Fisura anală este o crăpătură sau rană a pielii sau a mucoasei din zona exterioară a anusului. Se întâlnește la persoane de toate vârstele, atât femei, bărbați cât și copii. De asemenea, poate să apară chiar și la persoane sănătoase.
Ea este cauzată de întinderea forțată a canalului anal care poate să apară atât în caz de constipație cât și în caz de diaree frecventă.
Dar cum putem să ne dăm seama că avem o fisură anală? Să vedem care sunt simptomele: dureri ascuțite, arzătoare, în special în timpul defecației, usturimi, prurit (mâncărimi), sângerări ușoare, observate sub forma unei pete mici de sânge care apare pe hârtia igienică. Durerea poate să dureze câteva minute până la câteva ore după defecație.
Disconfortul și usturimea pot apărea și în timpul urinării. Iar în caz de infectare a fisurii se remarcă și prezența unui miros neplăcut.
Este important să rețineți că în cazul unei sângerări observate în scaun este, de obicei, semnul unei alte boli și necesită consult medical mai amănunțit.
Câteodată, o fisură anală poate să nu dea dureri ci doar mici sângerări.
Aceeași zonă a corpului nostru poate fi afectată și de hemoroizi. În timp ce hemoroizii sunt o afecțiune a vaselor de sânge din zona rectală, fisurile anale afectează pielea din această zonă.
Totuși, diagnosticul trebuie să fie foarte bine pus.
Se poate examina fisura prin examen vizual direct. În acest scop se separă cu blândețe fesele și se observă integritatea pielii din zona rectală cât și alte aspecte precum înroșirea dată de inflamarea, infectarea zonei.
Dacă nu se identifică extern nici o rană liniară specifică fisurii anale dar totuși pacientul prezintă simptomele specifice, se impune o investigare mai profundă, internă. Aceasta se poate face prin câteva metode:
- Cu mănuși sterile, se palpează structurile canalului anal cu degetul arătător;
- Sigmoidoscopia – se introduce, în partea inferioară a colonului, a unui tub subțire prevăzut cu un sistem de iluminare sau o cameră video. Această investigație este indicată, în special, pentru pacienții cu vârsta mai mică de 50 de ani și fără altă patologie;
- Colonoscopia – acel tub subțire cu cameră se introduce, de aceasta dată, pe toată lungimea colonului. Această investigație se impune mai ales la persoanele de peste 50 de ani sau la cele care au avut cancer de colon în familie sau prezintă și alte simptome precum sângerări abundente, dureri abdominale.
Atât în cazul examinării digitale cât și în anoscopie și colonoscopie este indicată folosirea unui anestezic local care să facă examinarea mai puțin dureroasă sau chiar un anestezic local injectabil.
Un aspect foarte important în procesul de diagnosticare este localizarea fisurii.
Fisura anală este localizată, în general, pe linia mediană posterioară a canalului anal, adică acea parte a anusului mai apropiată de coloana vertebrală. În cazul în care fisurile anale sunt localizate în partea laterală a anusului, acestea pot fi cauzate de unele afecțiuni destul de grave: cancer anal, boala Crohn, leucemie, boli infecțioase sau virale, sifilis, gonoree, herpes, HIV.
Un alt aspect care trebuie urmărit este prezența unor eventuale fragmente de piele desprinse sau care atârnă în zona anusului. Acestea arată că fisura este deja cronicizată. De asemenea, fisurile cronice au marginile îngroșate. Câteodată ele pot fi confundate cu hemoroizi. O fisură anală acută are forma unei linii.
Pe scurt, un diagnostic bun trebuie să stabilească următoarele lucruri:
- Tipul fisurii anale, recentă sau cronică
- Localizarea, externă sau internă
- Eventualele complicații – inflamare, infectare
- Afecțiuni asociate – alte boli care au putut provoca fisurile anale
- Cauzele fisurilor anale.
O dată aceste aspecte lămurite, tratamentul este adaptat rezultatelor obținute în urma investigațiilor. Poate fi doar o simplă fisură anală, acută, determinată de constipație sau diaree, o rană liniară care se va vindeca ușor cu tratamentul potrivit. Și, mai rar, pot fi fisuri anale asociate unor alte afecțiuni și în acest caz se tratează și afecțiunea și fisura pentru a îndepărta atât efectele cît și cauzele pentru o vindecare profundă.