Efectele negative ale meselor târzii
Idei pentru pachețelul de la servici
Unul din cele mai dificile mese de pregătit pentru cei care trebuie să urmeze o dietă este cea de la birou. E mai greu să îți iei supă sau tocană la servici. Cel mai ușor e să faci niște sandwiciuri pe care să le poți mânca rapid și în orice moment. Dar ce poți să-ți pregătești când ții regim? Trebuie să fie o mâncare sănătoasă care să furnizeze și proteine și fibre și să se digere cât mai ușor pentru ca cei cu constipație și hemoroizi să fie ajutați de dietă. Și să să fie ușor de luat la birou!
Încercăm să vă dăm câteva idei:
1. Sandwich cu piept de pui și salată verde – foarte sățios, cu fibre din legume proaspete atât de necesare celor care au hemoroizi.
Ingrediente:
- 200 g de piept de pui preparat la grătar sau la cuptor
- o roșie
- un ardei gras
- câteva frunze de salată
- puțină zeamă de lămâie
- pâine integrală sau de secară
Mod de preparare:
- Peste bucățile de piept de pui se așează felii de roșii tăiate rotund, ardei tăiat bucăți și frunze de salată.
- Se stropește cu puțină zeamă de lămâie.
- Se pune și a doua felie deasupra.
2. Sandwich cu ou și salată – proteine și lipide din ou și fibre din legume pentru energie și digestie optimă!
Ingrediente:
- un ou
- o felie de brânză de capră
- 2 foi de salată
- o roșie
- o chiflă din făină integrală și cu semințe
- sare
- o linguriță de ulei de măsline
Mod de preparare:
- Se fierbe oul tare, se curăță și se taie în rondele
- Se sărează, se ung puțin cu ulei, se pun rondelele de roșii, frunzele de salată în chifla tăiată în două
3. Sandwich cu unt de arahide cu dulceață – bogat în fibre, proteine și acizi grași mononesaturați, conferă rapid o stare de sațietate, previne afecțiunile aparatului cardiovascular. Foarte sățios și cu grăsimi sănătoase și pentru cei care au hemoroizi!
Ingrediente:
- Pâine de secară sau chifle cu semințe
- 30-50 g unt de arahide
- 3 linguri de dulceață
Mod de preparare:
- Se taie chifla în două
- Se amestecă bine untul de arahide cu dulceața
- Se ung feliile de pâine
4. Sandwich cu cremă de brânză, roșii și castraveți – ușor, rapid, sănătos!
Ingrediente:
- 50 g de brânză de vacă degresată sau brânză de capră
- o lingură de ulei de măsline
- mărar
- o chiflă cu semințe sau 2 felii de pâine de secară
- un castravete
- o roșie
- 3 miezi de nucă
Mod de preparare:
- Brânza se sfărâmă bine, se amestecă cu uleiul de măsline, castravetele tocat mărunt, mărarul tocat și nuca mărunțită
- Se ung feliile de pâine cu această cremă delicioasă
- Se pun rondele de roșii
5. Sandwich cu cremă de tofu, roșii și castraveți – ușor, rapid, sănătos, ideal pentru cei care țin regim sau post!
Ingrediente:
- 50 g de tofu
- o lingură de ulei de măsline
- mărar
- o chiflă sau 2 felii de pâine
- un castravete
- o roșie
Mod de preparare:
- Tofu se sfărâmă bine, se pasează și se amestecă cu uleiul de măsline, castravetele tocat mărunt, mărarul tocat
- Se ung feliile de pâine cu această cremă delicioasă
- Se pun rondele de roșii sau ardei, frunze de salată
6. Sandwich cu carne de pui și spanac – ușor de preparat, nutritiv, sursă de fibre solubile și insolubile din chifla integrală și din spanacul proaspăt. Potrivit pentru orice persoană dar în special pentru cei care suferă de hemoroizi.
Ingrediente:
- carne de pui, curcan sau vită, fiartă sau făcută la grătar
- o linguriță de ulei de măsline
- o roșie
- câteva frunze de spanac proaspăt
- puțină zeamă de lămâie
- lipie, chiflă sau pâine integrală
Mod de preparare:
- Peste feliile de carne se pun rondele de roșii și frunze de spanac stropite cu ulei de măsline
- Se stropește și cu puțină zeamă de lămâie
7. Sandwich cu avocado și salată – sănătate la pachet! Grăsimi esențiale și sănătoase, fibre naturale din salată și roșii. Ușor de digerat!
Ingrediente:
- un avocado bine copt
- 3 foi de salată verde
- 2 roșii
- puțin suc de lămâie
- sare
- pâine integrală sau chifle
Mod de preparare:
- Se scoate miezul din avocado și se taie felii
- Se pun pe felia de pâine, se stropesc cu suc de lămâie
- Se adaugă rondele de roșii, se sărează
- Deasupra se așează foile de salată
8. Sandwich cu pasta de măsline și avocado – se pregătește crema de seara și dimineață doar umplem sandwich-urile.
Ingrediente:
- 100 g de măsline fără sâmburi,
- un avocado moale, bine copt,
- o lingură de ulei de măsline,
- un praf de sare,
- o linguriţă zeamă de lămâie,
- cimbru
- 2 roșii
- pâine integrală sau de secară
Mod de preparare:
- Miezul de la avocado, măslinele, uleiul, sucul de lămâie, sarea și cimbru se omogenizează foarte bine
- Se păstrează la rece
- Se ung feliile de pâine cu această pastă
- Se pun rondele de roșii deasupra.
9. Sandwich cu pateu de ficat de casă – proaspăt, gustos, ușor, fără E-uri! Ușor de digerat!
Ingrediente:
- 400 de grame de ficat de pui
- 4 linguri de ulei de măsline
- cimbru, busuioc
- unt degresat
- 2 roșii
- 2 frunze de salată
- pâine integrală, chifle cu semințe
Mod de preparare:
- Se spală bine ficatul, se fierbe în apă cu puţină sare,
- Se toacă mărunt, se adaugă puţină sare, 3-4 linguri de ulei de măsline, cimbrişor, busuioc şi 50 de grame de unt dietetic (degresat),
- Se amestecă foarte bine la blender.
- Se ung feliile de pâine cu pateu, se pun rondele de roșii și frunzele de salată
10. Sandwich cu ton și legume – sursă de proteine ușor digerabile din pește și de fibre din legume.
Ingrediente:
- 150 g de ton
- 2 roșii
- 3 frunze de salată
- 4 linguri de iaurt degresat
- 1 linguriță de muștar
- 1 lingură de ulei de măsline
- cimbru
- pâine integral chifle sau lipii
Mod de preparare:
- Tonul mărunțit se amestecă cu iaurt, muștar, ulei, sare, cimbru și roșii tocate mărunt
- Se pun pe frunzele de salată care se așează între feliile de pâine.
11. Sandwich cu pastă de pește și roșii – sursă de proteine ușor digerabile din pește, și fibre din legume atât de necesare persoanelor cu hemoroizi.
Ingrediente:
- 2 fileuri de hering sau macrou
- 4-5 linguri de ulei de măsline
- suc de lămâie
- 2 roșii
- pâine neagră sau de secară
Mod de preparare:
- 2 fileuri de hering se fierb foarte puţin în apă uşor sărată.
- Se scurg foarte bine, se amestecă cu 4 linguri de ulei de măsline, câteva fire de pătrunjel, o linguriţă de zeamă de lămâie.
- Se pasează în blender până capătă o consistenţă fină.
- Se ung feliile de pâine, se pun rondele de roșii deasupra.
12. Sandwich cu avocado și spanac – grăsimi sănătoase, fibre din spanac! Sănătos și nutritiv!
Ingrediente:
- un avocado copt
- o felie groasă de brânză de capră
- 2 linguri de sos pesto
- pâine integrală sau chifle cu semințe
- câteva frunze de spanac
Mod de preparare:
- Feliile de pâine se ung cu sosul pesto
- Pe una din felii se pun felii subțiri de avocado, felia de brânză și frunzele de spanac
- Se pot pune și rondele de roșii
- Se pune și a doua felie de pâine deasupra.
13. Sandwich cu pastă de soia sau năut cu legume fierte – se prepară cu o zi înainte și se poate păstra la rece câteva zile. Amestec delicios de leguminoase și legume pentru un plus de gust şi un plus de fibre!
Ingrediente:
- 500 g soia sau năut
- 3 morcovi
- o țelină
- 2 ardei grași
- un dovlecel
- 100 ml ulei de măsline
- suc de lămâie
- cimbru
- pâine integrală
- roșii proaspete
Mod de preparare:
- Soia sau năutul se fierb în oala sub presiune (înmuiate în prealabil în apă timp de 8-10 ore).
- Se scurg bine, se adaugă 3 morcovi, o ţelină, ardeii grași, un dovlecel, fierte şi bine scurse.
- Se mai pun 8-10 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de zeamă de lămâie, puţin cimbru. Se amestecă foarte bine în blender.
- Feliile de pâine se ung cu această pastă delicioasă, se pun deasupra rondele de roșii.
14. Sandwich cu avocado, tofu și roșii – grăsimi esențiale, sănătoase, Proteine ușor digerabile din tofu. Fără prăjeli și grăsimi toxice mai ales pentru cei cu hemoroizi!
Ingrediente:
- un avocado bine copt
- 100 g de brânză tofu
- 2-3 roșii
- 2 linguri de ulei de măsline
- o linguriță de suc de lămâie
- sare, cimbru
- 2 foi de salată proaspătă
- chifle integrale cu semințe
Mod de preparare:
- Miezul de avocado se pasează bine
- Se amestecă cu brânza tofu mărunțită
- Se adaugă uleiul, sarea, sucul de lămâie și cimbru
- Se ung feliile de pâine cu această cremă
- Se pun rondele de roșii și salată deasupra
15. Shaorma de regim – O rețetă specială pentru cei care mai duc dorul alimentelor fast-food! Și totuși sănătoasă, în special pentru cei cu hemoroizi.
Ingrediente:
- lipii italiene
- piept de pui la grătar
- ceapă
- varză
- castraveți murați
- 2 linguri de muștar dulce
- 50 g de iaurt degresat
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare:
- Carnea, fiartă sau făcută la grătar, se mărunțește
- Ceapa, varza, catraveții se toacă și se amestecă cu carnea
- Se face un sos din iaurt, muștar și ulei de măsline. Se poate folosi și smântănă degresată.
- Se toarnă peste amestecul de ingrediente
- Totul se pune într-o lipie și se rulează.
V-am prezentat doar câteva idei dar, pornind de la acestea, puteți crea o mulțime de alte variante de sandwch-uri sănătoase!
Cantitățile mari de alimente consumate la ore târzii din noapte pot provoca efecte deosebit de nocive asupra sănătății. O abordare corectă este consumarea celor mai multe calorii în timpul zilei, sub formă de mese echilibrate și/sau gustări, care promovează niveluri pozitive de energie, controlul apetitului si sănătatea, în general.
Dacă vă e foame seara târziu, puteți lua o gustare ușoară, niște fructe sau niște fulgi de ovăz cu lapte degresat. Alimentele grele, condimentate, pot provoca disconfort și pot perturba somnul. Evitați alimentele care conțin lichide, cum ar fi supele si milkshake-uri, pentru a preveni nevoia de a folosi toaleta peste noapte. Alimentele și băuturile cofeinizate, cum sunt ciocolata, cafeaua, băuturile energizante și diverse alimente care furnizează rapid energie, pot provoca insomnia pe timpul nopții și somnolență a doua zi dimineață.
Consumul unor anumite alimente, bogate caloric, dar sărace în nutrienți pe timp de noapte, contribuie la creșterea în greutate. Dacă, apoi, încercați să limitați caloriile a doua zi pentru a compensa masa din seara anterioară, ciclul se va repeta și va conduce și mai mult la creșterea în greutate.
Refluxul gastric este o afecțiune comună în care acidul din stomac se deplasează înapoi în sus, în esofag, după ce am mâncat. Este însoțit adesea de arsuri la stomac, sau de o senzație de arsură sau durere în capul pieptului. Poziția culcat după masa poate declanșa rapid refluxul de acid și alte simptome la nivelul sistemului digestiv. Supraalimentarea sau consumul mare de grăsimi, alimente grase sau acide, pe timp de noapte, sporeste aceste riscuri.
Oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce unii oameni se trezesc noaptea să ronțăie dulciuri sau snacksuri care pot provoca atât creșterea în greutate cât și apariția unor boli cronice precum diabetul zaharat. Și de ce, aceleași alimente, consumate pe timpul zilei, nu conduc la aceleași rezultate.
S-au efectuat studii pe persoanele care lucrează noaptea și pe cele care suferă de așa-numitul sindrom al mâncatului noaptea, care consumă circa 25% din caloriile necesare pentru o zi, după cină sau se trezesc noaptea ca să mănânce de cel puțin două ori pe săptămână.
Studiile realizate la Universitatea din Pennsylvania au arătat că alimentele consumate noaptea târziu sunt folosite mai mult pentru stocarea sub formă de grăsimi și creșterea în greutate decât pentru furnizarea de energie.
Alte studii, de la Oregon Health & Science University, au arătat că alimentele sunt prelucrate diferit de organism în funcție de momentul din zi în care sunt consumate. Explicația ar sta în fluctuațiile temperaturii corpului, a reacțiilor biochimice, a nivelului hormonilor, a activității fizice și a absorbtiei și digestiei alimentelor în momente diferite ale zilei. Deasemeni, alimentele consumate târziu determină creșterea nivelului de glucoză din sânge, crescând riscul declanșării diabetului.
Într-un studio efectuat pe 420 de persoane supraponderale sau obeze, publicat în 2013 1, cei care au luat masa lor principală după ora 15 au pierdut mai puțin în greutate în timpul unui program de slăbire de 20 de săptămâni decât cei care au mâncat masa principală înainte de ora 15 - chiar și atunci când alimentele consumate, odihna și exercițiile fizice au fost identice.
În plus, atunci când oamenii mănâncă târziu, aceștia nu reușesc să metabolizeze hidrații de carbon, față de situația în care ar mânca mai devreme aceleași alimente. De asemenea, ei au o toleranță scăzută la glucoză, ceea ce poate duce la diabet.
Nu degeaba s-a născut zicala "luați micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un cerșetor."
Cercetătorii au emis câteva ipoteze legate de dorința de a consuma seara, mai ales alimente dulci sau sărate. Pentru strămoșii noștri din vechime, atunci când alimentele erau limitate, unul din cele mai eficiente lucruri pe care le puteau face seara era să mănânce și astfel să stocheze energie sub formă de grăsime și glicogen, astfel încât să fie pregătiți pentru ceea ce s-ar putea întâmpla a doua zi fără a fi nevoie de a-și reface imediat energia prin consumul de calorii.
Hormonii pot fi, de asemenea, să ne facă să mănâncăm cu întârziere, spune Pamela Peeke, un profesor asistent la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină. Cortizolul și adrenalina, doi hormoni care urmează ritmul circadian natural, determină o scădere a energiei în jurul orei 15, încercând să pregătească organismul de sfârșitul zilei. Dar oamenii nu iau cina la 16-17, ci mai continuă să muncească, iau chiar energizante. Ciclul natural de viață este dezechilibrat ca și alimentația noastră.
Somnul este singurul moment când nu facem alte lucruri care necesită energie. Organismul este amorsat pentru a regenera celulele, pentru a îmbunătăți funcția imunitară și pentru a repara și regenera țesutul muscular inflamat și deteriorat. Practic acesta se reface în timpul somnului nostru. Dacă îi dăm alimente înainte de culcare, el va consuma din energie pentru a le metaboliza și procesele de regenerare vor fi neglijate.
Când sunteți culcați în pat, cu stomacul plin, acidul iese mai ușor din stomac, ceea ce duce la refluxul acid. Pe lângă arsurile stomacale, pot să mai apară simptome precum răgușeala, tusea, nas înfundat, probleme cu sinusurile chiar astmul.
Mâncarea de la orele târzii, când organismul nu mai depune mișcare fizică, care să ajute la funcționarea adecvată a tranzitului intestinal, dereglează procesul digestiv și poate să ducă fie la apariția constipației, fie la la dezvoltarea diareiei. Acestea pot alterna, solicitând excesiv colonul și zona anală, ceea ce duce la agravarea hemoroizilor existenți sau duce la apariția unora noi.
Presiunea exercitată în mod suplimentar în timpul somnului asupra venelor hemoroidale, de un stomac încărcat, poate provoca chiar sângerări ale hemoroizilor și la apariția fisurilor anale.
Un alt factor agravant pentru hemoroizi și fisuri anale, determinat de mesele târzii, este creșterea în greutate, care este una din principalele cauze ale dezvoltării acestora prin creșterea presiunii exercitate asupra zonei pelviene prin greutatea excesivă.
Putem observa că obiceiul prost de a mânca târziu provoacă multe efecte negative și probleme de sănătate. Mult mai simplu ar fi să mâncăm un măr (ne dă și fibrele necesare)! Și să ne trezim regenerați și pregătiți pentru o masă regească, la micul dejun!
Note:
1. Marta Garaule et all, Timing of food intake predicts weight loss effectiveness, Int J Obes (Lond). 2013 Apr; 37(4): 604–611.
Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.
Adaugă un comentariu
Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.