materiile fecale se impun investigaţii mai ample (cum este colonoscopia) pentru că poate fi vorba de afecţiuni mult mai grave cum ar fi cancerul de colon.

Simptome precum ameţelile, crizele de leşin, apariţia cheagurilor de sânge în scaun, culoarea închisă a scaunului, chiar până la negru, nu mai arată doar prezenţa unor hemoroizi. Atunci este obligatorie consultarea pacientului de către specialist.

Un alt aspect care merita mentionat: hemoroizii nu sunt acelasi lucru cu fisurile anale.

Fisura anală este o crăpătură sau ulceraţie a pielii din zona exterioară a anusului în timp ce hemoroizii sunt o afecţiune a vaselor de sânge din zona rectală, fisurile anale afectează pielea din această zonă. Fisurile anale apar în ţesutul specializat din zona anusului numit anoderm. Anodermul nu are fire de păr, glande sudoripare sau sebacee şi conţine un număr mai mare de nervi senzoriali somatici. Abundenţa de nervi explică de ce fisurile anale sunt atât de dureroase.

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!