Feb 11, 2013 Autor: Lector Ayurveda

Efectul cofeinei asupra hemoroizilor | Consecinţe nedorite

Cofeina este principalul ingredient din cafea dar se găsește, de asemenea, în ceai negru, ceai verde, nuci de cola, cacao, guarana, mate, gotu kola.

Din stomac și intestinul subțire cafeina trece în fluxul sanguin foarte rapid astfel încât efectele ei se fac simțite după circa 15 minute de la momentul consumării. Deși este absorbita atât de rapid, eliminarea ei nu mai decurge la fel, astfel în 6 ore doar jumătate din cantitate este eliminată.

Se știe deja că aceasta are atât efecte benefice – previne depresia, îmbunătățește metabolismul și fertilitatea, atenuează oboseala, îmbunătățește nivelul de atenție și concentrare, cât și efecte negative precum creșterea pulsului și a tensiunii arteriale, insomnie, stare de agitație, tulburări gastrointestinale, tremor muscular.

Cofeina este un stimulent foarte puternic al sistemului nervos central, are proprietăți diuretice și stimulează peristaltismul intestinal.

Ea agravează durerea și neplăcerile provocate de hemoroizi prin faptul că poate constipa (mai rar) sau poate provoca diaree (adesea), ambele efecte reprezentând cauze ale apariției hemoroizilor. Cafeina stimulează excesiv secrețiile digestive și peristaltismul intestinal provocând apariția direeiei. Aceasta provoacă o contracție a intestinului gros, ceea ce duce la trimiterea materiilor fecale pe tractul digestiv. Prin repetarea acestei situații se suprasolicită zona rectală, mușchii și venele de sânge din zonă își pierd elasticitatea, se inflamează și determină astfel, apariția hemoroizilor. Deci, cafeina nu doar încetinește vindecarea dar și agravează hemoroizii și chiar contribuie la apariția acestora, în asociere cu alți factori.

Studii științifice recente au demonstrat capacitatea cofeinei de a bloca anumiți receptori ai vaselor sanguine. Un reputat cardiolog, dr. Ediie Chaloner, a precizat că, astfel, vasele de sânge rămân dilatate și, exact cum am precizat și anterior nu doar că agravează hemoroizii deja apăruți dar contribuie și la dezvoltarea altora.

De asemenea cafeina determină creșterea diurezei deci o deshidratare a organismului, fapt care duce la încetinirea formării bolului fecal și la constipație, în cazul în care aportul de lichid este prea mic, agravând hemoroizii.

De asemenea, cafeina crește afluxul de sânge și prin aceasta determină extinderea venelor și creșterea presiunii vasculare care agravează inflamarea venelor hemoroidale.

Băuturile energizante cu cafea sunt de obicei și carbogazoase având un impact cu atât mai nociv asupra hemoroizilor prin efectul de balonare care face ca presiunea exercitată asupra zonei rectal să crească foarte mult.

În concluzie, se poate constata că, pentru o persoană sănătoasă, o cană mică de cafea, consumată zilnic, nu este nocivă, din contră, poate avea chiar unele efecte benefice.

O cantitate mare de cafea, consumată zilnic, provoacă, pe de altă parte, multiple efecte negative, printre ele fiind și apariția sau agravarea hemoroizilor, în special atunci cînd sunt îndepliniți și alți factori declanșatori (diaree, constipație, alimente condimentate și supra procesate, poziție statică îndelungată, balonare etc).

Dacă se mai consumă și alte alimente care conțin cofeină, precum sucurile, în special cele carbogazoase, efectele sunt și mai intense în sens negativ.

Iar, în cazul în care deja aveți hemoroizi, ar fi indicată excluderea cafelei sau măcar reducerea drastică, cel puțin până la vindecarea acestora. Altfel, tratamentele pe care le aplicăm, riscă să nu aibă efect sau să fie mult întârziate. Sau chiar se agravează acești hemoroizi.

Și țineți cont că și ceaiul negru, ciocolata cu multă cacao, conțin cofeină. Nu uitați, starea de sănătate se menține printr-un echilibru armonios între tot ceea ce faceți și tot ceea ce mâncați.

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!