May 08, 2015 Autor: Lector Ayurveda

Complicații ale hemoroiziilor

În cele mai multe situații, hemoroizii nu duc la complicații, dacă se elimină cauzele care au dus la apariția acestora (constipație, obezitate sedentarism, diverse afecțiuni etc), se schimbă dieta, se fac tratamente și/sau se previne. Dar dacă aceste aspecte nu sunt îndeplinite, există situații în care hemoroizii evoluează și determină complicații care se tratează mai dificil și care aduc, de obicei, și mari dureri.

Printre aceste complicații putem enumera: tromboza hemoroidală, prolapsul hemoroidal, sângerarea abundentă, inflamarea și infectarea, abcesele anale, incontinența fecală, fistulele, fisurile anale și fisurile parietale, gangrenele sau chiar melanomul. Unele complicații apar chiar după intervențiile chirurgicale realizate în zona anală.

Hemoroizii interni prolapsați se prezintă ca niște proeminențe roșii, nedureroase, acoperite de mucoasă rectală și plasate chiar la orificiul anal. Aceștia se pot complica, în special în caz de menținere a constipației, sau la un efort fizic intens așa cum este o naștere dificilă. Complicarea se face prin strangularea și trombozarea hemoroizilor interni prolapsați. Tratamentul se poate face în continuare, ca la hemoroizii simpli, și intern și/sau extern, dar se impune și un control de specialitate la medic.

Și hemoroizii externi se pot tromboza, formând o umflătură dureroasă cauzată de apariția unui cheag de sânge (tromb) în venele hemoroidale. De multe ori acestea capătă o culoare albăstruie din cauza cheagului. În cele mai multe cazuri tratamentul este local, cu unguente pentru hemoroizi și prin eliminarea constipației și aplicarea unei diete adecvate însoțită de consumarea unei cantități mai mari de lichide și de fibre.

Trebuie evitate și eforturile fizice intense, ridicarea de greutăți prea mari. Este indicată administrarea de preparate antiinflamatoare și antioxidante. Sunt utile și băile Sitz, de 2-3 ori pe zi. Pentru persoanele care au hemoroizi, se poate evita trombozarea acestora prin eliminarea constipației sau a diareiei cronice. De asemeni, nu este indicată sforțarea eliminării scaunului și trebuie redus timpul petrecut în poziția stând pe scaun. Sunt indicate plimbările și exercițiile fizice ușoare.

Există studii științifice și statistici care au arătat că există o legătură între hemoroizii trombozați externi și existența hemoroizilor interni, de asemeni între trombozare și practicile sexuale din zona anală și consumul ridicat de alcool.1

Alți factori care pot determina trombozarea hemoroizilor externi sunt inflamarea locală a zonei anale declanșată de fistule anale sau de diverse substanțe din săpunuri sau geluri de duș. Igiena locală prin spălarea zonei de fiecare dată după defecare contribuie mult la reducerea riscului de apariție a hemoroizilor externi trombozați, dar săpunul sau gelul de duș trebuie să fie ales cu grijă pentru a nu conține substanțe iritante sau alergeni.2

O caracteristică a hemoroizilor trombozați este durerea intensă. Se știe că hipertonicitatea sfincterelor anale este foarte importantă în etiologia durerii. Într-un studiu clinic realizat în 2008, la Universitatea din Palermo, Italia, s-a constatat că o injecție cu toxina botulinică, realizată în sfincterul anal, reduce rapid durerea asociată cu hemoroizii externi trombozați.3

Câteodată, când durerile sunt prea mari, doctorul specialist poate elimina o parte din cheagul format sub anestezie locală, prin incizie și drenaj. Totuși, această metodă nu este o rezolvare completă, deoarece durerea persistă, nu este complet înlăturată.

Dacă hemoroizii trombozați sunt însoțiți, pe lângă durere și umflătură, și de febră, există riscul dezvoltării unui abces perianal și în această situație se impune control medical de urgență.

Alte complicații, însoțite de dureri intense, miros neplăcut și risc mare de infectare sunt hemoroizii ulcerați. Ulcerizarea hemoroizilor trombozați poate avea loc atunci când presiunea rezultată din tromboză duce la necrozarea și ulcerizarea pielii. Este însoțită de sângerare care mai diminuează din durere prin scăderea presiunii exercitate de cheagul de sânge. Dar diminuarea durerii nu este echivalentă cu eliminarea problemei așa că, în continuare se impune tratamentul și consultul de specialitate.4 Băile Sitz, de 2-3 ori pe zi, sau compresele reci, pot ușura mult durerea. De asemeni tratamentul local cu unguente pe bază de hammamelis, lavandă, gălbenele, coada-șoricelului, smirnă, aloe etc, pot ajuta la calmarea și regenerarea pielii afectate.

Incontinența fecală, reprezentată de pierderea controlului voluntar asupra mișcărilor intestinale, se întâlnește destul de rar, mai ales după o intervenție chirugicală și se corectează în același mod, chirurgical. În cazul unor intervenții chirurgicale se pot deteriora mușchii sfincterului anal și astfel se pierde controlul asupra eliminării scaunului, și pot avea loc scurgeri de materii fecale din rect.

Fistula anală, este un canal mic care se dezvoltă între interiorul anusului și suprafața pielii aproape de anus.5 Ea apare, de obicei, în urma intervențiilor chirurgicale. La rândul ei, netratată, poate da complicații, cea mai frecventă fiind infecția care trebuie tratată eficient sub control medical pentru a preveni răspândirea în restul organismului.

Complicații extreme, grave, cum sunt cele de tipul cangrenei Fournier, au fost semnalate foarte rar, la pacienți în vârstă și suferind, de obicei, și de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Supravegherea și intervenția medicală se impune de urgență în astfel de cazuri.

De asemeni, în caz de sângerare abundentă în zona anală, din cauza hemoroizilor și a complicațiilor acestora, se impune consultul medical de specialitate.

După cum observăm, unele din complicațiile hemoroizilor pot fi chiar severe și se ajunge la tratamente chirurgicale și la dureri mari. Din acest motiv, este foarte important să ne tratăm din timp dacă avem hemoroizi, să eliminăm cauzele care au dus la apariția acestora și să ne schimbăm dieta și modul de viață. E mult mai ușor să previi decât să tratezi! Sănătatea pierdută se recâștigă cu multă suferință și cu greutate!

Note:

1. Wronski K, Etiology of thrombosed external hemorrhoids., Postepy Hig Med Dosw (Online). 2012 Jan 30;66:41-4.

2. Scott T., Hemorrhoids. eMedicine J., 2001; 2: 9

3. Patti R et al, Randomized clinical trial of botulinum toxin injection for pain relief in patients with thrombosed external haemorrhoids., Br J Surg. 2008 Nov;95(11):1339-43. doi: 10.1002/bjs.6236.

4. Caroline Sanchez, Bertram T. Chinn, Hemorrhoids Clin Colon Rectal Surg. 2011 Mar; 24(1): 5–13.

5. Colorectal Surgical Society of Australia and New Zealand (Haemorrhoids. Modern management), NHS Choices (UK) (Piles (haemorrhoids), Piles (haemorrhoids) - Surgery)

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!