In prezent, hemoroizii sunt o problema medicala des intalnita la o mare parte a populatiei. Conform unor statistici, unul din trei adulti sufera de hemoroizi si peste 50% dintre persoanele adulte vor suferi de hemoroizi dupa varsta de 50 de ani.
Astfel, putem spune ca toata lumea a auzit despre hemoroizi si efectele acestora. In acest articol, dorim sa va prezentam informatiile de baza si complete pe care orice persoana trebuie sa le cunoasca despre hemoroizi, indiferent daca sufera sau nu de acestia.
#1 Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii reprezinta o disfunctie medicala a tesutului vasculo-conjunctiv din zona anala. Este o boala a venelor care provoaca umflarea acestora, aflate la 3-4 cm de orificiul anal, deasupra muschiului de sfincterian, la terminatia intestinului gros.
Pachetele hemoroidale pot atinge dimensiuni deranjante si pot produce complicatii precum: sangerarea prin fisura de la baza acestora sau prin fisura venoasa.
#2 De cate tipuri sunt hemoroizii?
Despre hemoroizi trebuie sa cunoastem ca se clasifica in functie de localizare:
- Hemoroizi interni (cu origine din plexul intern)
- Hemoroizi externi (cu origine din plexul extern)
- Hemoroizi mixti (fiind de ambele tipuri)
- Hemoroizii interni se caracterizeaza prin vene umflate in interiorul rectului. Acestia nu dor de regula, insa pot provoca sangerari, in special in timpul scaunului. Hemoroizii externi sunt venele umflate si iesite in afara anusului. Acestea provoaca mancarimi sau dureri si uneori se pot fisura provocand sangerari.
#3 Care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor?
Cauzele aparitiei hemoroizilor pot fi multiple:
- Constipatia cronica, indelungata, care obliga pacientul sa se screama, efortul dilatand vasele anale.
- Sedentarismul este o cauza esentiala a aparitiei hemoroizilor, datorita presiunii frecvente exercitate asupra anusului, lipsa de miscare si de aerisire a zonei respective. De asemenea, sedentarismul este un factor care duce la aparitia constipatiei.
- Sarcina. Disconfortul produs de sarcina precum si nasterea sunt posibile cauze pentru aparitia hemoroizilor, precum si efortul depus de o pacienta pe durata unei sarcini.
- Alimentatie bogata in condimente si alcool. Persoanele care fac abuz de condimente precum piper, boia iute chiar si mustar sunt predispuse la hemoroizi, precum si cei care consuma frecvent alcool.
- Cauze ereditare: daca parintii dumneavoastra sufera de hemoroizi, atunci aveti o sansa marita ca si dumneavoastra sa suferiti de aceasta afectiune.
- Obezitatea este o alta cauza a aparitiei hemoroizilor, datorita presiunii exercitate asupra vaselor de sange din organism, prin suprapunerea stratului adipos.
- Alte cauze: diareea, fumatul, ridicarea greutatilor, tusea cronica.
#4 Care sunt simptomele pentru hemoroizi?
Intr-o prima faza, despre hemoroizi trebuie sa stim ca se manifesta prin sangerari anale, cu sange rosu aprins. Ulterior vor aparea mancarimi ale zonei anale, precum si secretii care pateaza lenjeria si dau o senzatie de presiune.
Aparitia hemoragiilor repetate dupa defecatie poate duce la anemie. Daca hemoroizii nu sunt tratati la timp, isi pot creste volumul si provoaca strangularea in canalul anal cu modificari necrotice ale tesuturilor.
De asemenea, alte simptome pot fi: senzatii de arsura ale anusului, umflaturi in zona rectala, dureri in timpul scaunului, inflamatii si disconfort la statul in sezut.
#5 Cum previi aparitia hemoroizilor
Unii din primii pasi pentru prevenirea aparitiei hemoroizilor este combaterea constipatiei sau diareei. Recomandam echilibrarea obiceiurilor alimentare, sporirea consumului de lichide si de fibre alimentare.
Renuntati la sedentarism! Faceti sport ca sa va feriti de hemoroizi si de alte afectiuni. Activitatea musculara intensa stimuleaza circulatia venoasa deci vindecarea tesuturilor afectate.
Renuntati la obiceiurile nesanatoase si nu veti fi predispusi la aparitia hemoroizilor!