Apr 15, 2013 Autor: Lector Ayurveda

Combate constipaţia cu ajutorul fibrelor alimentare

Toată lumea știe expresia „Suntem ceea ce mâncăm”. In ceea ce priveste problemele digestive, acest aspect se simte cel mai repede!

O alimentatie dezechilibrata, care nu include toti nutrientii necesari organismului, provoaca o multime de afectiuni. În această epocă a supraviețuirii, alegem adesea să mâncăm alimente hiperprocesate, fast-food, sărace în nutrienți, dar bogate în grăsimi și carbohidrați. Mâncăm prea puține fructe și legume proaspete. Și prea puține cereale integrale. Ne lipsesc vitaminele, mineralele și fibrele din dieta noastră.

Una dintre cele mai frecvente consecințe ale acestei diete este constipația. Pe langa aceasta, constipatia poate avea si alte cauze: aport insuficient de lichide, sedentarism, sarcina, administrarea diferitelor medicamente sau este consecinta unei alte afectiuni.

Se consideră că o persoană suferă de constipaţie dacă evacuarea scaunului are loc la mai mult de 48 de ore şi acest proces decurge şi foarte greu deoarece scaunul este tare şi uscat. Sunt şi situaţii în care constipaţia alternează cu diareea.

Aşa cum am precizat, constipaţia poate avea diverse cauze:

  • Aport zilnic insuficient de lichide
  • Dietă săracă în fibre
  • Sedentarism
  • Anumite medicamente - antiacide gastrice cu calciu şi/sau aluminiu, antihipertensive, analgezice, antispastice, antidepresive, medicamente cu fier, laxativele şi diureticele în exces etc.
  • Sarcina.
  • Diverse afecţiuni: sindromul de colon iritabil, scleroza multiplă, boala Parkinson, diabetul zaharat, hipo şi hipertiroidia, hipercalcemia, accidente vasculare cerebrale, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, cancerul de colon, obstrucţiile intestinale, aderenţele, diverticuloza.
  • Înaintarea în vârstă
  • Cauze emoţionale

Constipaţia duce la acumularea de toxine în organism, la afectarea colonului, dureri şi crampe abdominale, fisuri anale, hemoroizi, balonare, disconfort abdominal, greţuri, anorexie, halenă, cefalee cât şi la afecţiuni grave precum cancerul de colon, hipertensiunea, hipercolesterolemie, diverse intoxicaţii, afecţiuni dermatologice.

Ţinând cont că una din principalele cauze ale apariţiei constipaţiei este dieta nepotrivită este foarte clar că trebuie să ne corectăm în primul rând obiceiurile alimentare. Să ne diversificăm dieta, să consumăm mai multe fructe, legume, cereale, să creştem cantitatea de lichide consumată zilnic, să eliminăm alimentele prăjite, grase, cu mulţi conservanţi sau superprocesate.

S-a constatat, de altfel, că, indiferent de cauzele constipaţiei, creşterea consumului de fibre, lichide şi exerciţiile fizice sunt principalele, şi cele mai bune, metode de tratament.

Din toate acestea, cele mai importante în combaterea şi tratarea constipaţiei sunt fibrele alimentare. Ele se găsesc în fructe, legume şi cereale şi sunt esenţiale în procesul digestiv şi în cel de formare a scaunului şi de evacuare a acestuia.

Dar ce sunt fibrele şi de ce sunt atât de importante pentru sănătatea organismului nostru?

Fibrele alimentare: ce sunt, cum acţionează, beneficii

Fibrele sunt acele părţi din fructe, legume şi cereale care nu sunt digerate sau absorbite de organismul uman. Comisia Europeană a definit fibrele ca fiind polimeri glucidici compuși din trei sau mai multe unități monomerice. În această definiţie sunt incluse ceruri, lignină şi polizaharide, cum ar fi celuloza, hemiceluloza, beta-glucani, pectine, gume, mucilagii, oligozaharide. După solubilitatea în apă, fibrele se împart în două categorii:

  • Fibrele solubile – formează o substanţă gelatinoasă prin dizolvarea în apă. Acest gel curăţă intestinele de toxine şi reglează astfel nivelul de colesterol şi de glucoză din sânge. Le găsim în mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și psyllium, fulgi de ovăz, cereale, linte, mere, portocale, pere, tărâțe de ovăz, căpșuni, nuci, seminţe, fasole, afine, psyllium, castraveți, țelină, morcovi.
  • Fibrele insolubile – acestea se umflă în contact cu apa şi se comportă ca un burete. Mărindu-şi foarte mult volumul, ele ajută la formarea scaunului şi la înmuierea acestuia prin reţinerea suplimentară de lichid. Astfel sunt foarte eficiente în reglarea tranzitului intestinal şi corectarea constipaţiei. Se găsesc mai ales în grâu, nuci, fasole, conopidă, cartofi, grau integral, cereale integrale, tărâţe de grâu, tărâţe de porumb, seminţe, nuci, orz, orez brun, dovlecei, ţelina, broccoli, varză, ceapă, roşii, morcovi, castraveți, fasole verde, stafide, struguri, fructe, rădăcini de leguminoase.

În general fructele, legumele şi cerealele conţin ambele tipuri de fibre, atât solubile cât şi insolubile. Din acest motiv e bine să consumăm alimente cât mai diverse pentru a-i furniza organismului fibre cât mai variate.

După gradul în care sunt fermentate de către bacteriile intestinale, fibrele sunt mai puţin fermentabile sau aproape complet fermentabile. Cele mai puţin fermentabile se găsesc mai ales în cereale precum grâu, secară, orz și ovăz şi ele au rol esenţial în reglarea tranzitului intestinal şi în reducerea constipaţiei.

Fibrele fermentabile sunt o sursă de hrană pentru bacteriile din flora intestinală. Ele se găsesc în fructe, legume, nuci şi ovăz şi asigură menţinerea unei flore intestinale sănătoase cât şi menţinerea nivelului normal de colesterol şi glucoză.

Fibrele sunt absolute necesare în procesul de digestie, pentru buna functionare a organismului. Efectele benefice ale acestora sunt însă mult mai multe şi mai complexe:

  • Reglează tranzitul intestinal – eficiente în caz de constipaţie (măresc şi înmoaie scaunul) dar şi în caz de diaree (absorb surplusul de apă din scaun).
  • Tratează eficient hemoroizii, previn apariţia acestora cât şi a altor afecţiuni ale colonului.
  • Reduc nivelul de colesterol şi în acest mod reduc tensiunea arterială şi previn afecţiunile cardiace.
  • Fibrele încetinesc absorbţia glucozei în sânge şi reglează astfel glicemia.
  • Reglează greutatea corporală prin scăderea apetitului – se umflă rapid şi dau senzaţia de saţietate. De asemenea au şi un aportul caloric scăzut.
  • Previn apariţia cancerului de colon.
  • Consumul de fibre sub formă de cereale integrale de către femeile gravide ajută foarte mult la dezvoltarea fătului şi la prevenirea defectelor de tub neural prin aportul de nutrienţi. În plus, cerealele integrale sunt şi o sursă bogată de vitamine din complexul B şi de minerale (fier, magneziu, selenium), esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Specialiştii în medicină şi nutriţie recomandă un consum zilnic de circa 38 de grame de fibre pentru bărbaţii mai tineri de 50 ani, 25 de grame pentru femeile sub 50 de ani, iar pentru cei de peste 50 de ani sunt indicate 30 g, respectiv 21 grame.

Cum putem îmbogăţi dieta noastră cu fibre? Uitaţi câteva metode:

  • Consumaţi mai multe fructe şi legume întregi în loc de sucul lor.
  • Consumaţi cereale integrale.
  • Adăugaţi salate în dieta zilnică.
  • Puteţi consuma diverse seminţe şi nuci ca pe o gustare sau chiar adăugate în mâncăruri de bază.
  • Eliminaţi păinea albă, pastele din făină albă şi orezul cu produse similare din cereale integrale.

Deşi există atâtea surse naturale de fibre, statisticile au constatat că noi, în societatea modernă, consumăm prea puţine fibre. Din acest motiv, pe lângă fructele, legumele şi cerealele integrale consumate este necesară suplimentarea dietei cu fibre din suplimente alimentare pentru a asigura atât cantitatea necesară de fibre dar şi pentru a fi siguri că vom consuma fibre cât mai diverse.

Tratarea constipaţiei cu fibre

Dar de ce este indicat să consumăm fibre? Dintre toate efectele benefice asupra sănătăţii deosebit de important este cel asupra constipaţiei. S-a constatat că incidenţa acesteia este deosebit de mare la nivel mondial, afectând foarte mulţi oameni. Pe lângă simptomele neplăcute, crampe abdominale, balonare, constipaţia poate duce şi la afecţiuni grave ale colonului, stomacului, şi chiar intoxicaţii ale organismului, creşterea colesterolului şi a glucozei în sânge, hipertensiune arterială, boala diverticulara, apendicită și sindrom de colon iritabil.

Din aceste motive este clar că trebuie să scăpăm de această neplăcere numită constipaţie. Principalele metode de a scăpa de constipaţe este de a creşte consumul de fibre şi de apă şi de a face mai multe exerciţii fizice.

Creşterea cantităţii de fibre din dieta zilnică se face treptat pentru că în primele zile pot să apară câteva efecte neplăcute precum balonarea, flatulenţa, diaree. Acestea dispar după ce organismul se adaptează noii diete.

De asemenea, nu se consumă toată cantitatea de fibre necesare la o singură masă. La o masă consumaţi fructe, la alta cereale, la alta suplimente alimentare. Astfel organismul are timp să le asimileze şi să asigure un tranzit intestinal echilibrat pe parcursul întregii zile.

Consumul a cel puţin 1,5-2 litri de lichide pe zi este esenţială, altfel constipaţia se poate agrava în loc să se corecteze.

Fibrele consumate trebuie să fie cât mai diverse, atât cele solubile cât şi cele insolubile sunt necesare pentru un tranzit intestinal regulat. Produsul Fibre HemoStop prin compoziţia complexă asigură un aport echilibrat din toate tipurile de fibre, atât solubile cât şi insolubile.

Fibrele HemoStop au o compoziţie complexă de fibre din cereale, fructe şi legume îmbogăţită cu garcinia şi scorţişoară. Prin administrarea acestui produs complex se suplimentează dieta cu fibre naturale şi se obţin şi efecte deosebite: tratarea constipaţiei, reglarea digestiei, controlul glicemiei şi al nivelului de colesterol, prevenirea constipaţiei, tratarea diareei.

Fibrele HemoStop conţin circa 80% fibre din psyllium, bambus, grâu, ovăz, in, măr, morcov, fiind vorba atât de fibre insolubile cât şi de fibre solubile, celuloze, hemiceluloze, pectine, gume, mucilagii. Acţiunile acestora sunt diverse şi deosebit de benefice:

  • laxative de volum,
  • hipolipemiante,
  • hipocolesterolemiante,
  • detoxifiante,
  • reglatoare a tranzitului intestinal,
  • hipoglicemiante,
  • antiinflamatoare
  • protectoare la nivel intestinal
  • normalizează contracţiile intestinale,
  • menţine sănătatea tractului gastrointestinal,
  • elimină gazele intestinale,
  • reechilibrează flora intestinală
  • detoxifiant la nivelul intestinelor
  • reduce greutatea corporală
  • reglează apetitul excesiv

Cum acţionează Fibrele HemoStop?

Aşa cum am precizat deja, Fibrele HemoStop au o compoziţie complexă: fibre de psyllium, bambus, grâu, ovăz, in, măr, morcov cât şi garcinia şi scorţişoară. Această reţetă are ca scop furnizarea de fibre cât mai diverse, atât solubile cât şi insolubile, atât fermentabile cât şi mai puţin fermentabile. Astfel se asigură, prin acţiunea lor sinergică, o gamă largă de acţiuni, acoperind şi un spectru mai mare de afecţiuni.

Vom prezenta pe scurt aceste ingrediente pentru a înţelege modul de acţiune al fiecăruia în parte şi pentru a şti exact pentru ce putem folosi Fibrele HemoStop.

PSYLLIUM (Plantago ovata)

În produs sunt introduce tărâţele seminţelor plantei Plantago ovata, cunoscute sub denumirea comună de psyllium. Acestea conţin o cantitate mare de hemiceluloză, o polizaharidă din pereţii celulari vegetali. Ea are proprietatea de a fixa o mare cantitate de apă şi astfel îşi măreşte volumul şi stimulează peristaltismul intestinal. Creşterea în volum a bolului fecal stimulează reflexele de defecaţie şi accelerează tranzitul intestinal.

Tot în seminţele de psyllium se mai găsesc şi mucilagii care se comportă în intestin ca un burete. Ele pot absorbi de 13 ori greutatea lor în apă. În acest mod scaunul se formează mai repede, este mai voluminos şi mai moale şi poate fi evacuat mai uşor. Pe lângă aceasta, mucilagiile absorb substanțele toxice din intestine și le elimină, contribuind la detoxifierea organismului, la menținerea sănătății colonului, la reglarea nivelului de colesterol şi a glicemiei.

Mucilagiile au şi acţiune emolientă asupra mucoasei gastroduodenale.

Fibrele din psyllium au acţiune mecanică şi sunt folosite ca laxative de volum şi spre deosebire de medicamentele laxative, nu creează dependență sau efecte secundare.

Atunci când se umflă, tărâţele de psyllium conferă senzaţia de saţietate deci duc la scăderea apetitului şi sunt de un real ajutor în dietele de slăbit.

BAMBUS (Phyllostachys spp.)

În produsul Fibre HemoStop s-au introdus şi fibrele de bambus care conțin fibre precum celuloză, hemiceluloză și lignină (mai mult de 90%) şi cantităţi mai mici de proteine, grăsimi, pectină, taninuri şi pigmenți. Holoceluloza, principalul ingredient al fibrelor de bambus este o fibră insolubilă, cu capacitate de gonflare, care acţionează ca laxativ de volum. Aportul caloric adus de fibrele de bambus este foarte scăzut şi, astfel, acestea sunt deosebit de eficiente în dietele pentru slăbit. Ele ajută procesul de digestie, reduc pofta de mâncare, controlează diareea, îmbunătățesc tranzitul intestinal, cresc volumul bolului fecal. În acest mod fibrele de bambus reglează atât constipația cât și diareea.

GRÂU (Triticum aestivum)

Grâul, folosit de milenii de către umanitate, conţine fibre vegetale insolubile, în special celuloze. Aşa cum am aflat din proprietăţile fibrelor insolubile, celuloza se umflă în stomac şi intestin, măreşte volumul scaunului, produce dilatarea peretelui intestinal, ceea ce determină, prin mecanism reflex, declanşarea peristaltismului şi a procesului de defecaţie, acţionând astfel ca laxativ de volum. De asemenea atrage o cantitate mai mare de apă şi astfel înmoaie scaunul şi uşurează evacuarea acestuia.

OVĂZ (Avena sativa)

Fibrele de ovăz conţin atât fibre solubile cât şi insolubile. Astfel acţiunea lor benefică este mult mai diversă, atât ca laxativ de volum, corector al constipaţiei dar şi ca reglator digestiv, detoxifiant intestinal şi reglator al nivelului de colesterol şi glucoză.

Avena sativa furnizează, de asemenea, corpului, proteine, aminoacizi și minerale.

Toate aceste efecte contribuie la eliminarea constipației și la buna funcţionare a sistemului digestiv.

IN (Linum usitatissimum)

Pe lângă mucilagii cu capacitate de gonflare, seminţele de in conţin şi grăsimi şi acizi graşi Omega-3. Datorită acestora au şi proprietăţi emoliente, antiinflamatoare şi protectoare asupra mucoasei gastroduodenale. La persoanele care suferă de constipaţie, mucoasele intestinelor suferă datorită staţionării timp îndelungat a bolului fecal. Prin componentele sale, seminţele de in contribuie nu doar la corectarea constipaţiei ci şi la îndepărtarea efectelor neplăcute ale acesteia precum iritarea şi inflamarea colonului.

MĂR (Malus domestica)

Fibrele de măr au fost introduse în produsul Fibre HemoStop datorită compoziţiei lor bogate în pectine. Pectinele sunt digerate de bacteriile din colon până la acizi pectici. Aceştia, în contact cu apa, formează soluţii coloidale sau geluri vâscoase, care scad absorbţia glucidelor şi colesterolului şi ajută la eliminarea acizilor biliari; de asemenea, gelul format absoarbe toxinele din organism, ajutând la eliminarea lor. La nivelul colonului, acizii pectici formează un film protector pentru mucoasa intestinală, care de obicei este inflamată ca efect al constipaţiei.

ANANAS (Ananas sativus)

Formula complexă a Fibrelor HemoStop este completată de ananas care conțin o cantitate importantă de fibre solubile de tip pectinic și gume cu rol important în stimularea şi reglarea digestivă. Enzimele din ananas au proprietăți antiinflamatoare foarte importante. O digestie bună și un tranzit eficient previn apariția constipaţiei.

GARCINIA (Garcinia cambogia)

În medicina milenară indiană (ayurvedică), garcinia se folosea pentru tratarea constipaţiei, paraziţilor intestinali, precum şi în curele de slăbire. Coaja fructelor de garcinia este bogată în acid hidroxicitric (HCA) care a fost și este folosit drept conservant alimentar, agent aromatizant și pentru efectul său carminativ (eliminarea gazelor din stomac și intestine). Astfel, garcinia vine să regleze eventualele uşoare efecte secundare ale consumului de fibre, cum sunt balonarea şi flatulenţa (aceste efecte apar doar în primele zile de creştere a aportului de fibre, apoi organismul se adaptează şi acestea dispar).

MORCOV (Daucus carota)

Produsul Fibre HemoStop conţine fibre din fructe, cereale. Îi lipsea doar aportul legumelor. Ele sunt acum reprezentate de fibrele din morcov care acţionează ca laxative de volum prin celuloza din compoziţie, ca stimulente digestive şi ca şi sursă de nutrienţi precum beta-caroten, licopen, vitamina A, minerale (potasiu, magneziu, brom, fier, calciu, cupru, mangan, fosfor, sodiu, sulf).

SCORŢIŞOARA (Cinnamomum cassia)

Scorţişoara a fost adăugată în această reţetă pentru capacitatea sa de a regla şi stimula procesul digestiv dar şi pentru acţiunea sa antiinflamatoare şi antibacteriană. Studii recente au demonstrat că scorţişoara reduce colesterolul total şi trigliceridele.

Datorită acestor acţiuni şi efecte, obţinute prin acţiunea sinergică a ingredientelor din compoziţie, produsul Fibre HemoStop are şi multe indicaţii:

  • constipaţie acută şi cronică
  •  colici intestinale
  • balonare
  • tulburări digestive
  • obezitatea
  • hiperlipemie
  • hipercolesterolemie
  • ateroscleroza
  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • hemoroizi, fisuri anale
  •  hiperglicemie

Alege să mănânci sănătos, alege să fii sănătos. Chiar și produsul Fiber HemoStop , amestecat cu iaurt sau suc de fructe poate fi un mic dejun delicios!

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Cucu Florentina Jul 05, 2020 20:19
Buna seara. Nu știu ce să fac sa scap de constipație. Nu pot ieși cu scaunul afara. Ies foarte greu . Înainte foloseam un sirop duphalac dar acum incep sa beau mai multa apa sa iau seara două lingurițe de semințe de in și încet incep sa ies cu scaunul afara dar tot așa greu . Ce este de făcut

Echipa de suport:

Vă mulțumim pentru feedback și vă reamintim că avem un site dedicat pentru feedback-ul pacienților:

Forumul despre hemoroizi

Vă rugăm să vizitați această pagină doar cu întrebări despre produsul în sine!

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim multă sănătate!

Disclaimer: rezultatele reflectă experiența individuală a consumatorilor cu produsul nostru, iar rezultatele pot varia de la caz la caz.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!