Jan 07, 2020 Autor: Lector Ayurveda

Condimente care pot provoca agravarea hemoroizilor

Strong, strong spices, such as chilli, pepper, hot pepper, mustard, horseradish, etc. were considered, until recently, among other factors, responsible for the appearance and worsening of hemorrhoids. This statement was based on the fact that these spices amplify venous vasodilation.

Lately, this aspect has become a little more nuanced, in the sense that it is very clear that these spicy spices aggravate hemorrhoids, but it is not proven that they would cause their appearance. In addition, in certain doses and conditions, they are even indicated in the treatment of hemorrhoids.

Condimentele iuți, cum sunt ardeiul iute, piperul, hreanul, conțin o mare varietate de substanțe sănătoase, inclusiv vitamine și antioxidanți, care amplifică procesul digestiv și reglează multe procese metabolice la persoanele sănătoase. În schimb, la persoanele cu probleme digestive și la cele care sunt deja afectate de hemoroizi și/sau fisuri anale, din păcate acest tip de condimente nu are doar efecte benefice. Ele agravează usturimea și mâncărimea date de hemoroizi și chiar sângerarea acestora.

Alimentele prea condimentate provoacă diverse dezechilibre digestive care, la rândul lor, intensifică problemele hemoroizilor. Hemoroizii sunt vene umflate din anus sau rect, care se pot rupe din cauza diareeiei sau constipației, rezultând sângerare, mai redusă sau mai mare, observabilă în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică.

Ardeii iuți au valoare calorică scăzută și pot stimula rata metabolismului, astfel încât se pot arde mai multe calorii. Dar, dacă suferi de hemoroizi, și în special de hemoroizi sângerânzi, consumul de alimente prea condimentate nu este recomandabil. Mâncarea picantă nu este responsabilă direct pentru agravarea hemoroizilor. Cu toate acestea, ea poate cauza probleme la nivelul sistemului digestiv și poate determina tulburări gastrice, care pot induce diaree sau constipație. Consumată în mod frecvent, mâncarea picantă va provoca chiar diaree sau constipație cronică. Dacă stomacul este sensibil la alimentele condimentate, acestea pot determina un disconfort gastric, care, de cele mai multe ori, cauzeaza diareea.

Astfel, un exces de capsaicină, ingredientul esențial din ardeiul-iute și mâncărurile pe bază de piper, poate provoca diaree severă. Dacă este cronică, diareea poate duce la apariția hemoroizilor sau îi poate agrava pe cei deja existenți, determinând în special sângerarea acestora.

Dietele bogate în alimente grase, cum ar fi carnea de porc, vânat, și brânza, sunt cele mai frecvente cauze ale constipației, după cum precizează specialiștii în nutriție. În cazul în care aceste alimente sunt consumate asociate cu condimente iuți, amestecul rezultat poate provoca constipație, care la rândul ei poate contribui la sângerarea și inflamarea hemoroizilor. În acest caz, nu condimentele iuți sunt principalul factor agravant ci alimentele grase.

De asemeni, consumul regulat de mâncare grasă și condimentată provoacă, cel mai adesea, constipație cronică, aceasta fiind cea care creează condițiile apariției hemoroizilor și/sau fisurilor anale și fiind factorul care agravează hemoroizii deja existenți.

Pentru pacienții cu antecedente hemoroidale, condimentele iuți, puternice sau consumul de alcool în exces și constipația sunt factori de risc pentru criza hemoroidală. O mâncare grea, condimentată, usturată va amplifica usturimea și mâncărimea, și poate să crească riscul de sângerare.

Piperul cheyenne în cantitate moderată este chiar indicat în tratarea hemoroizilor, în special datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante. La fel se prezintă situația cu ghimbirul, usturoiul, ceapa, care, în cantități moderate tratează cu succes hemoroizii, reduc inflamația și durerea. Pentru a fi folosite în scop terapeutic, aceste condimente pot fi preparate, cel mai bine, sub formă de infuzii slabe, decât să fie asociate în mâncare. Aceste infuzii (de ghimbir, piper, usturoi) se pot consuma în cantități mici, o ceșcuță, după masă. Vor amplifica digestia și vor contribui la curățarea colonului și tratarea inflamațiilor. Condimentele iuți reduc durerea dar în același timp pot amplifica mâncărimea, și atunci ori le evităm, ori le folosim cu multă precauție.

În cazul mâncărurilor gătite se recomandă cantități foarte mici, fără să fie associate cu grăsimi sau alimente grele (carne, maioneză, sosuri cu rântaș etc). Câteva boabe de piper sau câțiva căței de usturoi, în mâncăruri sote sau grătar, vor stimula digestia și vor aduce savoare alimentelor fără să ne facă rău. Vom evita însă să consumăm mujdeiul de usturoi preparat cu mult ulei, sau murăturile iuți, sosurile foarte condimentate, iuți și preparate prin prăjire.

Condimentele iuți, tari, care ar trebui evitate în alimentația celor afectați de hemoroizi, iar unele consumate în cantități foarte mici:

  • Ardeii iuți (chili, boia de ardei iute)
  • Piperul negru
  • Piperul cheyenne
  • Hreanul
  • Ghimbir
  • Cuișoare
  • Muștar

What is more indicated, the taste pleasure of a few minutes, followed by pain and stinging? Or do we better replace it with equally pleasant but non-aggressive spices: sweet pepper, basil, curry, turmeric, oregano, marjoram, etc.? We each decide but then we bear the effects!

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!