Jan 10, 2013 Autor: Scriba Cezar

Care sunt modalităţile naturale de tratare a hemoroizilor?

Cu toate ca boala hemoroidala prezinta totodata o problematica delicata cat si dureroasa, respectarea unor reguli simple si aplicarea unor metode naturale pentru tratarea hemoroizilor ne pot fi de un mare ajutor in ameliorarea simptomelor, in reducerea incidentei sale si chiar in vindecare, desigur in functie si de gravitatea si complexitatea fiecarui caz in parte.

In cazul in care exista o predispozitie genetica la acest tip de boala, sau odata cu inaintarea in varsta, cazuri in care se produce o diminuare a fermitatii tesuturilor din zona sau o pierdere a elasticitatii peretelui venos, prevenirea se poate face adoptand un stil de viata echilibrat, precum si a unui program regulat de miscare si sport.

Se pot realiza cu succes miscari voluntare care antreneaza musculatura inelelor anale (impingeri usoare, urmate de retractii), tehnica cunoscuta in Orient sub numele de Ashvini mudra – gestul calului – ce imita un gest binecunoscut al acestui animal.

Tratarea hemoroizilor in cazul tulburarilor cu tranzit intestinal

Tulburarile de tranzit intestinal, in cazul in care constipatia este factorul cauzator, trebuie tratate si rezolvate complet, chiar daca problema a devenit cronica. Unele din urmatoarele sfaturi va pot fi foarte utile:

- Adoptati o dieta cu mai putine alimente moi, si mai bogata in fibre alimentare;

- Nu fortati eliminarea scaunului, intrucat presiunea crescuta in zona duce la umflarea venelor; incercati sa temporizati eliminarea, eventual coreland si cu respiratia;

- Nu luati medicamente laxative pentru ca sunt iritante si genereaza obisnuinta. Exista solutii laxative naturiste neiritante si care nu genereaza dependenta. Si ceaiul si fibrele alimentare prezentate pe site au un usor efect laxativ si nu genereaza dependenta.

- Pozitia de eliminare este si ea foarte importanta – o pozitie necorespunzatoare de eliminare (care nu este stimulanta), corelata de regula si cu alte activitati nedorite de genul citit pe toaleta, va pot lungi inutil si chiar daunator sederea; ideala este cea pe vine, ca la baia turceasca. In orice caz, cautati sa adoptati o pozitie aplecata in fata, cu coatele pe genunchi, si in sprijin mai mult pe varfurile picioarelor, astfel incat actul defecatiei sa fie ajutat fiziologic;

- Urmariti sa mergeti la toaleta in acelasi moment al zilei (preferabil dimineata la trezire), pentru a obisnui organismul cu un program regulat de eliminare. Aceasta este imperios necesar mai ales pentru persoanele foarte ocupate, care altfel isi pot amana peste zi necesitatile fiziologice.
Este foarte importanta formarea acestui reflex conditionat. Ca regula generala, nu amanati mersul la toaleta atunci cand simtiti nevoia, intrucat fecalele, cu cat vor stagna mai mult in intestin, cu atat vor deveni mai uscate, iar evacuarea va fi mai dificila.

- Daca va confruntati temporar cu situatii de constipatie acuta, un ceai combinat de Senna (siminichie), crusin, coada soricelului si volbura, sau o combinatie de prune uscate, inmuiate in apa + ceai de senna va pot fi de un real folos.

Tratarea hemoroizilor in cazul scaunelor apoase

Nu doar constipatia, dar si diareea, in ciuda scaunelor apoase, poate irita zona anala si duce la inflamarea venelor hemoroidale. Daca va confruntati cu o astfel de problema, aveti in vedere igiena alimentara – spalarea frecventa pe maini si mai ales inainte de masa, spalarea fructelor si legumelor inainte de consum etc.

Combateti diareea folosind argila – in uz intern, ceai de menta, care are efect dezinfectant al tubului digestiv, sau administrarea de plante astringente, cum sunt frunzele de zmeur, de mur, scoarta de stejar etc.

Tratarea hemoroizilor in cazul sedentarismului

In cazul sedentarismului – boala a omului modern – mai ales in cazul celor obligati de profesie sa stea mult timp asezati pe scaun, sau dimpotriva, in picioare, este indicata includerea unui program de sport sau miscare zilnic. La servici, cautati sa luati o scurta pauza si sa va ridicati in picioare cel putin 3 minute, la fiecare ora petrecuta la birou (eventual folositi un timer, pentru a nu uita, fiind prinsi cu lucrul).

Mersul pe jos minim 20 de min. pe zi, intr-un ritm sustinut, este salutar atat pentru inima, cat si pentru problemele hemoroidale. Nu evitati nici urcatul/coboratul scarilor, preferand aceasta utilizarii liftului.

Tratarea hemoroizilor in cazul femeilor gravide

In cazul femeilor gravide, intrucat este cunoscut ca sarcina ca si momentul nasterii pot determina aparitia hemoroizilor, este indicata invatarea si practicarea unor exercitii fizice adecvate, special concepute pentru aceasta perioada, de natura sa antreneze musculatura planseului pelvian, si sa usureze totodata si perioada delicata a nasterii propriu-zise. In plus, acestea pot fi asociate si cu anumite tehnici de respiratie preluate din stiinta Yoga.

Pentru cei supraponderali, cautati sa dati jos greutatea in exces, usurand astfel efortul la care este supusa zona anala, mai ales cand stati in sezut.

Nu faceti eforturi intense si de scurta durata – cum ar fi ridicatul unor greutati – cu mult peste limitele cu care este obisnuit organismul. Si aceastea pot genera hemoroizi! Utilizati dispozitive speciale de ridicat, sau portionati sarcina.

Atentie si la medicatie! Unele medicamente precum antidepresivele si antiacidele provoaca aparitia sau agravarea hemoroizilor.

Alimentatia si tratarea hemoroizilor

Alimentatia are, ca de obicei in viata omului, o importanta deosebita pentru tratarea hemoroizilor. Daca aveti predispozitie sau suferiti deja de hemoroizi:

- Urmariti sa aveti un aport crescut de legume, fructe, cereale integrale si iaurt in alimentatia dumneavoastra;

- Reduceti aportul de alimente bogate in grasime si proteine si sarace in fibre, cum ar fi: dulciurile, branzeturile, carnea sau painea alba; completati aportul de fibre cu un supliment alimentar cu fibre vegetale;

- Consumati zilnic minim 1,5-2 l de apa, plus alte ceaiuri adecvate situatiei;

- Evitati pe cat posibil alimentele constipante: bananele, orezul cu mucilagiu, suplimentele pe baza de fier;

- Eliminati alimentele iritante, cum ar fi condimentele iuti, alcoolul si cafeaua, de orice tip;

- Suplimente alimentare ce va pot fi de folos: calciu si magneziu – ajuta la coagularea sangelui si previn cancerul de colon; vitamina C – ajuta la vindecare, in general, si la coagularea sangelui; vitamina E – utila pentru epitelizare; ginkgo biloba, castane, frunza de vita sau brusture, cu efect de tonifiere a peretelui venos.

Daca afectiunea hemoroidala este deja instalata, pe langa modalitatile descrise mai sus, sunt foarte utile aplicatiile locale, ce au atat un rol simptomatic (de eliminare a simptomelor neplacute: mancarime, iritatie, durere, sangerare etc) cat si unul de tratare propriu-zisa. Astfel:

- In cazul crizei hemoroidale, cu posibila sangerare, cand durerea este vie, o solutie salutara este aplicarea unei comprese reci (cu gheata), insa nu direct pe piele. Aceasta are un efect de racorire si de ingustare a vaselor lezate;

- Se pot realiza bai de sezut calde, cu macerate obtinute din urmatoarele plante: alun, afin, brusture, castan, cretisoara, frunze de frasin, musetel, nalba si coaja de stejar;

- Dupa ce locul respectiv este lasat sa se zvante, este de baza aplicarea unei creme antihemoroidale, precum cea de pe site, care contine o combinatie optima de principii active extrase din galbenele, tataneasa si propolis.

Acestea sunt ingrediente consacrate, pe care medicina traditionala le-a validat in timp ca fiind foarte eficiente. Compusii naturali continuti au un efect antibiotic general: antibacterian, antifungic si antiviral, prevenind si aparitia unor posibile tumori, fiind antiinflamator si cicatrizant puternic, si regenerativ epitelial, asigurand astfel toate conditiile si etapele necesare refacerii locale.

Crema se aplica in strat subtire, urmand a fi absorbita complet. Inainte de fiecare aplicatie, este utila igienizarea zonei, cel mai bine prin spalaturile mai sus mentionate. Se aplica de 2 ori pe zi, dimineata dupa ce am mers la toaleta, si seara.

Rezultatele cele mai bune se obtin prin aplicarea sa perseverenta, urmand si cat mai multe din indicatiile de mai sus.

Preluarea pentru republicarea completă sau parțială a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societății Bioelite Green S.R.L.

Adaugă un comentariu

Folosiți această secțiune numai pentru comentarii legate de acest subiect. Dacă doriți să ne contactați din alt motiv, apăsați aici.

Succes! Comentariul dvs. a fost creat cu succes!
Trebuie să completați toate câmpurile!